Imatge de les caixes niu que el Port de Tarragona ha instal·lat al Cap Salou

El Port de Tarragona instal·la 10 caixes niu per a ocells al Cap Salou

L'objectiu és augmentar la presència d'aus, donar-los refugi i controlar la processionària

El Port de Tarragona  ha instal·lat 10 caixes niu al Cap Salou per millorar el control biològic de la processionària i proporcionar refugi a les aus. Són una desena de caixes de fusta que s'han col·locat al bosc ubicat a la part alta de la pedrera del Cap Salou, lloc on se solen dur a terme tasques de prevenció d'incendis i eliminació de la processionària dels pins.

L'objectiu d'aquesta acció és augmentar la presència d'animals depredadors de la processionària dels pins, com els ocells insectívors. Així, amb aquestes caixes niu es proporciona refugi als ocells, alhora que es millora el control biològic de la processionària perquè no es descontroli i es converteixi en una plaga.

Les caixes niu, refugi per als ocells insectívors

Les caixes niu estan fetes de fusta i es col·locaran a una altura variable, per tal d'oferir una cavitat apta perquè puguin construir el seu niu algunes espècies d'ocell insectívors, com la mallerenga, el raspinell o el pit-roig. Aquestes espècies, que estan protegides a Catalunya, Espanya i Europa, crien sobretot en forats d'arbres i en parets o murs, on hi encabeixen els seus nius.

Actualment el model de gestió de boscos mediterranis a Catalunya prioritza els boscos joves, motiu pel qual hi ha menys orificis als arbres on aquests animals hi puguin nidificar. Així doncs, la instal·lació d'aquestes caixes niu ajudarà a augmentar la presència d'ocells i, a més, tindrà un interès científic i pedagògic.

La col·locació de les caixes niu s'ha fet amb la col·laboració de l'Associació Aurora, una associació sense ànim de lucre creada el 1987 per la iniciativa de familiars de persones afectades per alguna malaltia mental. L’associació, amb la que el Port col·labora habitualment, està especialitzada en projectes de recuperació d’espais naturals, treballs forestals i jardineria.

El Port de Tarragona ha recordat que la recuperació de la biodiversitat autòctona és una de les metes incloses dins de l’eix Sostenibilitat ambiental i Biodiversitat del Pla de Sostenibilitat Agenda 2030.