Imatge del Complex Industrial de Repsol al poligon nord

La mitjana d'immissions a l'aire de la indústria química de Tarragona es troba per sota dels límits legals

L'Observatori també instal·la mesuradors a Lleida i Girona

L’Informe-Observatori de la  Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona impulsat per Repsol, amb el suport de l’AEQT i de la Cambra de Comerç de Tarragona, ha incrementat de nou enguany, el  control  de les  immissions  dels Compostos Orgànics Volàtils (COV), ampliant el radi de cobertura a ciutats com Girona i Lleida, amb l’objectiu de tenir majors referències i comparatives. Els resultats provisionals dels mesuraments realitzats en els sis primers mesos de l’any, han servit per constatar que totes les mitjanes  d’immissions d’aquest primer semestre segueixen per  sota dels  límits legals o recomanats. 

En total s’han mesurat 15 municipis, dels quals 11 són del Camp de Tarragona, on s’han instal·lat 25 punts de  mesurament.  Aquest és el cas del Morell, Constantí i Vila-seca, amb dos punts de mesurament cadascú, Tarragona, amb 7 punts, i la Pobla de Mafumet, Puigdelfí, Vilallonga, Alcover, Valls, Reus, La Canonja, Prades, Barcelona, Lleida i Girona, amb un punt de mesurament.

Per sota de les de Barcelona

L’avaluació d’aquests sis primers mesos de 2020 segueix mostrant que les mitjanes dels totals de COVs del Camp de Tarragona es mantenen per sota de les de Barcelona i alhora, municipis com Vilallonga o Alcover, presenten millors mitjanes que Lleida o Girona. Pel que fa a l’1,3 Butadiè, les mitjanes del primer semestre de tots els punts de mesurament donen resultats per sota de l’indicador de referència de Canadà, que es situa a 2 µg/m3 i el mateix passa amb el Benzè, on el límit legal s’estableix en 5 µg/m3, quan el punt de mesurament amb la mitjana més alta del Camp de Tarragona està en 1,52 µg/m3.

Els mesuraments que permeten obtenir una imatge transparent de les immissions  de Compostos Orgànics Volàtils al Camp de Tarragona s’han pogut dur a terme durant la primera meitat de l’any, a excepció del mes de març, a conseqüència del  confinament, i del mes d’abril, on es van realitzar els mesuraments del Camp de Tarragona, però no els de fora de la demarcació.

Nous membres de l'Observatori de la Qualitat de l'Aire

Durant els primers sis mesos de l’any ja s’han  adherit a l’Observatori diferents organismes i institucions, com és el cas de l’Associació d’Empreses Químiques de Tarragona (AEQT), de la Cambra de Comerç de Tarragona i dels Ajuntaments de la Canonja, de Perafort i de la Pobla de Mafumet. Precisament, un dels objectius de l’Observatori, que també compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, és el d’anar agrupant al voltant del projecte, representants de tots els àmbits del territori.