Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge dels nous hidrants del Port de Tarragona

El Port de Tarragona instal·la 125 nous hidrants contra incendis

L'autoritat portuària vol millorar l'efectivitat en cas d'accidents

Imatge dels nous hidrants del Port de Tarragona
Els hidrants es troben a la via pública i són de fàcil accessibilitat per als bombers | Cedida
 

El Port de Tarragona  millora l'equipament de protecció contra  incendis, instal·lant 125 nous hidrants  a les instal·lacions. Complint amb les condicions del Reglament de seguretat contra incendis en els establiments industrials, el Port dotarà als edificis, instal·lacions i activitats que s'hi realitzin d'aquest sistema d'hidrants contra incendis.

Es tracta d'una xarxa de la qual la comunitat portuària comptarà per poder connectar-se, en cas necessari, «en condicions adients de pressió i caudal». Actualment, les empreses concessionàries del Port, Euroports, Bergé, EsTarraco, Fruport i Ership ja han connectat els seus sistemes contra incendis amb la xarxa del Port de Tarragona.

Aquestes empreses han connectat amb algunes de les instal·lacions ubicades als molls de Cantàbria, d’Aragó, de Reus, de Rioja i de Castella. Ben aviat, la connexió també serà una realitat per a les instal·lacions d’Ership al Moll d’Aragó i al Moll de Castella. 

Els molls de Costa i del Serrallo també estan coberts amb vuit hidrants, i en els pròxims mesos també es disposarà de xarxa contra incendis a la zona d'hidrocarburs.

Estratègia contra els incendis

La manera com s'han anat col·locant aquests  hidrants  respon a raons estratègiques, en el sentit que qualsevol punt d’una façana a nivell de rasant estigui a menys de 100 metres d’un hidrant. Aquests més de 100 elements s'ubiquen a la via pública o en espais d'accessibilitat equivalent per a vehicles de bombers.

Precisament per facilitar aquest accés als bombers, els hidrants estan situats fora dels espais on hi poden circular vehicles i també estan senyalitzats segons estableix la normativa sobre com han de complir les informacions i estar senyalitzats les instal·lacions contra incendis. En el cas d’hidrants  soterrats, per exemple, la tapa és de color vermell per facilitar la seva localització.

Els mateixos  hidrants també es troben emmarcats dins un decret llei, que estableix les característiques tècniques i els criteris d'ús i d'ubicació.

Protocol en condicions desfavorables

En tractar-se d'un sistema complex i uns elements primordials per la seguretat del  Port, l'autoritat portuària ha realitzat, en els darrers mesos, diversos protocols de les proves hidràuliques per assegurar el bon funcionament dels hidrants i comprovar que disposen del cabal i la pressió adequats.

Aquestes proves, realitzades conjuntament amb bombers del Parc Químic i els  Bombers de la Generalitat de Catalunya, sotmeten a l'equipament a condicions desfavorables per determinar l'efectivitat i màxima capacitat dels hidrants.

Després d'haver realitzat les proves, la hipòtesi formulada determina que el consum de dos hidrants funcionant alhora durant dues hores ha de ser d'un cabal superior de 1000 litres per minut, amb una pressió de sortida de 102 quilopascals per a cada hidrant, segons recomana la norma.

El  Port de Tarragona ha detallat també que aquests resultats superen de forma notòria els mínims que requereixen unes instal·lacions de la magnitud del Port, i permeten als bombers conèixer la màxima capacitat dels hidrants davant un hipotètic accident.

La seguretat per davant de tot

El Port de Tarragona es mostra compromès amb la seguretat  a les seves instal·lacions, segons ha declarat, i en aquest sentit ha realitzat diverses accions com l'elaboració del Pla d'Autoprotecció del Port de Tarragona (PAU), també anomenat com a Pla d’Emergència Interior del Port de Tarragona (PEI).

L'autoritat portuària compta amb quatre línies d'actuació per garantir aquesta seguretat. Primerament, els mitjans humans i els materials amb què es compta, com un equip de bombers especialitzat; equipaments i materials adients als nous canvis tecnològics; un centre de comandament avançat per gestionar les emergències al Port; el conveni amb Protecció civil en la suma d’efectius a la gestió d’emergències; i el conveni amb els Bombers de la Generalitat de Catalunya, que va ser signat l'any passat.

Per altra banda, també es disposa d'assistència mèdica ininterrompuda, a través del personal mèdic i d'un vehicle medicalitzat que es troba operatiu constantment. En tercer lloc, el cos de bombers del Port també es troba en constant col·laboració amb altres cossos de seguretat, com els Bombers de la Generalitat.

I per últim, també cal destacar l'heliport, ubicat dins el recinte portuari, que és capaç de fer els trasllats de ferits greus als centres hospitalaris més propers.