Pla general dels directors i actor dels curtmetratges projectats al Psicurt i del coordinador del festival, minuts abans de la seva projecció a l'Antiga Audiència de Tarragona

El Psicurt projecta curts centrats en els pensaments, sentiments i relacions en una edició «especial»

El Col·legi de Psicologia de Catalunya reivindica la prevenció, promoció i la intervenció en l'àmbit de la salut mental

El Psicurt, el Festival de Curtmetratges Sobre Salut Mental, projecta aquest dissabte el gruix de les 46 obres seleccionades d'entre les 304 presentades en la secció oficial. Les projeccions de la cinquena edició posen el focus en els pensaments, sentiments i relacions personals en un any «especial» marcat per la pandèmia i es projecten a l'Antiga Audiència de Tarragona i, per primera vegada, al Teatre Bartrina de Reus. Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, el coordinador del Psicurt i vocal i referent de la Comissió de Cultura del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Jaume Descarrega, ha reivindicat la prevenció, la promoció i la intervenció en la salut per afrontar les «conseqüències» derivades de la crisi sanitària.

Segons Descarrega, la pandèmia ha servit per fer més visible les malalties mentals, ja que assegura que «s'ha vist que la relació entre l'orgànic i el psiquisme, les emocions i el pensament, les idees i les relacions amb els altres s'han vist realment afectades. Això ha mostrat les carències». Per aquesta raó, ha defensat la necessitat de poder fer una atenció interna de la salut i ha destacat la importància de la prevenció, la promoció i la intervenció en l'àmbit sanitari. «Demanem que es destini més pressupost en totes aquestes qüestions», ha afegit.

Per Descarrega, els mesos de confinament i el període d'incertesa generat al voltant de la crisi sanitària, pot tenir conseqüències emocionals en la ciutadania que s'han de treballar de forma preventiva. Ara bé, ha subratllat que no s'han de confondre episodis d'ansietat, pors o d'angoixa amb patologies. «En moltes ocasions la gent equipara una cosa amb l'altra i nosaltres som molt insistents en què la simptomatologia pot ser un indicador que alguna cosa no funciona», ha assenyalat.

Masterclass i projeccions documentals i de ficció

La jornada d'aquest dissabte al matí ha arrencat amb la masterclass del guanyador de l'edició passada, el director de 'La Tierra llamando a Ana', Fernando Bonelli, que ha parlat del seu curtmetratge. Segons el cineasta, el film parteix d'una idea senzilla i habitual com és el fet de discutir i explica la necessitat de comunicació. «La recompensa és veure com el públic reacciona amb un sospir, llagrimeta o somriure», ha dit Bonelli.

Tot seguit, s'han projectat les obres documentals de la secció oficial que també s'han pogut veure en línia i a través de TAC12. Aquesta tarda serà el torn dels curtmetratges de ficció amb dos passis. «És un dia complet perquè inclou el fet de poder parlar amb el públic i després veure, viure i votar el curt que més els arriba al cor», ha opinat el coordinador del certamen.

Pel que fa a la temàtica de les projeccions, ha recalcat que tracten un ventall ampli de temes relacionats amb el LGTBI, la violència, trastorns alimentaris o la importància de les relacions, entre d'altres. «Afortunadament no s'han centrat en l'àmbit psicopatològic —de la salut mental— sinó que es parla de pensaments, sentiments, relacions personals a nivell familiars, educatiu, laboral, de parella, i de veure com això mou i remou a les persones», ha completat Descarrega.

A banda, tant Bonelli com Descarrega han apuntat que queda camí per recórrer perquè la salut mental deixi de ser un tema tabú a la societat. Pel coordinador del Psicurt, festivals com aquest, són una gran ajuda per fer visible les malalties mentals. Malgrat que diu que s'ha «guanyat terreny pel fet de parlar-ne», ha considerat que encara hi ha «aspectes» que costen «posar-los damunt la taula». «Creiem fonamental posar paraules a les coses perquè no es converteixin en un patiment intern», ha remarcat Descarrega. Així mateix, Bonelli sosté que el problema de la societat actual és que tendeix a crear grans nuclis urbans, on les persones es «fixen molt poc amb l'altre» i on «probablement un somriure curaria moltes coses i t'alegraria el dia», ha tancat.