La presidenta de Ports de l’Estat defensa a Tarragona l’actual sistema d’exempcions tributàries

La Comissió Europea recomana que els ports paguin l’impost de societats per evitar «un avantatge competitiu»

La presidenta de Ports de l’Estat, Ornella Chacón, ha defensat avui dijous, 10 de gener, l’actual sistema d’exempcions tributàries de què gaudeixen els ports espanyols d’interès general. Chacón ha respost així a la Comissió Europea, que ha demanat a Espanya i a Itàlia que facin pagar l’impost de societats als ports a partir del 2020 per evitar «un avantatge competitiu».

En declaracions des de la Cambra de Comerç de Tarragona, Chacón ha puntualitzat que la qüestió encara s’està negociant amb la Comissió Europea i que la decisió definitiva no està presa. «Una disminució dels ingressos, que és allò que acabaria suposant aquest pagament d’impostos, no la podem defensar», ha advertit la presidenta de Ports de l’Estat.

Espanya defensarà «el sistema actual»

Ornella Chacón ha recordat que, després de «mesos de converses», la Comissió Europea els ha traslladat que opta per posar fi a les exempcions tributàries dels ports espanyols. La presidenta de Ports de l’Estat ha insistit que la qüestió encara s’està tramitant, no només amb l’estat espanyol, sinó també amb altres estats, i ha garantit que Espanya defensarà «el sistema actual».

Aquest dimarts Brussel·les va enviar una recomanació a l'estat espanyol i a Itàlia perquè garanteixin que els seus ports paguen l'impost de societats a partir del 2020 «com la resta de companyies». La Comissió Europea considera que els actuals règims fiscals espanyols i italians «concedeixen als ports un avantatge selectiu» amb exempcions d'aquest tribut que «podrien violar les normes europees sobre ajuts d'estat».

A l'estat espanyol els ports estan exempts de pagar l'impost de societats per les seves principals fonts d'ingressos, com aquells que provenen de les taxes portuàries o dels contractes de lloguer o concessió. Al País Basc, en canvi, n'estan totalment exempts.

Cruset i Chacón, al centre, durant la jornada 'Bon dia' de la Cambra de Tarragona
Cruset i Chacón, al centre, durant la jornada 'Bon dia' de la Cambra de Tarragona | ACN

 

La terminal provisional de creuers, a Tarragona

El nou president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha ratificat la decisió anunciada fa uns mesos per l'antic president de la infraestructura portuària, Josep Andreu, sobre la nova terminal de creuers. De moment, la nova terminal provisional es construirà al moll de Balears i hauria d'estar en funcionament a mitjans de l'any 2021.

Aquest moll, concretament, està situat al terme municipal de Tarragona, i és l'espai on pujarien i baixarien els turistes i visitants. La idea principal era que aquesta terminal, temporal, s'instal·lés al dic dels Prats, a Vila-seca, però el projecte es posposarà per a més endavant.