Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Rodatge

La URV oferirà un postgrau en direcció de cinema de la mà de l’Escola de Cinema de Reus

L’acord entre la Universitat i l’escola de cinema reusenca consolida el model formatiu de l’ECIR

Rodatge
Moment d'un rodatge de l'ECIR | Cedida

 

L’Escola de Cinema de Reus ha celebrat recentment el seu cinquè aniversari i ho ha fet amb una molt bona notícia que suposa un punt d’inflexió important a la feina feta durant tot aquest temps per part de Daniel Villanueva i del seu equip, a la vegada que posa les bases d’una nova etapa de futur, prometedora i enfocada a consolidar definitivament l’escola reusenca: la Universitat Rovira i Virgili, de la mà de la seva Fundació, ha anunciat que a partir de l’any vinent oferirà un Diploma de Postgrau en Direcció Cinematogràfica conjuntament amb l’ECIR.

Després de mesos de converses i de preparar el temari d’aquest curs que començarà el pròxim mes de gener de 2020 i que tindrà gairebé un any de durada, Universitat i Escola tenen ja a punt i disponible el programa formatiu del postgrau dirigit especialment a graduats universitaris en Comunicació Audiovisual, Belles Arts, Història de l’Art, Ciències de la Comunicació, Periodisme o altres perfils interessats en la creació audiovisual, films de ficció.

  

Cinema i creació visual, algunes de les sortides professionals

  

El curs arriba per omplir un buit formatiu dins l’oferta que fins ara tenia la Universitat Rovira i Virgili i esdevé un complement a la formació que fins ara ofereix l’ECIR i que continuarà oferint a les seves instal·lacions a Reus, a l’edifici de la Cambra de Comerç, al carrer de Boulé. Així doncs, les sortides professionals dels alumnes que cursin aquest postgrau universitari van des de la direcció de cinema de ficció a diverses professions dins el setè art com la de productor, tècnic de so, director de fotografia o script, sense oblidar el guió, autèntica columna vertebral de qualsevol projecte cinematogràfic.

Escola de cinema de Reus
L'Escola de Cinema de Reus, en una imatge d'arxiu a les primeres instal·lacions que va tenir | Cedida

 

Més enllà de les professions estrictament vinculades al procés creatiu i de producció d’una pel·lícula, el postgrau en direcció cinematogràfica també preveu que els alumnes puguin enfocar el seu futur professional cap al disseny i la creació gràfica, la creació visual o la gestió i programació en filmoteques, festivals, museus, centres culturals o empreses editorials.

  

La direcció de curs, que s’impartirà durant deu mesos en horari de matí va a càrrec de  Laia Quílez i el director de l’Escola de Cinema de Reus, Daniel Villanueva conjuntament amb la doctora en Comunicació, Núria Araüna n’ostenten la coordinació acadèmica. En paraules de Daniel Villanueva, «Un dels objectius principals del curs és que l’alumne faci un primer curtmetratge de ficció, seguin la filosofia de l’ECIR d’aprendre amb projectes reals des de l’inici. Volem que el curs esdevingui una mena de taller de projectes.»

Daniel Villanueva
Daniel Villanueva, al centre de la imatge, en una fotografia d'arxiu de la celebració del cinquè aniversari de l'ECIR | Cedida

 

  

Un equip de professors reconegut dins el món del cinema

Entre l’equip de professors que impartiran les assignatures del curs hi ha professionals de prestigi dins el món de la direcció cinematogràfica i el curtmetratge. Així doncs hi prendran part, entre d’altres, Juanjo Giménez, director del multipremiat curtmetratge TimeCode (Palma d’Or a Cannes, Premi del Cinema Europeu, Goya, Gaudí i nominació a l’Oscar), Fernando Trullols (director dels curtmetratges ‘El barco Pirata’ i ‘Marcianos de Marte’ a més d’assistent de direcció de pel·lícules com ‘Un monstruo viene a verme’, ‘Los ojos de Julia’ o ‘Secuestro’),  Ivan Serra, guionista i professor de l’ECIR o els mateixos Daniel Villanueva i Núria Araüna.

  

Entre les matèries que s’hi impartiran,  totes amb caràcter eminentment pràctic i enfocat a conèixer bé la professió i les diferents possibilitats i papers dins el procés de creació, producció, rodatge i comercialització d’una pel·lícula hi ha la del llenguatge audiovisual aplicat al projecte final, la creació de la bíblia d’un projecte, els departaments de direcció, art, producció i fotografia o el càsting, la direcció d’actors i la postproducció.

Campus Catalunya URV, lloc on s'impartiran els estudis de cinema a partir del mes de gener del 2020 | cedida

 

Pel que fa al treball final del curs consistirà en el  rodatge d’un curtmetratge que acumuli tots els coneixements teòrics i pràctics impartits durant el postgrau.

  

A partir d’aquí, l’objectiu del curs és oferir una visió global i amb caràcter pràctic de tot el procés creatiu conceptual, audiovisual i de producció que comporta una pel·lícula. Tal com explica, Daniel Villanueva «un cop assolits els objectius d’aquest curs, l’alumne podrà seguir la seva formació a l’ECIR si així ho desitja, amb cursos més especialitzats de guió, muntatge o de matèries més especifiques com les que tractem de forma monogràfica a l’escola.»

  

Matriculació ja oberta pel diploma de postgrau de direcció cinematogràfica

Ja es pot demanar informació i formalitzar la matrícula pel curs a la pàgina web de la Fundació URV. També es pot demanar informació més detallada sobre el postgrau via formulari directament a la web, per telèfon al 977 779 950 o per correu electrònic.