Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Així ha viscut Tarragona el Sant Jordi d'estiu

Les floristeries preveuen una davallada del 40% en les vendes de roses per Sant Jordi

Per la seva banda, les capitals de comarca agafen protagonisme arran del confinament territorial

A tocar de la festa de  Sant Jordi, les floristeries auguren una diada molt millor que la de l’any passat, que es va viure en un confinament absolut i les vendes van ser gairebé testimonials. Per això, des de principis de setmana molts professionals del sector ja tenen plenes les càmeres frigorífiques amb grans quantitats de gènere i s’afanyen a preparar els encàrrecs, sempre amb cura i dedicació, perquè regalar una rosa el 23 d’abril significa molt més que regalar una flor.

No obstant això, la pandèmia de la Covid-19 condiciona, per segon any consecutiu, l’època més important pel gremi de floristes a Catalunya, que estima que aquest 2021 hi haurà una davallada del 40% de les vendes, és a dir, sortiran uns 4 milions de roses enfront dels 7 milions d’un any normal. A més, la manera de treballar també ha canviat i moltes empreses i botigues aquests dies funcionen sota encàrrecs i «es fan les comandes als majoristes més al dia a dia, un fet inusual, ja que normalment dies abans ja està tot lligat i el dia de Sant Jordi es juga tot a una sola carta», expliquen des de  Floresit, de Reus, a TarragonaDigital.

De fet, aquesta  empresa especialitzada en art floral de la capital del Baix Camp recorda que tot just fa un any va poder salvar la diada gràcies a la campanya #joemcorono, amb la qual el grup cultural de Misericòrdies va promoure una venda de gairebé 400 roses que es va dipositar al santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia.

Misericòrdia s'omple de roses en un Sant Jordi confinat
Misericòrdia es va omplir de roses en un Sant Jordi 2020 confinat | Laia

Cop contra l’intrusisme

L’escenografia de la festa d’aquest 2021 també canvia totalment. Així, tot i que hi haurà parades i venda ambulant als carrers, les restriccions i les recomanacions del Procicat han fet que en molts pobles i ciutats només s’autoritzin les parades i les vendes de roses de professionals, és a dir, de floristeries i empreses del gremi que durant la resta de l’any es dediquen a la venda. «Aquesta mesura ha estat molt celebrada pel sector, ja que es tracta d’una  demanda històrica  que comportarà, enguany, un benefici clar a la nostra tasca professional» exposen des de Floresit.

En la línia, des de la floristeria Heura Musa, de la capital de l’Alt Camp, diuen que «el canvi s’hauria d’implantar a partir d’ara, ja que per Sant Jordi pràcticament qualsevol persona o entitat pot vendre flors i això fa molt de mal als negocis que ens hi dediquem, perquè aquesta diada suposa un dels moments més importants de facturació de l’any».

A més, la responsable de la floristeria vallenca pronostica que el  confinament comarcal  pot arribar a ser beneficiós per a les capitals de comarca del Camp de Tarragona, «ja que moltes persones tenien l’hàbit d’anar a passejar i a veure les parades a grans ciutats com  Reus, Tarragona o fins i tot Barcelona, i enguany es quedaran aquí, a pobles com Valls i Montblanc», afegeix.

Així ha viscut Tarragona el Sant Jordi d'estiu
Així ha viscut Tarragona el Sant Jordi d'estiu | Àngel

Repartiment a domicili i venda online

La pandèmia també ha suposat un canvi important en alguns dels hàbits i rituals de Sant Jordi. Així, la tradició de reglar roses a les oficines i a les empreses ha disminuït considerablement amb l’arrelament del teletreball, i aquest fet ha obert un nou horitzó. «Fa un any vam iniciar el repartiment  dels encàrrecs online, de manera gratuïta i per necessitat, i ara és un servei que hem incorporat com a habitual, ja que hi ha persones que poden estar confinades el 23 d’abril o que treballen des de casa i que, per comoditat, poden comprar les roses a través de la  pàgina web», conclou l’Heura.