Fotografia d'una bombeta

L'IPC creix més d'un punt al Camp de Tarragona i l'Ebre: Els productes que més s'han encarit a l'abril

L'habitatge, l'aigua, l'electricitat i els carburants s'enfilen un 12,4% en el darrer any

L'Índex de Preus de Consum (IPC) al Camp de Tarragona i les  Terres de l'Ebre han pujat és d'un punt durant el mes d'abril, mentre la taxa interanual s'eleva fins al 2,8%. En aquest sentit, durant l'abril els productes s'han encarit respecte al març, quan la variació era de l'1,5% i ha passat a un 1,3%.

Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), on s'ha disparat més l'increment en termes interanuals son l'habitatge, l'aigua, l'electricitat i els carburants, amb un 12,4%. En la mateixa direcció ha anat el transport, amb un 8,6%.

Els productes que més cauen anualment son les comunicacions (-4,5%), l'ensenyament (-4,1%) i oci i cultura (-1,9%). Els preus en sanitat, malgrat situar-se per sobre dels de l'any passat (0,1%), cauen un punt respecte a l'IPC del març.

En dades de l'IPC mensual, els preus s'estanquen a Tarragona  i l'Ebre, amb una taxa de l'1% a l'abril, la mateixa que durant el març. Per sectors, el comportament mensual dels preus del vestit i calçat pugen, situant-se al 7,4% quan al març eren al 4,3%. Amb tot, segueixen per sota de nivells de l'any passat, amb una variació negativa del 5,4% en el que va d'any.
 

Creix l'IPC a Catalunya

Catalunya acumula dos mesos consecutius a l'alça de l'IPC després de la davallada registrada durant el mes de febrer. Aquest abril, els preus es van encarir un 2% respecte al mateix mes de l'exercici anterior i set dècimes més en comparació el mes de març (+1,3%). Aquest gran increment no s'havia registrat des de l'octubre de 2018, segons les dades de l'INE.

El gran augment de preus ha estat protagonitzat pels preus dels subministraments de la llar com l'aigua, el gas i, sobretot, l'electricitat i a l'encariment dels carburants. Aquestes dos, subministraments i carburants, van ser dels pocs productes que van presentar una taxa interanual de l'IPC superior al març. Com a excepció, també hi havia els mobles  i articles de la llar, que es van encarir un 0,6% durant l'abril.

L'evolució de bona part dels productes  a Catalunya es va mantenir durant l'abril. Els vestits i calçat es va encarir durant l'abril un 1%, en termes interanuals, i la sanitat, on l'IPC es va situar en el 0,8%. Tots dos un 0,1% més baix que al març. ç

Els aliments  i les begudes no alcohòliques també van experimentar un augment de preu, concretament del 0,3%, tot i que menys accentuat respecte a la variació registrada al març (+1,6%).

Per contra, l'IPC es va mantenir en negatiu  en sectors com la comunicació (-4,6%), l'ensenyament (-4%), l'hostaleria (-1%), l'oci i la cultura (-0,8%) i en les begudes alcohòliques i el tabac (-0,3%).