Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El SOC destina més de 26 milions d’euros a Tarragona, la regió amb més atur de Catalunya

Prop de 14.500 persones es beneficien de les polítiques actives d’ocupació

La roda de premsa amb la directora del SOC, Mercè Garau, i el delegat del Govern, Òscar Peris
La roda de premsa amb la directora del SOC, Mercè Garau, i el delegat del Govern, Òscar Peris | Caralp Mariné

 

L'atur ha baixat a Catalunya fins al 10,6% el tercer trimestre, malgrat això, segons dades del Departament de Treball i Afers Socials del Govern, a Tarragona s'ha quedat al 13,8% i se situa com la regió amb pitjor taxa d'atur. Així i tot l'augment de l'ocupació l'últim any és una dada positiva que s'ha vist incentiva, entre altres coses, per les polítiques actives d'ocupació del Servei d'Ocupació de Catalunya ( SOC) desenvolupades aquest any, gràcies a l'aportació de 26,1 milions del pressupost de l'any passat. 

Més de 14.000 persones es beneficien de les polítiques del SOC

Segons dades presentades aquest matí a Tarragona per la directora del SOC, Mercè Garau, i el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris,  els 26 milions han servit per desenvolupar diversos programes de polítiques actives d'ocupació que han arribat a un total de 14.500 persones. S'ha prioritzat els joves menors de 30 anys, sobretot els que no tenen experiència o formació, les persones en situació vulnerable o les persones adultes amb dificultats per incorporar-se al mercat laboral, com ara els aturats de llarga durada.

De forma desglossada, s'han destinat 2,6 milions d'euros a l'orientació professional, 9,7 a la qualificació professional, més de 10 al foment de l'ocupació, tres a la promoció i desenvolupament econòmic i 300 mil euros a la gestió de la col·locació en el mercat de treball. Les sis oficines del SOC a Tarragona han atès a gairebé 200 mil persones i han ofert 3.146 llocs de treball.

Aturats de llarga durada, el col·lectiu que més preocupa al SOC

Els aturats de llarga durada mereixen una atenció especial, ja que segons Garau, són els que presenten més dificultats a l'hora de reincorporar-se al mercat laboral. A Catalunya  la taxa d'aturats de llarga durada sobre el total de parats és superior al 50%, a Tarragona, en canvi és del 39%. Així i tot és una xifra molt elevada. Garau ha assegurat que es tracta d'un col·lectiu que «es cronifica».

Per això, ha dit, és molt important fomentar polítiques d'ocupació encaminades a tornar al mercat laboral a aquestes persones. Dins d'aquest col·lectiu es posa especial interès en aquells que han deixat de percebre la prestació i que per tant no tenen cap ingrés.

Tarragona té la taxa d’atur més alta de Catalunya

Tot i les bones notícies Tarragona segueix a la cua. Segons les dades del Departament, que provenen de l'Enquesta de Població Activa (EPA), el tercer trimestre de 2018 l'atur va tancar a Tarragona amb un 13,97% d'aturats, mentre que la mitjana catalana està al 10,6%. I a més, cal tenir en compte que el tercer trimestre coincideix amb l'estiu, moment en el qual es firmen més contractes al sector serveis.

La causa, diu Garau, és que Tarragona té una economia molt centrada en el sector serveis, el que menys estabilitat dona. «El sector que més estabilitat dóna és l'industrial i aquí aquest sector és molt baix», ha apuntat. «A Tarragona el mercat laboral és molt dinàmic», ha assenyalat. Motiu que explica, per exemple, que l'oficina del SOC de Camp Clar dobli la demanada en el període que va d'ara fins al mes de març.

De fet, aquesta temporalitat del treball també és la que explica que Tarragona tingui un percentatge d'atur de llarga durada inferior a la mitjana de Catalunya, del 39% enfront del 51%. Senzillament perquè moltes persones aturades durant l'hivern troben feina a l'estiu, però temporal.

Manca de professionals qualificats per la demanda del mercat

En general a tot Catalunya, segons la Generalitat, es produeix una paradoxa que plateja reptes: hi ha persones que busquen feina i no en troben i empreses que busquen treballadors però no en troben. Això es deu, segons el departament, a què aquestes vacants de treball requereixen una qualificació específica que a vegades els demandants de feina no tenen.

Per això una de les partides més grans del SOC se'n va a qualificació del personal, ja que la formació és essencial perquè les persones assoleixin els perfils professionals que les demandes requereixen. En aquest sentit també hi ha molta feina fer dins del sector de l'educació superior per adaptar l'oferta d'estudis a la demanda del mercat.