Cruset, en la presentació del Pla de Sostenibilitat 2030 del Port de Tarragona

El Port de Tarragona es compromet a reduir les emissions de carboni en un 96% a finals de 2021

Cruset exposa «un horitzó ambiciós, però assumible» | El Pla de Sostenibilitat, un full de ruta amb més de 80 accions concretes

El Port de Tarragona està decidit a accelerar la mossegada i reduir a mínims el seu impacte ambiental  en el territori, en un gir de timó inèdit que trenca amb la trajectòria històrica d'un dels pols industrials i econòmics més potents del Sud del país. L'Autoritat Portuària ha presentat aquest dijous el Pla de Sostenibilitat Agenda 2030 amb què vol alinear-se amb els objectius de Desenvolupament Sostenible  de l'ONU i es marca l'horitzó de l'any 2030, com bé marca el nom, com a punt d'inflexió.

L'Autoritat Portuària, però, vol avançar-se i ha marcat un full de ruta  propi amb més de 80 accions concretes i fins a 23 objectius específics que està determinat a executar de forma progressiva però contundent  a partir d'aquest mateix 2020, el curs que està cridat a «marcar una dècada d'acció ambiciosa per aconseguir els objectius de sostenibilitat  econòmica, mediambiental i social» de cara a l'any 2030.

El Port de Tarragona fa seus els reptes de desenvolupament sostenible de Agenda 2030

El president del Port, Josep Maria Cruset, ha exposat «un horitzó ambiciós, però assumible» i ha marcat com a grans eixos l'accent de la sostenibilitat ambiental  vinculada al Port, els fonaments d'un creixement sostenible basat en l'energia verda, infraestructures eficients i una digitalització clara, i el foment d'un compromís social actiu que connecti més vincles entre l'Autoritat Portuària i la vida de la ciutat. La intenció del Port és no demorar els esforços i prémer l'accelerador aquest mateix 2020.

Cruset, en la presentació del Pla de Sostenibilitat 2030 del Port de Tarragona
La presentació del nou pla ha subratllat el compromís sòlid de l'Autoritat Portuària | Toni Cabanillas

Cruset ha anunciat el compromís ferm del Port de Tarragona a reduir en un 96% les emissions de diòxid de carboni a finals de l'any 2021 i d'ampliar aquesta mossegada al 99% en l'any 2030, per donar un missatge contundent de la urgència d'un repte «que marcarà la pròxima dècada», ha valorat, on entén que «el desenvolupament sostenible  és un objectiu indestriable de l'activitat econòmica global» del present i el futur. Ha projectat un 'Port verd' a deu anys vista i ha subratllat la necessitat d'actuar de forma rigorosa i sense passes en fals pel camí.

El Port analitzarà cada any el grau d'acompliment dels objectius de l'Agenda 2030

En aquest sentit, i per tal de garantir un cert seguiment de les responsabilitats, el Port ha habilitat una sèrie d'indicadors anuals que mostrarà el percentatge d'assoliment dels objectius marcats a l'Agenda 2030. Aquesta eina servirà per garantir l'acompliment dels compromisos i evitar un relaxament temporal que es tradueixi en una acció més difosa en els grans canvis estructurals que el Port s'emplaça a ser.

D'entre les accions concretes a millorar per articular un  Port sostenible, en destaquen alguns girs estratègics com l'ús d'energia verda, el foment del transport per ferrocarril  —en substitució dels camions per carretera—, la instal·lació de plaques fotovoltaiques i energies renovables, l'ús de combustibles verds, la construcció d'un gran dipòsit d'aigües pluvials a la futura ZAL o la instal·lació de nous captadors per analitzar periòdicament la qualitat de l'aire o la presència de partícules  a les instal·lacions de l'Autoritat Portuària.

Cruset: «El creixement futur del Port de Tarragona passa per una transició energètica  urgent»

La joia de la corona del Port verd  de la pròxima dècada, però, es dirà Xarxa Natura 2000. El projecte vol restaurar i rehabilitar una zona de 38 hectàrees de gran valor natural a tocar del nucli urbà de la Pineda, ric en recursos naturals, en biodiversitat i en valor cultural i arqueològic amb les runes romanes de l'antiga vil·la Cal·lípolis en el seu interior. Els treballs de restauració volen preservar la zona amb una actuació de 2 MEUR que haurà de convertir-la en un gran pulmó al centre de l'espai d'operacions del Port de Tarragona.

Un vaixell al Port de Tarragona
El Port compta amb les millors condicions per realitzar aquest tipus de càrregues | Port de Tarragona

Cruset  s'ha mostrat convençut que «no estem davant un simple document, sinó d'un potent full de ruta» per als pròxims anys que haurà de consolidar en canvi en la manera de fer i la manera de pensar d'una Autoritat Portuària que vol arraconar en el passat les petjades ambientals de productes avui gairebé extints a la zona com el carbó, fins fa no gaire una mercaderia estructural  a Taragona. El president del Port ha sentenciat que «estem decidits a refermar el nostre compromís amb la sostenibilitat i l'equilibri i respecte amb el medi ambient que ens envolta», i ha aclarit que «el creixement del Port en el futur passa inevitablement per una transició energètica  urgent» que ja ha començat a caminar.