Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Instal·len biòtops a la punta del Miracle de Tarragona

El Port de Tarragona col·loca biòtops per afavorir la regeneració de la vida marina

El seu disseny guarda una relació directa amb el passat romà de la ciutat

Durant aquest matí de divendres s'han instal·lat biòtops en el fons marí a la zona de la punta de la platja del Miracle de Tarragona. Una iniciativa que ha fet realitat el projecte de restauració de la vida marina, presentat pel Port de Tarragona el passat setembre de 2020.

L'objectiu dels biòtops és recuperar les poblacions cefalòpodes d'interès pesquer, com ho són la sèpia, el calamar i el pop. A més de les fanerògames marines, com la Posidònia oceànica, coneguda com l'alga de vidrers i la Cymodocea nodosa.

En l'operació que s'ha fet s'ha submergit un total de 7 palets de biòtops, amb un pes mitjà, aproximadament, de 250 kg cadascun. Els elements estan construïts amb materials naturals biodegradables i s'han col·locat a una profunditat d'entre 10 i 14 metres en diferents punts. 

Aquest és un projecte finançat i liderat pel Port de Tarragona. Aquesta acció està recollida en els seus compromisos de sostenibilitat. A més, ha estat dissenyat i executat per un equip científic de la Universitat Rovira i Virgili, format per les empreses Tecnatox i DeepSea Numerical.

La col·locació dels biòtops a la punta del miracle és la primera de les tres previstes d'aquest projecte. Les dues següents es faran davant del dic de Llevant del Port de Tarragona en les pròximes setmanes. La inversió total és de 15.000 euros, més IVA.

Les ubicacions han estat escollides en funció de les condicions òptimes per instal·lar aquestes estructures i de la detecció d'espais on les comunitats marines no estan plenament desenvolupades o han sofert problemes de degradació ambiental.

Relació amb la Tarragona romana

Els materials emprats per a la fabricació dels biòtops són biodegradables i provenen d'elements reciclats. A més, són dissenyats perquè es desintegrin en un marc temporal de tres a cinc anys, barrejant-se a la sorra de la platja.

El disseny dels biòtops guarden una relació directa amb el passat romà de Tarragona i volen ser un homenatge al passat històric de la ciutat, a través de bases de columnes, àmfores, mosaics i altres elements arquitectònics i estris d'època romana. 

Estan inspirats en les troballes fetes a l'antic jaciment dels Carbuncles, una zona al voltant del Port Esportiu, i altres elements del patrimoni arqueològic de Tarragona.