Pla obert de bombers treballant en l'extinció de l'incendi forestal de la Conca de Barberà

Estiu complicat als boscos tarragonins: «La previsió de risc d'incendi és dolenta»

Concretament, les zones nord i continental presenten pitjors expectatives després d'acumular més vegetació entre el 2020 i 2021

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha invertit 1.775.038 euros en la gestió forestal dels massissos del Camp de Tarragona per fer front als incendis. En aquest sentit, prop de la meitat del pressupost es destina al manteniment dels camins ubicats als Perímetres de Protecció Prioritària de les Muntanyes de Prades, Ancosa-Montagut, Tivissa-Vandellòs i el Montmell. La resta de fons s'invertirà en la xarxa de punts d'aigua i tractament de massa combustible.

Segons la directora general d'ecosistemes forestals, Anna Sanitjas, la perspectiva de risc d'incendi aquest estiu al Camp de Tarragona és «força dolenta» i ha insistit en la importància de preparar els boscos davant l'emergència climàtica. Concretament, les zones nord i continental presenten pitjors expectatives després d'acumular més vegetació entre el 2020 i 2021.

L'entorn del Pont del Diable, on ja es va actuar l'any passat, serà una de les zones on enguany es duran a terme actuacions de gestió forestal. En aquest sentit, es milloraran les infraestructures estratègiques per rebaixar la càrrega vegetal de combustible. Així, hi haurà una zona per poder treballar amb seguretat en cas d'un incendi.

Més de 25.000 hectàrees incloses al pla de prevenció d'incendis

Actualment, el Camp de Tarragona té sis Perímetres de Protecció Prioritària (PPP), concretament a les Muntanyes de Prades-Bosc de Poblet, Tivissa-Vandellòs-Llaberia-Pradell, Priorat-Serra de Montsant, Ancosa-Montagut, el Montmell i Francolí-Baix Gaià. Així, el pla de prevenció d'incendis cobreix una àrea de 25.190 hectàrees que inclouen 27 municipis de tres comarques diferents.

En aquest sentit, el document identifiques diverses àrees «estratègiques», que tenen l'objectiu final de rebaixar el volum de matèria vegetal combustible en cas d'un incendi. En aquestes zones, si es produeix un incendi, els equips d'emergència tenen l'oportunitat d'aturar el potencial de propagació d'un foc o canviar-ne el comportament.

El pla de prevenció d'incendis recull el dèficit que hi ha a la xarxa de punts d'aigua del Camp de Tarragona. En aquest sentit, s'ha planificat la construcció de vuit nous punts d'aigua al territori i el manteniment de la resta d'elements d'aquesta xarxa.