Imatge del moment en què el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, rep la certificació de mans dels representants d'AENOR

El Port de TGN, primer de l’Estat que rep el certificat ISO de Gestió d’Emergències

L'ens tarragoní ha rebut l'acreditació d'aquest certificat, vàlid fins al 2025, aquest divendres

El Port de Tarragona ha rebut el certificat de Gestió d’Emergències basat en la norma internacional ISO 22320, sent el primer port del sistema portuari estatal en aconseguir-ho. L’acte de lliurament de la certificació s’ha celebrat aquest divendres a la seu Institucional de l’Autoritat Portuària de Tarragona.

L'acte ha comptat amb la presència dels responsables d’AENOR, empresa certificadora, Ángel Luis Sánchez Cerón i Esther Rubio Sanchiz, que han lliurat el document acreditatiu al president del Port, Josep Maria Cruset, al director general, Ramon Ignacio García, i al responsable i coordinador d’emergències, Jesús Teva.

Aquesta norma, segons ha explicat l'ens en un comunicat, «és un recull de les millors pràctiques mundials en matèria de gestió integral d’emergències amb l’objectiu d’establir l’ordre i el control organitzacional d’estructures i procediments, presa de decisions, traçabilitat i gestió de la informació».

Certificació vàlida fins a l'any 2025

El certificat, atorgat al Port de Tarragona a principis d'enguany i que té validesa fins a l'any 2025, acredita la capacitat del Port de Tarragona «per a donar una resposta eficaç i coordinada davant una situació d’emergència, apostant per la millora continua, tal com especifica la norma ISO 22320 de Protecció i Seguretat dels Ciutadans, Gestió d’Emergències. Requisits per a la resposta davant dels incidents».

En aquest sentit, això posiciona el de Tarragona com a primer port de l’Estat en aconseguir la Certificació de Gestió d’Emergències conforme a aquesta norma.

Un sistema d’emergències reforçat

El Port ha explicat que amb aquesta certificació «el sistema de gestió d’emergències del Port Tarragona surt reforçat i suposa l’assoliment d’un treball continu de millora de l’eficàcia i de l’eficiència en les actuacions de formació, prevenció i gestió de les emergències». Aquesta certificació ISO 22320 significa una garantia i el compromís del Port per la seguretat de les persones, de les infraestructures, de les activitats i de l’entorn.

Per una banda, l’organisme tarragoní queda acreditat en el desenvolupament i millora de les seves capacitats en tota mena de respostes davant d’emergències de qualsevol dimensió, sigui incident, crisi o interrupció d’activitats, entre d'altres.

D'altra banda, el Port també acredita i estableix processos de gestió d’informació i dades. I finalment, es garanteix una correcta coordinació i cooperació entre diferents cossos de seguretat, així com una gestió eficient dels recursos compartits.

Auditoria i avaluació de la conformitat

Per tal d'aconseguit la certificació, el Port de Tarragona va iniciar el recorregut amb una auditoria inicial, encapçalada per un equip d’AENOR que es va encarregar de verificar el compliment dels requisits recollits a la Norma UNE-ISO 22320. A més, el Port va dur a termes diversos exercicis d’entrenament per posar en marxa els procediments i protocols d’actuació davant d’emergències.

L’equip d'auditors va comprovar la planificació i l’actuació acomplerta per poder redactar i dissenyar les conclusions obtingudes després dels simulacres. A partir d'aquí, es van dur a terme accions correctives i de millora que han permès fer un pas més enllà en la seguretat del Port de Tarragona.