Imatge del Tinglado 2 del Moll de Costa del Port de Tarragona.

L'aposta del Port de Tarragona per Sant Jordi: tots els actes que s'han programat

Hi haurà presentacions de llibres, tast de vins, un recital de poesia i viatges en golondrina, entre altres activitats

El Port de Tarragona celebrarà el Sant Jordi amb un programa farcit d'activitats culturals i diverses novetats editorials, que es presentaran durant els dies previs al dia del llibre i la rosa. Així mateix, l'organisme comptarà amb un renovat estand a la Rambla Nova, on es podran adquirir les novetats editorials d'enguany, així com la resta d'obres del Servei de Publicacions del Port de Tarragona.

Així mateix, a l'estand del Port a la cèntrica artèria de la ciutat de Tarragona, també hi haurà un autor i una autora que signaran les seves obres: Patricia Terrado, autora de 'Port i territori. Cartografia històrica de Tarragona (s. XVII – XIX)', de les 10 a les 12 hores, i Joan Carles Blanch autor del llibre institucional 'Atles històric i il·lustrat del Port de Tarragona. Del passat al present', que ho farà de les 18 a les 19.30 hores.

Els dies 23 i 24 d'abril, el Port de Tarragona oferirà una visites en golondrina per conèixer el port des de mar. Les sortides seran el dissabte, a les 12 i a les 13 hores, mentre que diumenge hi haurà una única sortida a les 13 hores. L'activitat és gratuïta amb invitació, que es poden retirar a través de la plataforma Entradium.

Josep Maria Sanet Jové, protagonista de la primera presentació

En aquest sentit, el tret de sortida tindrà lloc aquest pròxim dimarts 19 d'abril, a la presentació del llibre 'El servei a l'Armada i la redempció en metàl·lic. Els matriculats de Tarragona (1832-1861)' de Josep M. Sanet Jove, que ha fet la seva recerca a l’Arxiu Històric de Tarragona, als llibres sacramentals de l’Arxiu Diocesà de Tarragona i «d’una migrada bibliografia» existent.

L'acte, que començarà a les 19 hores, tindrà lloc a l'Arxiu del Port. L'obra, publicada per Silva Editorial amb la col·laboració del Port de Tarragona, presenta el servei militar a l’Armada a partir de les 'substitucions' que es podien fer, naturalment, pagant a partir de l’Ordenança de 1837 i que fou vigent fins al 1914.

Sisè conte de la col·lecció 'Petit Museu', en què col·laboren el Museu del Port i la Biblioteca Pública

Dimecres 20 d'abril, a les 19 hores, l'Arxiu del Port també serà l'escenari de la presentació de l'obra 'Marca Registrada! Empreses del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre al Boletín Oficial de la Propiedad Intelectual (1886-1938)', obra dirigida per Albert Arnavat. El llibre fa un recull gràfic de cadascuna de les marques comercials de la demarcació de Tarragona entre els anys 1886 i 1938.

La tercera presentació arribarà divendres 22 d'abril, a partir de les 18 hores al Museu del Port, quan serà el torn del conte 'Vicenta, la peixatera, venedora de peix a Tarragona'. Aquesta obra és el número 6 de la col·lecció 'Petit Museu', fruit de la col·laboració del Museu del Port i la Biblioteca Pública de Tarragona.

Durant l'acte, que tindrà caràcter festiu, l'autora dels textos, Imma Teixell, narrarà la història a tots els assistents, acompanyada dels Nanos Pescadors Petits. Aquest conte, amb il·lustracions d'Antonio Latre, explica la història de la senyora Vicente com a venedora de peix al Mercat de Tarragona. L'activitat és gratuïta i cal fer reserva prèvia a museuport@porttarragona.cat.

Altres activitats: Recital de poesia de Gabriel Ferrater i tast de vins

El 22 d’abril, a les 20 hores, el Teatret del Serrallo acollirà el Recital de Gabriel Ferrate, que anirà a càrrec de Jordi Salvadó amb l'acompanyament al piano de Maria Jacobs. El recital compta amb explicacions del context i significat dels poemes, fent-los amens i comprensibles per a tota mena de públic, Les invitacions es posaran a disposició mitjançant la plataforma Entradium.

El diumenge 24 d’abril, de 12.30 a 13.30 hores, se celebrarà l'activitat 'Vivint el Port', un maridatge d'històries portuàries vinculades al comerç, l'esport, les embarcacions o la pesca que aniran acompanyades d'un tast de diferents vins de la terra, tot fent un recorregut pel nou Museu del Port de Tarragona. Aquesta activitat és gratuïta i amb aforament limitat, motiu pel qual cal reserva prèvia a museuport@porttarragona.cat o 977 259 434.

Últims dies per visitar les exposicions

Durant el cap de setmana es podran visitar les diferents exposicions que hi ha al Moll de Costa. Al Tinglado 1, encara es pot veure 'Ahir i Avui. Fotografies històriques i actuals del Port de Tarragona; al Tinglado 2, 'Formes Deformes' de Miquel Planchart, mentre que al Refugi 1 es pot gaudir de la 'XXX Exposició col·lectiva del Sindicat d’Iniciativa i Turisme de Tarragona'.

En aquest sentit, en el marc de l'exposició 'Formes Deformes', el diumenge 24 d'abril, a les 12 hores, l'autor farà una visita guiada per conèixer de primera mà l'exposició.

Literatura i enologia

Finalment, per tancar la programació cultural del Port de Tarragona vinculada a Sant Jordi, l'organisme proposa una nova activitat sota el nom de 'Diàlegs'. En aquesta ocasió de la mà de la DO Tarragona i de les editorials del territori s’inicia un camí, que s’espera que sigui de llarg recorregut. La presentació de la iniciativa tindrà lloc el 28 d'abril al Teatret del Serrallo.

Enguany, l’editorial participant és Arola Editors, i la previsió és que en el marc d'aquest projecte cada any es convidi a una editorial diferent.