Imatge d'uns balcons en ple confinament pel coronavirus

Quan ens haurem de tornar a confinar? Marquen la data al calendari

Informes militars i els rumors dels ministeris donen per fet que hi haurà una segona onada

La confiança que aquests dies s'ha apoderat d'una gran part de la societat per la ràpida millora de les xifres i el ràpid avanç de la desescalada  pot portar a l'enganyosa idea que hem deixat la pandèmia  enrere, però en el món subterrani de les institucions subjau un sentiment compartit: Al novembre, tots confinats una altra vegada.

La mateixa comunitat científica sembla cada vegada més dividida entre els que confien en una ràpida recuperació i dibuixen un horitzó optimista amb petits brots, i els que tenen clar que no estem en el principi de la fi sinó en el final del principi, i que hem de preparar per a una segona onada després de l'estiu. Aquest clima d'incertesa persisteix en diversos àmbits, des de les Forces Armades fins als principals ministeris, i la idea comuna és que al mes de novembre hi haurà una recrudescència de la pandèmia que ens obligarà de nou a dur a terme un confinament.

Sense anar més lluny, comandaments de diferents unitats dels cossos i forces de seguretat de l'Estat han transmès als seus subordinats la consigna de concentrar les seves vacances només en els mesos de juliol i agost, amb la finalitat que a la volta de l'estiu les plantilles estiguin disponibles al complet. Segons fonts internes, es preparen per al pitjor. El pronòstic de policia i exèrcit és que després de setembre pot tornar a ser necessari un ampli desplegament en missions de vigilància, protecció, patrullatge i tasques en assistència i desinfecció com es va poder veure durant les setmanes del març a l'abril.

Segona onada a finals de tardor

No és res nou. L'Exèrcit de Terra traçava fa uns dies un escenari semblant a un document sobre les expectatives  del coronavirus  a curt i mitjà termini. A «l'informe qualitatiu de predicció epidèmia llarg termini» dels militars pronosticaven una  segona onada de  Covid-19 a finals de tardor, és a dir, al mes de novembre. A més, l'informe afegia que es trigarà un any o any i mig a tornar a la normalitat, és a dir, a la situació anterior al mes de març, tot i que mentrestant caldrà viure sota la «nova normalitat» que estableix el govern espanyol. Fins que hi hagi una vacuna, reiteren.

En aquesta línia, el president de govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que el Consell de Ministres aprovarà un reial decret llei amb normes  comunes d'obligat compliment per evitar rebrots quan finalitzi l'estat d'alarma. No obstant això, el run-run que sona cada vegada amb més força en els passadissos de les principals institucions polítiques, policials i militars, i d'una altra índole, fa preveure que hi ha una font comuna ben documentada, el pronòstic no deixa cap dubte: malgrat tots els decrets-llei que puguin aprovar-se, al novembre tocarà confinar a tothom una altra vegada.

La pregunta és ara si la gent està preparada per tornar a tancar-se a casa seva. O pitjor encara, si l'economia resistirà una nova aturada generalitzada com la que es va aplicar a finals de març. El panorama que s'obre és, certament, inquietant. Potser per això, mentre el rum-rum segueix estenent-se, per ara les úniques veus que s'escolten són les de l'optimisme.