Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un tren al Port de Tarragona

El Port de Tarragona envia el primer tren a Montsó (Osca) carregat íntegrament amb farina de soja

El Port és un dels líders en el transport de productes agroalimentaris | Rep mercaderies dels principals productors d'Espanya i del món

Imatge d'un tren al Port de Tarragona
L'any passat es van transportar més de sis milions de tones de producte agroalimentari | Cedida
 

El  Port de Tarragona ha enviat un  tren  a la Terminal Intermodal d’Agrotim a  Montsó, Osca, carregat exclusivament de  farina de soja. Concretament, l'enviament ha constat de 12 vagons que han transportat un total de 720 tones d'aquest producte, tot operat per RENFE.

Segons detalla el mateix Port, aquest servei ferroviari amplia l'oferta de logística de productesagroalimentaris  consolidant-se com a destinació d'importància, com també ho són Osca i Saragossa.

Un transport més sostenible i eficient

El  transport  d'aquest tipus de productes resulta molt més eficient  mitjançant el transport ferroviari, que no pas realitzar-lo per carretera i, segons detalla el Port, més competitiu i sostenible amb el medi ambient.

A Montsó, on han arribat les  720 tones de farina, ja arribaven altres trens procedents del  Port de Tarragona, carregats amb altres productes agroalimentaris per la fabricació de pinsos  i altres productes del sector agropecuaris de la zona del 'hinterland' —zona d'influència— tarragoní.

«La consolidació d’aquest trànsit genera  sinergies positives amb altres  trànsits agroalimentaris  complementaris, millorant la competitivitat del  servei de ferrocarril  fent una logística sostenible i respectuosa amb el medi ambient», han declarat des del Port de Tarragona.

Un 'hinterland' a nivell estatal

El Port de Tarragona rep productes agroalimentaris dels principals productors del món, i se n'ocupa de la seva distribució. Aquestes connexions acaben suposant un 'hinterland', una xarxa d'influència, molt important, que inclou Catalunya, Aragó, una gran part de  Navarra  i l'est de Castella.

En aquestes zones és on també es fabrica més del  40%  de la producció total de pinsos espanyola. Els productes s'importen a través del Port de Tarragona  i es destinen a zones com  Lleida, Saragossa, Girona i, en menor escala, a Sòria i Osca; per a l'alimentació dels animals.

El Port incorpora, a les seves instal·lacions, terminals de càrrega de ferrocarrils amb què realitza aquests transports, des de qualsevol punt dels molls agroalimentaris  i estalviant temps i costos.

Sis milions de tones transportades l'any passat

Tal com expressa la mateixa entitat, el Port de Tarragona és «líder  en el moviment de productes agroalimentaris», ja que aporta al sector «els serveis qualificats, l'alta productivitat i les infraestructures especialitzades».

Per posar algunes dades, l'any passat es van superar els  sis milions de tones  de producte agroalimentari i ramader transportat, que suposa un augment del  4,5%  respecte a l'any 2018. El Port de Tarragona justifica aquest lideratge en diversos punts forts.

Aquests són: «proximitat, productivitat, preu, experiència, qualitat i especialització són  les claus  d’un tràfic que ha posicionat al Port de Tarragona com port capdavanter en moviment de  productes
agroalimentaris
  a la Mediterrània».