Una dona posa la seva tovallola a la platja de Llafranc

La calorada toca sostre: es bat el rècord de temperatura màxima al maig a Catalunya

Anglès i Castellbisbal arriben als 38,5º i l'estació del Pantà de Siurana arriba als 38,4ºC

La calorada ha tocat sostre aquest diumenge a Catalunya amb temperatures tòrrides i màximes que han oscil·lat entre els 33ºC i els 39ºC a gran part de l'interior. Una situació que s'ha viscut al llarg del cap de setmana, però s'ha tancat amb rècord.

Les temperatures màximes s'han viscut especialment a les comarques de l'interior del Camp de Tarragona, així com a la Catalunya Central, el Vallès, Ponent, el Prepirineu i l'interior del Camp de Tarragona.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, el rècord de temperatura màxima al maig a Catalunya es va registrar l'any 2012 a la localitat de Vinebre, a la Ribera d'Ebre, i era de 38,2ºC. Aquest 22 de maig es va superar aquesta xifra en diverses localitats catalanes. 

Aquest registre s'ha superat a l'estació del Pantà de Siurana, al Priorat, arribant als 38,4ºC, una temperatura que també s'ha viscut a Baldomar, a la Noguera. En canvi, a Caldes de Montbui, al Vallès Oriental, s'ha arribat als 38,3ºC.

Unes temperatures molt elevades, però el rècord històric s'ha registrat a la comarca de la Selva i al Vallès Occidental. A Anglès i Castellbisbal s'ha registrat un màxim de 38,5ºC.

Altres temperatures destacades són els 38,2ºC de Vilanova del Vallès i d'Artés (Bages), els 38,1ºC de Santa Coloma de Farners (Selva) i els 38,0ºC de Sant Salvador de Guardiola (Bages).

L'Observatori Fabra també supera el rècord històric de maig: 34,2ºC

A la ciutat de Barcelona, les temperatures s'han situat majoritàriament per sobre dels 33ºC, amb 33,8ºC al Zoo, 33,4ºC al Raval i 34,2ºC a l'Observatori Fabra, a la muntanya del Tibidabo.

Es tracta també del rècord absolut de maig a l'estació meteorològica del Fabra, amb una sèrie de 109 anys d'història (33,4ºC, el 31/05/2001, era l'antic pic de temperatura).

A Sant Romà d'Abella (Pallars Jussà), la temperatura ja arriba als 36,4ºC, a només dues dècimes dels 36,6ºC del 13/05/2015. A la costa, el termòmetre es manté generalment per sota dels 30ºC, però amb notable sensació de xafogor.

L'entrada de la marinada ha fet pujar la humitat i ha mantingut les temperatures a ratlla —amb màximes entre els 23ºC i els 28ºC— a comarques com l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Baix Ebre, el Montsià, el Baix Camp, el Tarragonès i el Maresme.