Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
urv

La rectora de la URV, nova presidenta de les universitats públiques de Catalunya

Ostentarà el càrrec, que és rotatiu, durant un any | L'ACUP reivindica «el rol de les universitats públiques» a la societat

urv
Moment d'una entrevista recent de Figueras amb TarragonaDigital | Angel Ullate

La rectora de la Universitat Rovira i Virgili (URV), María José Figueras, assumirà durant un any la presidència de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), un càrrec rotatiu que hereta del rector de la UB i que és perfectament compaginable amb la màxima responsabilitat a la Rovira i Virgili. L'ACUP és, de fet, una associació que té per objectius «la defensa del rol de les universitats públiques a la nostra societat, projectar-les internacionalment i promoure projectes de col·laboració cercant l'eficiència i el màxim impacte» dels centres públics del país.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Figueras (Tarragona, 1953) liderarà la nova junta directiva amb el suport d'alts càrrecs d'altres universitats com la UAB, la UB, la Pompeu Fabra o la Universitat de Girona. La màxima responsable de la URV, de fet, ja s'ha consolidat com una de les veus més fermes de l'ecosistema universitari català amb reivindicacions com augmentar els pressupostos públics, el finançament de les universitats o la rebaixa de les taxes de matrícula,  uns discursos que s'espera que siguin els grans eixos de la seva presidència a l'ACUP.

María José Figueras, rectora de la URV, presidirà l'ACUP durant un any

Si bé la seva popularitat s'ha disparat des del 2018, quan va guanyar les eleccions rectorals al ja exrector Josep Anton Ferré, la trajectòria universitària de María José Figueras ve de molt llarg. És catedràtica en Microbiologia de la Salut, especialitzada en Microscòpia Electrònica i s'ha dedicat a la docència des de l'any 1979. La gran majoria de la seva trajectòria s'ha desenvolupat a les aules de la universitat pública de Tarragona.

Figueras és també una acadèmica reconeguda  amb experiència com a assessora científica a organismes com l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'Organització de les Nacions Unides (ONU), la Comissió Europea (CE) o ja, a escala molt més local, de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per les seves recerques i aportacions en microbiologia. També va ser, abans d'ascendir al rectorat de la Rovira i Virgili, ambaixadora de la Societat Americana de Microbiologia a l'Estat espanyol.