El Port de Tarragona es consolida com a referència per a mercaderies i creuers

La institució portuària va ingressar 56,5 milions d’euros durant l’any 2018

El Port de Tarragona s’ha consolidat durant l’any 2018 com a punt de referència en el pas de mercaderies, i també de passatgers de la mà dels creuers. Aquesta és la conclusió que ha presentat aquest dijous, 14 de febrer, el seu president, Josep Maria Cruset, en l’acte de presentació dels resultats de la institució durant l’any 2018.

Les xifres definitives de l’any passat són lleugerament inferiors a les del 2017, però es mantenen per sobre dels anys anteriors —com el 2015, o el 2016—. Cruset ha parlat d’un 2018 de consolidació «després d’un 2017 esplèndid», i ha celebrat la capacitat del Port tarragoní per mantenir unes dades gairebé tan elevades com la de l’any anterior, un any rècord.

Un tràfic de més de 32 milions de tones de mercaderies a Tarragona

El Port de Tarragona ha estat, durant l’any 2018, el punt d’arribada de 32’4 milions de tones de tràfic, la majoria dels quals corresponen a petroli en cru i altres productes i matèries relacionades amb la indústria petroquímica. També s’han consolidat altres sectors com els cereals, pinsos i l’agroalimentari, que pugen en influència i en quantitat de volum descarregat.

«Aquesta diversificació del tràfic cap a nous sectors ens ha permès tancar el 2018 amb unes dades molt positives malgrat la caiguda d’alguns productes com el carbó», ha celebrat Cruset. Les estadístiques mostren com la tendència del carbó és una de les davallades més clares del mercat, «de manera que la davallada de la quantitat d’aquest producte és conjuntural i inevitable», sosté el president del Port. La capacitat d’obrir-se a altres sectors ha permès minimitzar el cop econòmic, i compensar aquest dèficit respecte als anys anteriors.

Els ingressos del Port de Tarragona durant el 2018

En el balanç econòmic actual, els ingressos del Port han estat molt similars als de l’any anterior. El total ha estat de 56’5 milions d’euros, una xifra sustentada gràcies a l’aposta per noves mercaderies en substitució dels sectors en caiguda.  La recaptació és un 1’5% més baixa que l’any anterior, però es manté per sobre de les dades dels anys previs, com el 2016. «La tendència és ascendent», ha valorat Cruset.

Els ingressos, doncs, han caigut mínimament durant el 2018. En el tràfic de tones, el descens s’ha notat més (en gairebé un 5%). A aquesta consolidació com a Port de mercaderies cal sumar-li l’enlairament de Tarragona com a Port de creuers. Durant el 2018, un total de 57 d’aquests vaixells van fer aturada al Port, vint més que l’any anterior. «I gairebé hem doblat passatgers, perquè han estat creuers de major capacitat», ha matisat el president del Port.

Cruset: «El 2019 serà l’any d’executar noves infraestructures per a seguir creixent»

Josep Maria Cruset ha repassat les grans inversions de l’Autoritat Portuària durant el curs passat —hi destaquen  la passarel·la de la Baixada del Toro, la remodelació del passeig marítim, l’adequació del moll de la química o l’adquisició de nous terrenys per millorar la connexió amb el centre de la península—, i ha avançat que «el 2019 serà l’any d’executar noves infraestructures per a seguir creixent».

Per al 2019, el Port preveu invertir un total de 25 milions d’euros per a seguir en aquesta línia de consolidació. Millorar el moll dels creuers, i l’inici de grans obres com una terminal intermodal o la rehabilitació de les antigues oficines de l’Autoritat Portuària són algunes d’aquestes inversions. «L’objectiu és potenciar la nostra infraestructura per renovar-la i poder fer un nou gran salt endavant», ha explicat el President.

Josep Maria Cruset també ha definit el Port com «un gran fons d’activitat cultural per a la ciutat», i com a «un gran generador de riquesa per a Tarragona». Un cop consolidat com un Port de referència per al pas de mercaderies i per a l’arribada de creuers, el Port de Tarragona entra en fase d’expansió per a «mantenir la màxima competitivitat, i garantir-nos el futur», ha sintetitzat.

També et pot interessar...