Un equip de sanitaris durant una donació de placenta i cordó umbilical

L'Anna, la primera mare catalana que ha fet una donació molt necessària durant el part

La gestant de Tarragona ha fet una donació simultània de sang de cordó umbilical i de placenta, alhora, a l'Hospital Joan XXIII

Una mare de Tarragona, l'Anna Jové, és la primera gestant de Catalunya que ha fet una donació de sang i de cordó umbilical i de placenta, alhora. Una acció feta per l'equip mèdic de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona i coordinat amb els professionals del Banc de Sang i Teixits.

En aquest sentit, la placenta  i la sang residual del cordó umbilical són elements que tenen un ventall d’oportunitats terapèutiques per a molts pacients. D'aquesta manera, l'objectiu és conscienciar les mares d'aquesta doble oportunitat d'ajudar a pacients en el moment del part.

A més a més, es promou la donació conjunta dels dos elements. Un fet amb el qual s’aconsegueix optimitzar la feina d’equips mèdics i assistencials.

A aquestes donacions, un cop nascut el nadó, s'hi afegeix la llet materna, que serveix per ajudar els nounats prematurs extrems que no poden ser alletats a sobreviure en el primer període de la vida.

L’Anna, una superdonant d'una font inesgotable de vida

L'Anna Jové és la protagonista d'aquesta història al voltant de la donació simultània de placenta i la sang de cordó umbilical a Catalunya. Amb el seu primer part, a més, ja va donar cordó i ara, en el seu tercer, no s'ho ha pensat dues vegades per tornar a fer-ho i anar més enllà.

«Si podem ajudar a algú, no hi pot haver un no per resposta. Sobretot tenint en compte que són dos components que no s’aprofitaran», diu l'Anna Jové.

Amb la donació de la placenta, en concret, amb la membrana amniòtica —la part més externa— té propietats antiinflamatòries, antimicrobianes i regeneratives. Aquestes s’utilitzen per a la reconstrucció i el tractament de lesions dels ulls, com úlceres, tumors o ull sec. A més, ajuda a la cicatrització i cura de persones amb grans cremades.

D’altra banda, la sang residual que queda al cordó umbilical té unes característiques úniques. Conté cèl·lules mare, un element sanguini essencial per tractar malalties greus de la medul·la òssia, com la leucèmia o alguns càncers, i també per fer-ne aplicacions en medicina regenerativa.

En aquest sentit, els seus components es poden fer servir per afavorir la cicatrització i millorar la qualitat de vida dels malalts.