Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en roda de premsa a Tarragona amb la consellera Alba Vergés, l'alcalde Pau Ricomà i el delegat Òscar Peris el 15 de maig del 2020

Tres positius entre les 330 proves PCR fetes als CAP del Camp de Tarragona durant la fase 1

La consellera Vergés ha recordat que el 98,4% de la gent de Tarragona és vulnerable al virus i no té anticossos

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en roda de premsa a Tarragona amb la consellera Alba Vergés, l'alcalde Pau Ricomà i el delegat Òscar Peris el 15 de maig del 2020
Tres positius entre les 330 proves PCR fetes als CAP | ACN

La Guàrdia Urbana de Tarragona ha sancionat quatre terrasses de restauració per incomplir la normativa establerta dins la fase 1 de la desescalada. L'alcalde, Pau Ricomà, ha insistit que suspendran la llicència  als establiments reincidents, tot i que ha subratllat que els que no respecten les restriccions són una minoria. «No creiem en un estat policial, sinó en la responsabilitat ciutadana. Després del primer dia l'afluència desmesurada s'ha anat corregint», ha valorat Ricomà en una roda de premsa amb el vicepresident Aragonès i la consellera Vergés. Durant els primers dies en la fase 1, els CAP de la regió sanitària han fet 330 proves PCR  per Covid-19, tres de les quals han donat positiu.

Primeres proves PCR als CAP del Camp de Tarragona

Després de fer balanç  del desconfinament  progressiu a les regions en fase 1, els representants del Govern i de l'Ajuntament de Tarragona han fet una crida a la prudència. «Activem-nos, però fem-ho bé», ha resumit Ricomà, qui s'ha mostrat convençut que la ciutat podrà passar pròximament a la fase 2. Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha insistit que caldrà conviure amb la Covid-19  amb l'objectiu de no comprometre la capacitat del sistema sanitari. «Estem convençuts que podrem anar canviant de fase, però no es tracta de córrer», ha advertit Vergés.

La consellera també ha destacat la importància de poder fer les proves PCR en l'àmbit de l'atenció primària per tal d'identificar i fer seguiment dels nous casos i dels seus possibles contactes. Vergés ha detallat que des de dilluns els CAP  de la regió sanitària han fet 330 proves PCR  a pacients sospitosos de Covid-19, tres de les quals han donat positius. A més, des de l'inici de la crisi s'han reportat 425 positius en residències, segons la consellera.

Al seu torn, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha demanat no abaixar la guàrdia i seguir les mesures de seguretat. «No ens podem permetre tirar enrere i perdre tot el que hem guanyat», ha dit el vicepresident. En aquesta línia, Vergés ha recordat que, com a un dels grans factors de risc, la mobilitat no està permesa entre regions sanitàries. «Dues regions poden compartir el mateix número de fase, però no pot haver-hi mobilitat entre elles fins a la fase 3», ha afirmat.

Problemes a les terrasses

En clau local, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha admès que dilluns es van veure aglomeracions en algunes terrasses, però ha assenyalat que la situació s'ha reconduït. Tot i això, ha detallat que dijous la Guàrdia Urbana va sancionar quatre terrasses i que suspendran la llicència a les que siguin reincidents. Segons fonts municipals, les sancions poden oscil·lar entre els 600 i els 30.000 euros.

La consellera Vergés  ha constatat que les terrasses  són uns dels espais on es fa més complicat que se segueixin les recomanacions perquè són «un àmbit de relaxació». Segons la consellera, aquest és un factor que afegia «més risc» al desconfinament i per això han proposat que les terrasses no puguin obrir encara en les regions on es planteja una fase 0,5.

En aquest sentit, Vergés s'ha mostrat convençuda que el govern espanyol donarà suport a la proposta del Govern. Per la seva banda, el vicepresident Aragonès  ha reclamat la recuperació de totes les competències  de la Generalitat  per poder gestionar el desconfinament. «Creiem que és molt millor que les decisions es prenguin des de la proximitat», ha afirmat.

Pel que fa a la reobertura de les escoles, Pere Aragonès ha afirmat que les conselleries d'Educació i Salut  estan treballant per poder fer una proposta que pugui implementar-se de forma efectiva. «Van ser els primers equipaments públics que vam tancar i, tot i que tots volem que puguin obrir en condicions el més aviat possible, s'ha de fer molt ben pensat i articulat», ha manifestat el vicepresident.

Tarragona entra a la fase 1 entre terrasses plenes i botigues obertes
A Tarragona ja han multat les primeres terrasses | Àngel Ullate

Crida a la recuperació de competències

D'altra banda, el Govern  ha insistit en la importància de treballar en la reactivació econòmica. Aragonès ha dit que és el moment de «polítiques econòmiques expansives». A diferència de la crisi del 2008, en què va haver-hi administracions que van rescatar bancs, ha dit Aragonès, «ara és el moment de rescatar persones i el teixit productiu del país». El vicepresident ha indicat que al juliol presentaran les conclusions del pla de reconstrucció econòmica i social, que s'afegiran a les mesures urgents adoptades per l'executiu.

A més, el també conseller d'Economia ha garantit que el Govern manté el ritme d'inversions previstes, la qual cosa inclou projectes com els de l'hospital Joan XXIII de Tarragona i la Ciutat de Repòs i de Vacances. «He pres la decisió que no hi haurà ajustos pressupostaris perquè cal dinamisme econòmic i despesa pública per incentivar el consum», ha assenyalat. Aragonès ha reiterat que veu «raonable» com es planteja el fons de 16.000 MEUR per a les autonomies, però que cal incrementar-lo perquè Catalunya pugui disposar dels 4.000 MEUR que demana.

La demolidora dada de la immunitat a Tarragona

Un 5,9% dels catalans  i un 5% de tot l’estat  han generat anticossos  del coronavirus. Segons els primers resultats de l’estudi de seroprevalença, un 7,1% de la població de la demarcació de Barcelona, un 2,5% de la de Girona, un 3,7 de la de Lleida i un 1,6  de la de Tarragona  presenten anticossos  contra la malaltia. La consellera Vergés ha indicat que el 98,4% de la gent és vulnerable al virus i no ha generat anticossos. Això, però, tot i ser una xifra molt baixa, no vol dir que es tradueixi en què hi hagi d'haver un possible rebrot de la malaltia.

L’estudi, que constata la prevalença d’anticossos, és similar entre homes  i dones  i menor en nadons, nens  i joves. També que a més simptomatologia  major és la prevalença i que en els casos de pèrdua de l’olfacte, el percentatge s’eleva fins al 43%. La investigació també constata que un 26% dels positius són asimptomàtics i un 87% dels participants que han donat positiu en proves PCR, tenen anticossos.