Astra Perseus

Port Tarragona registra l'operativa d'exportació d'alfals més gran de la seva història

S'han carregat 46.200 tones en 45 hores, un temps rècord per la logística del sector

Històricament, el Port de Tarragona lidera a escala estatal i en la Mediterrània els moviments d'agroalimentaris per abastir el seu hinterland.

Però en aquest cas ha estat el contrari. Tarragona ha estat la porta de sortida per a l'Astra Perseus i el seu alfals amb destinació el sud-oest asiàtic. Aquest producte s'utilitza per a farratge en l'alimentació animal i en els últims anys ha crescut el seu ús com a substitutiu de la soja.

Així doncs, el Port Tarragona ha realitzat la càrrega d'exportació més gran de productes agroalimentaris feta fins al moment.

El moll de Castella Oest, especialitzat en operatives d'aquest tipus de mercaderies, ha estat la localització on es trobava atracat l'Astra Perseus, el vaixell que transporta la mercaderia cap al sud-oest asiàtic.

No només ha estat una operativa de rècord per la quantitat de tones carregades al vaixell, sinó també per la velocitat amb la qual s'ha realitzat l'operativa.

L'empresa consignatària del vaixell, encarregada de les operacions i el noli, Noatum Terminal Tarragona, ha estat capaç de col·locar dins del vaixell les 46.200 tones d'alfals en  45 hores, una fita per al sector de la logística agroalimentària.

En l'històric d'arribades i sortides de vaixells del  Port de Tarragona amb aquest tipus de mercaderies les càrregues màximes eren properes a les 30.000 tones, mai s'havien carregat tantes tones en una sola operativa.

L'empresa que ha escollit el Port de Tarragona per a l'exportació dels seus productes compta amb instal·lacions especialitzades en productes agroalimentaris a Lleida i Osca i està entrant en el sector amb molta força i amb grans projectes de futur.

Líder en productes agroalimentaris

El Port Tarragona és, principalment, la porta d'entrada de productes agroalimentaris, un dels tràfics més importants per les dàrsenes tarragonines, per a l'ús de les empreses ramaderes ubicades a Lleida, Aragó i comarques de Barcelona.

A poc a poc, grans empreses agrícoles també utilitzen Tarragona com a porta de sortida dels seus productes com és el cas de l'operativa d'exportació d'alfals.

Els cereals i les seves farines, juntament amb pinsos i farratges, són les mercaderies que més aporten en les xifres de moviments de productes agroalimentaris.

En el cas concret de l'alfals, el Port de Tarragona va moure durant l'any 2020 115.000 tones. Durant el 2021, ja s'han mogut 80.000 tones sense comptabilitzar aquest últim vaixell de rècord, el que portarà a superar ja les dades de l'exercici anterior, situant-nos en més de 126.000 tones.

El  Port de Tarragona està especialitzat en la manipulació d'aquestes càrregues, les diferents terminals i instal·lacions del port estan dotades de maquinària concreta com grues de gran capacitat, cintes de descàrrega connectades a diferents sitges, apiladors, i punts de càrrega directament a tren en totes les terminals.