L'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, treballant al seu despatx a l'Arquebisbat

Remodelació interna a l'arxidiòcesi de Tarragona: es redueix el nombre d'arxiprestats

L’arquebisbe Joan Planellas defensa que les noves unitats pastorals esdevindran més «eficients» i permetran unir esforços

L'arxidiòcesi de Tarragona ha decidit reorganitzar la seva estructura interna reduint a la meitat, de deu a cinc, el nombre d'arxiprestats. Les noves delimitacions —que sumen 24 unitats pastorals— equivalen a les comarques de l'Alt Camp, el Baix Penedès i el Tarragonès, mentre que el Baix Camp i el Priorat configuren un sol arxiprestat, així com la Conca, l'Urgell i les Garrigues n'esdevenen un altre.

Segons ha explicat l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, el canvi els permetrà ser «més eficients» i treballar «en conjunt». Les parròquies, ha precisat Planellas, ja fa dos anys que treballen 'de facto' sota aquesta nova organització.

L'arquebisbe de Tarragona ha defensat que aquesta reorganització no afectarà l'economia de les parròquies i que aquestes conservaran els seus comptes, però sí que afectarà en la gestió d'algunes activitats com són la catequesi, les celebracions o els serveis de Càritas, entre altres.

D'altra banda, Joan Planellas ha negat que el canvi de remodelació s'hagi produït a conseqüència de la suposada manca de mossens que hi ha al territori. En aquest sentit, ha assegurat que els prop de 130 capellans que hi ha actualment «poden portar bé la realitat de la diòcesi».

Tot i això, ha afirmat que «es pot portar millor amb la col·laboració activa», fent al·lusió al treball conjunt de les noves 24 unitats pastorals.

L'església de Barberà de la Conca, en estat crític

Pel que fa a l'estat d'algunes parròquies de l'arxidiòcesi de Tarragona, Planellas ha destacat «el problema gravíssim» que té l'església de Santa Maria de Barberà de la Conca, on s'ha d'enderrocar la capella de la Mare de Déu del Roser arran d'una esquerda. L'arquebisbe ha lamentat que s'hagi de tirar a terra una capella del segle XVII i ha assegurat que estudien el cas conjuntament amb la Generalitat.

Planellas també ha parlat l'estat de l'església de Constantí, que continua tancada al públic, tot i que la seva situació «és, afortunadament, molt diferent de la de Barberà de la Conca». Tot i això, ha assenyalat que estan a l'espera que els donin llum verda per poder portar a terme un seguit d'accions i poder-la tornar a obrir al culte.

L'hospitalitat de Lourdes celebra 50 anys

Joan Planellas ha aprofitat la trobada amb periodistes d'aquest dimarts, dia de Sant Francesc de Sales, per anunciar el seguit d'actes que s'emmarquen en el cinquantè aniversari de l'Hospitalitat de Lourdes.

En aquest sentit, l'arquebisbe ha destacat dos actes com el concert que oferirà l'Escolania de Montserrat a la Catedral de Tarragona el pròxim 17 de febrer, així com el pelegrinatge que tindrà lloc del 6 al 10 de juliol.