Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La Regió del Coneixement vol obrir diàleg amb el Govern per guanyar competències

El grup impulsor es reuneix a Tortosa per primera vegada d’ençà que s’han incorporat al projecte els alcaldes de totes les capitals de comarca

Trobada del grup Impulsor del projecte a Tortosa
Trobada del grup Impulsor del projecte a Tortosa | TarragonaDigital

 

La Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Diputació de Tarragona segueixen impulsant un dels macro-projectes de territori: Catalunya Sud, Regió del Coneixement. Una iniciativa que busca basar el desenvolupament i creixement del territori a partir del coneixement i per tant connectar encara més la recerca i la innovació amb el món empresarial. Aquest matí s'ha donat un nou pas cap a la implementació del projecte que, tot i que encara està verd, va agafant forma. S'ha celebrat la primera trobada del grup impulsor d'ençà que s'hi han incorporat tots els alcaldes de les capitals de comarca del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre. Fins ara només hi participaven els deu municipis amb més població. Un dels objectius marcats ha estat el d'encetar el diàleg formal amb el Govern i el Parlament per establir el marc regulador  que ha de permetre fer efectiu el projecte. 

La Regió del Coneixement, un pas endavant

En la trobada d'aquest dijous, 20 de setembre, celebrada a Tortosa s'han trobat l'impulsor del projecte, el professor de la URV Francesc Xavier Grau i ara secretari general d'Universitat i Recerca de la Generalitat, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, la resta d'alcaldes de les capitals de comarca i els delegats del govern català a Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona, Xavier Pallarès i Òscar Peris. 

La trobada ha servit per parlar de temes com la governança, la formalització d'aquesta Regió del Coneixement, i la necessitat d'establir un diàleg amb el Govern català i el Parlament per poder tirar endavant el projecte. I és que, tal com està projectada aquesta iniciativa, per poder impulsar-la serà necessari que el govern català cedeixi competències a la regió perquè aquesta pugui decidir sobre el seu model de desenvolupament territorial. Segurament un dels temes més delicats.

Segons Poblet la trobada ha servit per certificar que «tot el territori vol participar en aquest projecte». «No hi ha divisió d'opinions, avancem amb transparència i passos calculats», ha manifestat Poblet a TarragonaDigital. En la trobada s'ha parlat dels arguments discutits durant les tres trobades organitzades el mes de maig a El Vendrell, Alcover i Tortosa amb representants del territori on es va parlar de quin ha de ser el model de desenvolupament del territori, i com ha de ser aquesta Regió del Coneixement. De fet, segons Poblet, els pròxims mesos es duran a terme noves trobades amb agents socio-econòmics representatius del territori per seguir definint com ha de ser aquesta regió del coneixement. 

Diàleg amb el Govern i el Parlament 

Un dels objectius que s'ha marcat el grup aquest dijous és encetar de manera formal el diàleg amb el Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya per establir el marc regulador d'aquest projecte. Una iniciativa que necessita més competències perquè el territori pugui prendre decisions sobre el seu futur.  Poblet diu que els objectius marcats en aquest sentit tenen com a fita les eleccions municipals de 2019. I que, esperen poder arribar a algun tipus d'acord abans d'aquesta data. Tot i que si no es pot, diu, ho seguiran intentant. 

Sobre el fet que un dels impulsors del projecte, Grau, estigui ara en una de les conselleries del Govern, s'ha mostrat optimista. «Ens facilita el diàleg molt més. És un facilitat afegida que no se'ns escapa a ningú», ha assegurat. 

Catalunya Sud Regió del Coneixement

L'objectiu, segons explicava Francesc Xavier Grau en un altre reportatge en aquest mitjà, és «elaborar una estratègia econòmica productiva basada en el coneixement». Tal com fan altres regions europees que des de fa anys basen el creixement i desenvolupament territorial amb el coneixement. El que es busca és potenciar el desenvolupament econòmic i social a través de la recerca i la innovació, amb la idea que és el coneixement propi el que permet als territoris ser més competitius.

Grau creu que aquells sectors econòmics que no aposten pel coneixement estan destinats a ser subsidiaris. Per fer-ho, però, Tarragona necessita tenir més competències per poder prendre decisions sobre el seu creixement. Això implica redefinir el mapa de competències a Catalunya, una qüestió més delicada per la qual cal treballar amb el Govern i el Parlament de Catalunya.