«Son temps de sumar, de reforçar-nos els uns als altres, davant els reptes de futur que ara tenim al davant». Amb aquesta carta de presentació, el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, s'ha adreçat a més de 150 oients en una conferència virtual organitzada per la Cambra de Comerç de Tarragona, amb l'objectiu d'apropar la nova realitat de l'Autoritat Portuària i de sentar les bases comunes de la recuperació econòmica del territori que haurà de reflotar en els darrers mesos, després d'un 2020 que ha trencat totes les previsions de tothom en només un trimestre.
El Port de Tarragona ha notat en primera persona el terratrèmol, i només en el primer semestre de l'any ha registrat un descens del 25% del seu tràfic de mercaderies en comparació amb les dades del curs anterior. Consideren que la coincidència de «factors previstos» com la reducció del carbóo la sal potàssica amb «factors imprevistos» com la Covid-19, l'accident d'IQOXE, el temporal Glòria o la crisi internacional dels preus del petroli han configurat una tempesta perfecta que explica el brusc descens de mercaderies.
El Port no atura cap de les inversions estratègiques que tenia previstes per aquest 2020
Cruset ha anat desglossant la situació actual i els reptes de futur per a una Autoritat Portuària que manté en marxa totes les inversions estratègiques que tenia sobre la taula abans de la pandèmia: des de renovar el Museu fins a la construcció d'una nova terminal de creuers, passant per rehabilitar l'edifici de les antigues oficines, esperonar l'arribada de noves empreses amb una logística del segle XXI o urbanitzar la futura Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) a tocar de la Pineda.
El president del Port ha reivindicat «el gran potencial en infraestructures del Camp de Tarragona» i el seu encaix amb «un pol industrial i petroquímic molt important i una universitat de prestigi que ens situen en una molt bona posició per competir en el marc europeu», en especial gràcies a la saturació d'altres àrees metropolitanes com Barcelona. En aquest camí, l'Autoritat Portuària s'ha mostrat decidida a liderar la reconstrucció econòmica del sud del país en entendre que «no són projectes del Port de Tarragona, sinó projectes que impulsem per al territori» amb una mirada transversal. «Son temps de sortir de la zona de confort en lloc de quedar-nos mirant com passen les coses», ha subratllat el president.
Cruset demana «confiança» en la solidesa econòmica del Port de Tarragona
Josep Maria Cruset ha demanat «confiança en la fortalesa econòmica i inversora del Port com a motor de la recuperació econòmica del territori», i ha exposat que la diversificació de tràfics a la institució que encapçala suposa un dels grans arguments per confiar en la recuperació i en la capacitat portuaria de liderar-la. Malgrat la preocupació per la caiguda de tràfics en els darrers mesos, Cruset albira «bones perspectives de futur» de la mà de projectes com el de la futura ZAL, un espai de prop de 100 hectàrees que es destinarà a naus industrials i que espera crear més de 3.000 nous llocs de treball al territori.
«Això suposarà l'atracció de noves inversions i la generació de molta activitat empresarial afegida», ha detallat, amb una proposta de màxims que ha estat ben rebuda pels assistents a la conferència. L'Autoritat Portuària és un dels grans gegants econòmics del Sud del país, i en temps de crisi sobrevinguda vol posar la seva capacitat i el seu múscul econòmic a disposició del 're-enlairament' d'un territori que encara trontolla i que veu més núvols a l'horitzó dels que esperava uns mesos enrere.