Pla curt de l'investigador de la URV Lluís Masana

Una recerca de la URV descobreix un tractament que aconsegueix reduir en un 25% la mortalitat de la Covid-19

Es basa en estatines, sovint utilitzades per frenar el colesterol i prevenir malalties cardiovasculars

Una recerca científica a càrrec de la Universitat Rovira i Virgili (URV)  i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) ha donat amb la tecla d'un tractament capaç de reduir la mortalitat de la Covid-19 en fins a un 25%, en els millors casos. L'estudi, liderat pel doctor Lluís Masana, es basa en un tractament amb estatines, un fàrmac sovint emprat per frenar el colesterol i prevenir malalties cardiovasculars.

L'ús d'aquest fàrmac  s'ha demostrat capaç de reduir la mortalitat del virus entre un 22 i un 25%, ha detallat l'expert, qui va provar els èxits de la recerca  en prop d'una vintena d'hospitals durant la primera onada de la pandèmia. «Les dades indiquen que amb el  tractament d’estatines s’evitava una de cada cinc morts», raona Masana, en una recerca que «no tan sols demostra que el tractament amb estatines no empitjora el curs de la Covid-19, sinó que redueix significativament la mortalitat  dels pacients» que la reben.

Un estudi realitzat amb pacients de Catalunya

En total, l'estudi va recollir informació de 2.159 pacients infectats per SARS-COv-2 de dinous hospitals catalans durant la primera onada de la pandèmia, de març a maig, i es van tenir en compte unes cent variables clíniques per pacient, com l'edat, el sexe, malalties prèvies, nivells de colesterol, evolució de la malaltia, tractaments utilitzats per la Covid, etc.

El director de la investigació  en treu una lectura especialment rellevant: que «en el cas de les estatines, demostrem que no es pot utilitzar la por de la pandèmia per justificar la suspensió  del tractament» i que té uns efectes positius per combatre el virus. Els resultats de la investigació ja s'han publicat a la revista científica  especialitzada 'European Heart Journal – Cardiovascular Pharmacotherapy'.

Així i tot, en un comunicat asseguren que la recerca «no ha estat dissenyada per demostrar que administrar estatines als pacients reduiria el risc de mort, sinó que obre les portes a iniciar un estudi per comprovar-ho».