Imatge d'arxiu d'un creuer al Moll de la Costa de Tarragona

‘Personatges de la II República a Tarragona’, el nou cicle de conferències de l’Arxiu del Port

Les conferències s’emmarquen dins dels actes organitzats amb motiu del 90è aniversari de la proclamació de la II República

Amb motiu del 90è aniversari  de la proclamació de la II República, l’Arxiu del Port de Tarragona enceta un cicle de conferències sota el títol ‘Personatges de la II República a Tarragona’.

El cicle es durà a terme els dimarts del mes de maig a les 19.00 hores i constarà de quatre conferències impartides per persones especialistes  que, durant la seva carrera professional, han investigat i publicat obres i articles del personatge protagonista de la conferència. 

Les conferències es podran seguir en  directe  a través del canal de YouTube del Port de Tarragona, però també s’ofereix la possibilitat d’assistir presencialment realitzant una reserva prèvia a través de l’email — arxiu@porttarragona.cat —.

Per garantir les mesures sanitàries, l’aforament màxim al Tinglado 1 del Moll de Costa serà d’una cinquantena de persones. 
 

Programa i protagonistes

El cicle de conferències s’encetarà el dimarts 4 de maig  i anirà a càrrec del filòleg Josep Lluís Carod-Rovira, qui tractarà sobre el personatge d’Antoni Rovira i Virgili (1882-1949),  periodista, historiador, polític i clar referent del període republicà. 

La segona conferència serà impartida per Josep Sancho Sancho, doctor en Història, i tindrà lloc el dimarts 11 de maig  al voltant de la figura de Marcel·lí Domingo (1884-1939), polític i escriptor, nomenat ministre d’Instrucció Pública en proclamar-se la República. 

La següent es durà a terme dimarts  18 de maig, i anirà a càrrec de la historiadora i  professora de la URV, Montse Duch Plana, qui coneix a fons la figura del navilier i polític  Macià Mallol Bosch (1876-1960) que va ser governador civil durant un curt període de temps un cop proclamada la República.

Per concloure, l’última xerrada tindrà lloc dimarts 25 de maig i se n’ocuparà l’arxiver i historiador, Jordi Piqué Padró, qui desglossarà el personatge de Peret Lloret Ordeix (1877-1967) que va ser alcalde de la ciutat de Tarragona en època republicana.  

Imatge del cartell del cicle de conferències ‘Personatges de la II República a Tarragona’
El cicle es durà a terme els dimarts del mes de maig | Port de Tarragona

En un exercici de recuperació de la memòria històrica, un seguit d’institucions i entitats de Tarragona han organitzat diferents actes per celebrar el 90è aniversari  de la proclamació de la  II República.

Des del 13 d’abril i fins al 15 de desembre sota el títol: ‘14 d’abril de 1931: 90 anys de la  Segona República. Programa de Memòria Històrica de Tarragona’, tindran lloc gairebé una trentena d’actes i activitats proposades per més d’una quinzena d’entitats de Tarragona. 

L’Arxiu del Port s’ha volgut sumar a aquesta iniciativa i espera que les conferències siguin un èxit i ajudin a recuperar la memòria  d’un moment històric al territori.