La Universitat Rovira i Virgili i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili volen fomentar la recerca i la docència com a eixos de present i futur per al sistema sanitari dels hospitals de Tarragona. En col·laboració amb la Diputació de Tarragona, han impulsat la creació del projecte de beques 'Talent-Salut', destinades a captar i retenir el talent jove del sector sanitari al territori, i formar-los com a futurs docents en ciències de la salut.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
El projecte inicial de 'Talent-Salut' és de dos anys, si bé la intenció és donar-li continuïtat i consolidar-lo a través del temps. Inclou quatre contractes a professionals, principalment metges, que ja han acabat el període d'especialització sanitària; i un altre contracte per a una plaça d'infermeria a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. «És una oportunitat de retenir el talent local, fomentar el relleu generacional en docència i actuar com a generador de coneixement», ha celebrat la rectora de la URV, María José Figueras.
Els contractes per a professionals sanitaris combinen, a parts iguals, recerca i assistència sanitària
Els quatre contractes per a professionals especialitzats es distribueixen en quatre centres hospitalaris diferents: l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, l'Hospital Sant Joan de Reus, l'Hospital Universitari Institut Pere Mata i el centre Verge de la Cinta de Tortosa. Un contracte per a cada hospital. Cada beca està valorada en 40.000 euros —la meitat de les quals les finança la Diputació, i l'altra meitat el mateix hospital—, i distribueix mitja jornada per a tasques d'assistència sanitària, i l'altra mitja jornada per a desenvolupar la tesi doctoral dels becats.
«A Tarragona, ens manquen professionals acreditats que puguin donar relleu als actuals docents en ciències de la salut», ha reconegut la rectora Figueras. «Cal apostar per la branca professional de la docència i la recerca, i per això és necessari dotar de continuïtat la iniciativa», ha afegit el gerent territorial de l'Institut Català de la Salut al Camp de Tarragona, Rafael Gracia. «La Universitat aposta per formar professionals de primer nivell, i és necessari que invertim en recerca i en innovació», ha apuntat el vicepresident de la Diputació, Quim Nin.
Els hospitals, amb els braços oberts: «És una gran oportunitat»
Els quatre hospitals implicats en el projecte han rebut la iniciativa universitària amb els braços oberts. «És una oportunitat importantíssima per al sistema sanitari de la Catalunya Sud, i té el nostre màxim compromís», ha expressat el director gerent del Sant Joan de Reus, Mateu Huguet. «Aquest programa serà la font de nous professors, i transferir aquest coneixement és un valor fonamental», ha afegit Francesc Xavier Arrufat, de l'Hospital Universitari Pere Mata.
«Ens sentim molt afortunats, perquè ens resulta molt complicat retenir el talent de les Terres de l'Ebre», ha subratllat la doctora Rallo, en representació del centre tortosí. Els representants dels centres hospitalaris de la demarcació han posat de manifest la voluntat de creixement a través de la recerca i el coneixement, i s'han instat a no només mantenir, sinó ampliar l'acord de cara a futures edicions i convocatòries.
L'ICS afegeix dues beques més a l'Hospital Joan XXIII
A les cinc beques previstes i anunciades en roda de premsa, cal afegir dues més. L'Institut Català de la Salut ha confirmat que, motivat pel projecte i d'acord amb les mateixes bases que el 'Talent-Salut', també incorporarà dues beques més, amb finançament propi, per a professionals sanitaris a l'Hospital Universitari Joan XXIII.
«Estem parlant d'un èxit per a la nostra regió, un fet diferencial molt important per al territori», han afegit els impulsors. Han interpretat que «els centres sanitaris hem de rendir comptes a la societat», i han trobat en aquestes noves beques un bon motiu per canalitzar aquesta voluntat transformadora del sistema sanitari territorial.