Una màquina d'obra asfalta un carrer de Reus

Produir asfalt 'ecològic' i sense petroli: El projecte innovador impulsat a la URV

El grup Romero Polo impulsa la iniciativa per disminuir i substituir el consum d'asfalt fet de petroli

El grup empresarial de la construcció Romero Polo ha impulsat un projecte d'innovació per fabricar asfalts ecològics a partir de purins. D'aquesta manera es vol substituir els lligants asfàltics procedents del petroli i substituir-los per altres procedents de materials reciclats, coproductes o residus.

També permetrà aprofitar els residus orgànics de les explotacions ramaderes porcines. Un equip investigador d'Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha fet el disseny i el treball experimental. S'han identificat les característiques dels purins necessaris per produir bioasfalt amb un procés termoquímic a les explotacions anomenat hidrolicuefacció tèrmica.

En l'equip de recerca també hi ha participat investigadors de la UPC i UVIC. Romero Polo vol que el projecte sigui «el punt de partida» per impulsar «una transició cap a un model» basat en el consum de residus provinents del sector ramader, amb una visió de «bioeconomia circular» que facilitarà que aquestes zones tradicionalment agrícoles i ramaderes facin un salt industrial i econòmic qualitatiu.

Ara la companyia està desenvolupant un nou projecte «més ambiciós» que permetrà «optimitzar el producte obtingut i també la tecnologia», per «portar a terme un escalat semiindustrial».