La reivindicació per fer jornada contínua a l'escola catalana ha pres força a causa de la Covid. Tot i que hi ha col·lectius que fa anys que la reclamen, la situació actual ha provocat un auge de persones, entre famílies i professorat, que consideren que s'hauria d'implementar de manera immediata.
Un dels col·lectius és la Plataforma Volem Jornada Contínua a Catalunya, nascuda l'any 2016, però que aquest curs ha viscut un increment molt sobtat de famílies interessades en la seva tasca. Ho explica una de les seves membres, Kate Ford. «Va néixer de grups de pares i mares que volen tenir l'opció d'escollir la jornada contínua; a moltes comunitats autònomes està implantat, i a Catalunya no tenim aquesta opció».
«Ara s'hi suma el tema de la Covid, que ha portat a més gent a veure que aquesta opció seria molt més factible», afegeix. De fet, apunta que «els mateixos docents dels col·legis diuen que l'hora i mitja de la tarda es perd força; no es poden posar segons quines classes perquè els nens no rendeixen igual que al matí».
La jornada contínua com a mesura contra la Covid
En el cas de la situació actual, apunta, serviria per reduir a la meitat els viatges i les entrades i sortides de les famílies i els alumnes que no utilitzen el servei de menjador. S'evitarien, per tant, els moments on pot haver-hi més aglomeracions, a la porta dels centres, i també els viatges en transport públic d'aquells que l'utilitzen.
«Són quatre viatges reduïts a dos», exposa. «Hi ha molts pares que no volen deixar els nens al menjador per por a l'exposició, o que han perdut la feina i no poden», planteja. En definitiva, el que reclamen és «canviar la llei i que els centres, juntament amb les famílies, puguin decidir la jornada escolar».
El seu plantejament no implica canviar l'hora de sortida d'aquells que sí que es queden al menjador. «La jornada lectiva seria de nou a dues al matí i de dues a dos quarts de cinc l'hora del menjador; en lloc de fer-ho partit, es tracta de fer-ho tot seguit». De fet, apunta, «permetria esglaonar molt més les sortides, perquè podrien anar a buscar els nens a les tres, a dos quarts de quatre, a les quatre...».
L'auge viscut aquest curs per la plataforma els ha obligat a reestructurar-se internament. Fins ara funcionaven de manera força autònoma a cada centre on hi havia algun nucli. Ara, però, havent guanyat integrants, es plantegen unificar esforços per poder donar més visibilitat a la seva reivindicació.
Un col·lectiu que hi dona suport és la Federació d'Associacions de Veïns de Reus. L'entitat va enviar una carta a l'Ajuntament de Reus perquè, a través de la regidoria d'Educació, pressionessin el departament d'Ensenyament en aquest sentit. Marcos Massó, president de la FAVR, assegura que «ho demanaven tant pares com professors».
El departament descarta implantar-la aquest curs
El departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ha descartat, fins ara, implantar la jornada contínua. Fins ara, per motius pedagògics. El director dels serveis territorials d'Ensenyament, Jean-Marc Segarra, explica que «continuem tenint molts informes pedagògics que diuen que a segons quines etapes no és bo fer-ho tot de cop, que hi ha d'haver una pausa».
A més, apunta, «això ha de seguir un procés, hi ha una ordre de calendari escolar aprovat i això normalment es fa a l'estiu per al curs següent». «Si ho reclamen molts agents socials en parlem i, si arribem a bon port, seria per a l'altre curs, però de moment no hi ha la intenció».
«Canviar de cop i volta no ho podem fer perquè aniríem en contra d'una normativa nostra», insisteix. Hi hauria una possibilitat que permetria plantejar aplicar-la de manera més ràpida. «Una altra cosa seria considerar-ho una mesura contra la Covid, però tampoc ho contemplem», admet.
De fet, posa l'accent en el fet que «vam dir que hi hauria presencialitat al 100%, al màxim possible», una política que és la que actualment s'aplica en tots els casos que es pot, i que és la que seguirà defensant el departament.