Pla mitjà d'una família que s'allotja en autocaravana en un càmping

El sector turístic preveu un 50% d'ocupació per Setmana Santa a Tarragona i les Terres de l'Ebre

«Una altra Setmana Santa perduda hauria sigut la mort de moltes empreses», alerten | El tancament de Port Aventura és un llast important per una part del sector

L'aixecament del confinament comarcal permet, al sector turístic del sud de Catalunya, mirar-se Setmana Santa amb menys pessimisme del que ho feia fins ara i, fins i tot, en alguns casos amb cert optimisme. Des del cap de setmana passat, quan es van anunciar les noves restriccions, els telèfons sobretot de cases rurals i càmpings han començat a sonar per reservar-hi places. Un efecte que no compten registrar als hotels, la majoria dels quals seguiran sense obrir.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Limitar-se al mercat català, i encara amb restriccions pel que fa al nombre de persones que poden trobar-se, no permet abraçar completament l'optimisme, però després de la Setmana Santa de fa un any, directament sense activitat, les perspectives permeten augurar una ocupació que voregi el 50%.

Bon volum de reserves a càmpings i cases rurals

Xavier Guardià, portaveu de la Federació d'Empreses d'Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona, admet que «no ens va gaire bé que no hi hagi mercat de la resta de l'Estat espanyol perquè tant l'Aragó com Navarra, el País Basc, València i la Rioja son bons clients de la Costa Daurada i de les Terres de l'Ebre».

Tot i això, «sembla que tenim Catalunya oberta i, per lògica, els catalans tampoc poden sortir fora i s'hauran de moure pel territori». És la cara positiva de la situació de restriccions actuals i sobretot de les anunciades per Setmana Santa. Amb aquest escenari es preveu poder registrar mitja ocupació.

Des de la FEHT calculen arribar al 50% «tenint en compte que el que més obrirà seran els càmpings, que n'hi haurà un 80% d'oberts, un 50% dels apartaments turístics i un 15% o un 20% dels hotels». Aquesta diferència es deu al fet que, en el cas de les cadenes hoteleres, no poden assumir obrir tots els establiments durant períodes curts, com és el cas, i per tant, si tenen diversos hotels a la zona, n'obriran només un per concentrar-hi els recursos.

Per zones, la previsió apunta que les comarques d'interior i les de les Terres de l'Ebre, amb una quantitat menor de places, registrin millors dades que la franja litoral. Una circumstància a la qual se suma el fet que, arran de la pandèmia, hi hagi més tirada al lloguer de cases rurals o de càmpings, que a les comarques interiors «estan tenint molt bones reserves».

El que hauria ajudat a incrementar l'ocupació turística aquesta Setmana Santa és Port Aventura. «És una locomotora del sector», valora Guardià. A títol personal, aclareix, «no s'acaba d'entendre que es puguin obrir les pistes d'esquí i fer cues als remuntadors i no es puguin fer cues a Port Aventura; no s'entén gaire la discrecionalitat de les decisions, qui les pren deu saber per què ho fa».

L'anunci de les restriccions impulsa les reserves

Aquesta valoració general la confirmen els agents d'aquests àmbits concrets. N'és un exemple Josep Ramon Guiu, president de l'Associació d'Hostaleria de Tarragona a la Conca de Barberà i coordinador de la comissió de Turisme de la Cambra de Comerç de Reus.

Afirma que van començar a rebre trucades per reservar a partir de diumenge, amb l'anunci tant de les noves restriccions com de les que es preveien per Setmana Santa. «La gent té ganes de sortir i és conscient que, en lloc d'ocupar des de Dijous Sant fins Dilluns de Pasqua, s'està repartint».

Les reserves s'han estirat al llarg de tota la Setmana Santa i, fins i tot per aquest pròxim cap de setmana. Tot plegat fa pensar que, lluny de comptar amb una ocupació habitual per l'època de l'any, tampoc serà tan negativa com havia pogut semblar. «El luxe d'una altra Setmana Santa perduda hauria sigut la mort de moltes empreses», sentencia Guiu.

A comarques com la Conca de Barberà, «la Setmana Santa, igual que el pont de novembre o el del maig, son bàsics». «No tenim una aglomeració a l'estiu com pot tenir la platja, nosaltres vivim dels caps de setmana de tot l'any i ja se'ns va prendre la primavera de l'any passat i la tardor; perdre una altra primavera hauria sigut fatal».

A les Terres de l'Ebre també encaren les pròximes setmanes amb cert optimisme, tenint en compte la situació general. «No hi havia reserves encara, han arribat ara», certifica Juanjo Bel, portaveu d'Aturebre, l'Associació de Turisme Rural de les Comarques de l'Ebre.

Han detectat, de fet, una activitat pel que fa a les reserves ajustada a les restriccions. «Les cases de fins a sis o vuit places estan tenint molta sortida i podran tenir una Setmana Santa més o menys com sempre, les cases grans no creiem que s'omplin»