Imatge de tres tripulants d'un vaixell atracat al Port de Tarragona

El Port activa un nou sistema per gestionar la mobilitat dels tripulants dels vaixells

L'objectiu de la nova eina és augmentar la seguretat i millorar el control de les tripulacions al recinte portuari

El Port de Tarragona ha posat en marxa l'aplicatiu Exit-SCT, un nou Sistema de Control de Tripulants, el qual s'incorpora al sistema de control d'accessos ISIS que ja tenien les instal·lacions portuàries. La nova plataforma permetrà augmentar el control de moviments dels membres de les tripulacions dels vaixells atracats a les instal·lacions portuàries per tal de millorar la seguretat de les persones dins del recinte tarragoní.

L'activitat i moviments de les tripulacions de les embarcacions atracades al port són diferents de l'activitat comercial portuària, especialment en horaris, la qual cosa provocava que el control de seguretat dels tripulants fos complexa, segons explica l'Autoritat Portuària de Tarragona.

Increment de l'activat comercial i portuària

L'activitat comercial i portuària ha fet augmentar el nombre de vaixells atracats al port tarragoní i, això, ha generat la necessitat de millorar el sistema d'accessos amb mesures complementàries a la vigilància física presencial. L'Exit- SCT permet donar una solució, ja que els horaris d'entrada i sortida dels tripulants no coincideixen sempre amb els horaris d'activitat portuària, com són les operatives, càrrega i descàrrega, etc.

Concretament, les entrades i sortides pels accessos més pròxims a la ciutat —Llevant i Reus— tenen horari d'activitat comercial, el qual no abasta totes franges horàries que empren dels tripulants. Per aquesta raó, la Direcció de Sistemes d'Informació de l'Autoritat Portuària va buscar les solucions digitals per dissenyar una plataforma que donés resposta a aquesta situació.

Després de la implementació del sistema d'acreditació ISIS del port, l'any 2012, l'experiència ha estat útil per crear la nova aplicació. La seva implementació ha anat a càrrec de l'empresa Portel Logistic Technologies SAU i ha tingut un pressupost de 108.846,76 euros (IVA inclòs).

La posada en marxa de l'aplicatiu ha requerit l'adaptació i reprogramació del maquinari situat en els punts d'accés al port, així com l'actualització de processos interns per sincronitzar tots els moviments de dades a les diferents estacions, en temps real.