Foto de família de l'acte de presentació de la renovació del protocol per impulsar el Camí de les Terres del Gaià

Impulsen un projecte per fer transitable el Camí de les Terres del Gaià

La iniciativa compta amb la col·laboració de la Diputació, 22 ajuntaments i els consells comarcals de l'Alt Camp, la Conca de Barberà, el Baix Penedès i el Tarragonès

El Camí de les Terres del Gaià serà transitable a peu en tot el traçat, un recorregut de 64 quilòmetres des de Santa Coloma de Queralt fins a la desembocadura del riu a la platja de Tamarit. Aquest dijous, s'ha renovat el protocol de col·laboració per impulsar aquest projecte entre la Diputació de Tarragona, 22 ajuntaments i els consells comarcals de l'Alt Camp, la Conca de Barberà, el Baix Penedès i el Tarragonès.

L'objectiu del projecte és dignificar i preservar l'entorn del riu Gaià. En aquest sentit, l'avantprojecte estima que les actuacions tindran un cost d'un milió d'euros i està previst que en els pròxims sis mesos es liciti la redacció del projecte executiu. Els treballs, com les desbrossades o les obres de pas al riu, es podrien iniciar l'any 2024.

El projecte executiu, enllestit l'any 2023

L'avantprojecte del Camí de les Terres del Gaià preveu consolidar el traçat i fer-lo apte per ser recorregut a peu, millorar la regulació de l'ús públic o harmonitzar la senyalètica. De l'avantprojecte, se n'han derivat diferents actuacions que es concretaran en el projecte executiu, que es preveu que estigui enllestit durant l'any 2023.

En concret, s'han previst treballs, com ara desbrossades, obres de pas al riu, la consolidació de la plataforma del camí – que necessita arranjaments en alguns trams-, o bé intervencions puntuals d'obra civil i bioenginyeria en diversos espais com en els murs de pedra seca. Alhora, també s'han contemplat accions de senyalització direccional i interpretativa o la regulació d'ús públic d'algunes àrees.

Un 80% del recorregut és actualment transitable

El diputat delegat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori, Josep Forasté, ha explicat que actualment el 80% del recorregut de l'itinerari és transitable i que es faran actuacions per adequar-lo en el 20% restant. Alhora, ha detallat que el camí es podrà fer sencer a peu, però que no tots els trams es podran recórrer amb bicicleta perquè hi ha zones amb ponts penjants.

«Volem donar un sentit de regulació i protecció de tot l'àmbit, des de Santa Coloma de Queralt fins a la desembocadura del riu», ha assegurat el diputat. Forasté ha dit que més endavant es decidirà si s'aglutina tot el territori sota una mateixa denominació, ja que és una demanada d'alguns dels alcaldes.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha destacat que es tracta d'un projecte «engrescador», alhora que ha afegit que «dignificar el riu Gaià i posar-lo a l'abast de tota la ciutadania, també s'ha de posar una mirada sostenible amb una triple dimensió, la sostenibilitat ambiental, amb la conservació d'aquest recurs, però també l'econòmica i social».