Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos alumnes, a classe a l'escola L'Estonnac de Tarragona

La comunitat educativa de Tarragona i Reus veu amb bons ulls l'aprovat general i ja pensa en el setembre

L'alumnat passarà de curs llevat de «casos molt excepcionals» | La selectivitat i la bretxa digital, principals temors

Dos alumnes, a classe a l'escola L'Estonnac de Tarragona
El final de curs 2020-21 és una gran incògnita degut a la pandèmia | Laia Solanellas

Dimecres 15 a migdia i la Ministra d'Educació, Isabel Celáa, anuncia la decisió educativa més rellevant del curs acadèmic: aprovat general per als alumnes de primària, secundària i primer de Batxillerat «llevat de casos molt excepcionals».

Encara amb la incògnita de saber si la tornada presencial a les aules serà viable abans del setembre, la comunitat educativa de Tarragona i Reus ha reaccionat amb bons ulls  però amb molts interrogants a l'anunci oficial de la ministra.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

La mesura recull que, per norma general, no es contempla que els alumnes repeteixin curs i l'avaluació dels dos primers trimestres serà la que determini les notes finals. El tercer trimestre, que tot just acaba de començar, es planteja com un escenari de recursos i aprenentatges des de casa fins que les autoritats sanitàries diguin el contrari. I la coneguda com a  bretxa digital  s'ha consolidat al centre del debat.

L'educació infantil i primària de Tarragona s'adapta a les exigències del moment

«Per a nosaltres no ens suposa un sotrac perquè, a l'educació primària, ja és de per si un perfil excepcional el dels alumnes que acaben repetint curs», valora la Núria Sabaté, directora de l'escola Marià Fortuny de Reus i membre, per tant, de la Xarxa d'Escoles Públiques de la ciutat. «La mesura s'adapta a la nostra dinàmica  real», considera.

Pla obert del pati de l'escola L'Estonnac de Tarragona
L'activitat també està aturada a l'escola L'Estonnac de Tarragona | Laia Solanellas

Sabaté defensa la decisió perquè entén que «els mestres podem supervisar i acompanyar  des de casa en aquests moments, però en cap cas la situació educativa és equiparable a la normalitat». Ella ha apostat per «obrir un entorn virtual d'aprenentatge, amb recursos, enllaços i activitats, que permeti assolir unes propostes educatives pactades que no deixin ningú enrere». Aquest és, assevera, el gran temor que té.

La bretxa digital i la desigualtat d'oportunitats, principals maldecaps del món educatiu

«Era una angoixa  constant el fet de duplicar esforços i pensar que potser no podien arribar a tots els nostres alumnes», exposa, en referència a aquells escolars sense connexió a Internet o sense dispositius electrònics per vincular-se. Per evitar aquest greuge, el departament d'Educació ha posat en marxa un programa d'entrega de dispositius o connectivitat a molts alumnes que ho necessiten. En són vora els 2.000, a les comarques de Tarragona.

Per Sabaté, «aquesta és una notícia excel·lent». La directora celebra que «s'aconsegueix trencar una barrera fonamental, mantenir actius els estudiants i rebaixar la pressió i angoixa de moltes famílies» en un context d'especial dificultat. Les entregues estan previstes entre aquesta mateixa setmana i, com a tard, inicis de la vinent.

La Selectivitat 2020, gran preocupació als instituts del territori

Els patrons docents són ben diferents per edats. Pels més petits d'Infantil, «marcar bé els hàbits i els horaris», pels de primària  «incloure activitats i mantenir el fil amb les eines que tenim». A Sabaté no li preocupa en excés el calendari. «Haurem de tenir una molt bona  tornada al setembre per compensar el que hagi quedat pel camí, però caldrà prioritzar  valors com la confiança o les dinàmiques de grup per sobre dels continguts», proposa. És de les que creu que tot és una oportunitat, ben mirat.

Les inquietuds varien a cada casa. Jordi Satorra és el director de l'Institut Martí i Franquès de Tarragona i no amaga la seva preocupació envers la Selectivitat 2020, que se celebrarà per primera vegada al juliol. «Per a nosaltres serà un repte  enorme poder garantir una bona preparació en uns exàmens  que pesaran molt i on no molts alumnes hauran d'anar a treure nota», recorda. 

Tasques «proporcionals i equilibrades» i docència virtual a la secundària

Satorra veu «del tot lògica» la decisió de l'aprovat general, si bé recorda que encara no s'ha fet pública la lletra petita i les concrecions de la mesura. «Nosaltres havíem previst un escenari molt similar a aquest i ja treballàvem per oferir un tercer trimestre virtual» amb eines com les videoconferències, ha explicat.

Pla obert d'una classe al Col·legi Francès de Reus
Les aules romanen tancades des de primera hora del 13 de març | Laia Solanellas

«Nosaltres optem per anar distribuint tasques cada setmana, proporcionals i equilibrades», ha confirmat el director. «Procurem que correspongui a la meitat del temps que hauríem d'invertir a l'aula en un context normal», matisa. «Per tal de mantenir el to muscular sense angoixar els alumnes ni els mateixos professors», apunta.

Educació posa ordinadors i connexions a disposició dels alumnes més vulnerables

Les valoracions de Jordi Satorra són positives, però prudents fins a conèixer la lletra petita. El matalàs digital d'Educació servirà per compensar la bretxa de tots alumnes de 4t d'ESO i 2n de Batxillerat i també d'altres estudiants del centre de la resta de cursos. La prioritat són els dos primers casos.

«Aquesta setmana tindran a la seva disposició els ordinadors  o les connexions a Internet», afirma. «Hem de garantir que ningú es quedi enrere i que tothom pot seguir el ritme en una situació tan difícil», exposa, si bé el claustre ja havia considerat que no es permetria que aquells alumnes amb menys recursos es veiessin obligats a repetir curs per aquesta crisi externa. «Ho teníem més que clar», ha reblat el director.

Bargalló no descarta la reincorporació presencial a les aules abans de Sant Joan

Imatge de diversos estudiants del Col·legi Francès de Reus
Educació no descarta una tornada breu a les aules durant el juny | Laia Solanellas

El neguit del director del Martí i Franquès, doncs, passa pels exàmens d'accés a la Universitat. Les proves enguany s'adaptaran a l'excepcionalitat, si bé resta per concretar de quina manera es canalitzaran aquesta flexibilitat  anunciada per les autoritats. Satorra obre la porta a «proposar dues o tres setmanes de classe presencial a partir del juny, amb el format obert, per tal de garantir que els alumnes es puguin preparar  bé les proves». Tot això, evidentment, si la situació ho permet. «Creiem que és bàsic  considerar-ho», demana.

Tota reacció, però, quedarà subordinada al full de ruta que dibuixi una Conselleria d'Educació que encara no ha entrat en escena. El conseller Josep Bargalló ha fet ús de les xarxes socials per reivindicar el seu departament com «l'única autoritat» competent per decidir en matèria educativa a Catalunya  i ha valorat com a «esbiaixades» les informacions que han transcendit en les darreres hores. La comunitat educativa, però, els demana celeritat.

«Només amb unes  instruccions clares podem començar a treballar en la planificació dels nostres recursos», demana Satorra. Els responsables de l'educació primària i secundària del territori veuen amb  bons ulls  els mínims que decreta l'anunci de la ministra, però demanen marge per esclarir com serà el final de curs d'aquest 2020, resoldre la incògnita  sobre els mesos d'estiu i marcar les bases de quines particularitats tindrà la reincorporació del setembre.

Suport dels pares i mares, que s'obren a «reprogramar i compensar» al setembre

L'aprovat únic i la renúncia a avaluar els tercers trimestres satisfà  també una de les grans reclamacions que la Federació de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC) ha manifestat des de l'inici de la crisi. «Una avaluació telemàtica no pot garantir el principi d'igualtat que encapçala l'educació pública», considera la presidenta de la FAPAC, Belén Gascón, en declaracions a TarragonaDigital.

Gascón recorda que «les llars no tenen el factor d'equilibri i compensació que té una escola» i insisteixen que «un procés avaluatiu no pot obviar això». La presidenta de la FAPAC avala la mesura «perquè ens trobem en una casuística inèdita» i s'obre a «reprogramar i compensar el que calgui» al mes de setembre  si la situació és més favorable «per una raó de prudència i sensatesa», assevera.