Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ajuntament de Reus.

Gestionar la ciutat en confinament: els ajuntaments de Tarragona es passen al teletreball

Les administracions locals de diferents municipis de la província fan balanç d’un primer mes tancats a casa

Entrada de l'Ajuntament de Reus.
El 'hall' de l'Ajuntament de Reus, desèrtic en moments de confinament. | Laia Solanellas

El confinament  per aturar la propagació del coronavirus comporta reinventar tota la societat, ni que sigui de manera temporal. Les administracionspúbliques, sempre sota la sospita de ser organismes de reaccions lentes, han hagut de passar al teletreball  per poder seguir actives, ara a la xarxa.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Quan fa més d’un mes que estem tancats a casa, TarragonaDigital s’ha posat en contacte  amb 8 ajuntaments  de les comarques tarragonines  (Tarragona, Reus, Salou, Cambrils, Vila-seca, el Vendrell, Valls i Montblanc) per a conèixer, de primera mà, com es porta  un ajuntament a la distància

 

Pau Ricomà: «No podem demanar als nostres ciutadans que es quedin a casa i nosaltres fer com si res»

L'alcalde de Tarragona, el republicà Pau Ricomà, explica a aquest mitjà el dia a dia del consistori confinat: «procurem fer totes les reunions telemàticament  per un tema de coherència. No podem demanar als nostres ciutadans que es quedin a casa i nosaltres fer com si res. A les reunions diàries de funcionament ordinari que ja tenia com a alcalde, ara hi afegim una diària, que n’anomenem comissió sobre el risc epidemiològic on avaluem diàriament les  accions  que cal emprendre per gestionar  aquesta crisi  pel coronavirus».

«Aquesta activitat la combino amb  visites als  treballadors municipals  de serveis essencials per conèixer de primera mà la seva tasca i també per  transmetre’ls el suport de l’equip de govern i la ciutadania, com els treballadors de la neteja o els voluntaris de Protecció Civil» rebla Ricomà.

Els funcionaris del consistori de Tarragona  es mostren satisfets  en com s’està duent a terme, fins ara, el teletreball: «tot el que fem, ho podem fer des de casa». Aquests treballadors públics desgranen la seva actual situació laboral: «ho tenim tot  per poder continuar treballant: tots els programes; un núvol on compartir documents; una plataforma on entrar en contacte amb altres administracions i la signatura electrònica. Ara bé, són equipaments propis i ens faltaria  poder tenir la maquinària  que tenim al consistori  però bé, tot funciona molt bé i veiem que el teletreball  és més segur, més salubre».

Imatge del primer plenari telemàtic de la història de l'Ajuntament de Tarragona
Tarragona ha dut a terme el primer plenari telemàtic de la seva història | ACN

Entre els reptes, quadrar  els horaris  dels torns laborals dels diferents serveis. És a dir, aquells que entren a treballar a les 7.30 hores i aquells que ho fan a les 9 del matí perquè tenen concedida la conciliació familiar. Els serveis presencials, com ara l’OMAC, i els serveis de cara al públic, com els treballadors del Museu d’Història, no  podran accedir al teletreball  per la mateixa especificitat  de les seves tasques  laborals però l’estructura del consistori, el treball  de despatx, «està funcionant molt bé».

Així mateix, la crisi sanitària del coronavirus ha portat una conseqüència positiva  a l’Ajuntament de Tarragona: el tancament  de files  de totes les formacions polítiques al voltant de les propostes de l’equip  de govern. El consistori de la capital també ha fet el primer plenari telemàtic de la seva història i es prepara per repetir experiència aquest divendres, 24 d'abril.

Carles Pellicer al seu despatx.
L'alcalde de Reus cada dia va a treballar al seu despatx a l'Ajuntament. | Laia Solanellas

Reus: «Som quatre persones en tot el palau municipal»

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, segueix anant a l'Ajuntament cada dia. Ho fa acompanyat de tres dels membres de l'estructura del consistori, mentre que la resta treballen des de casa. «A les nou fem reunió d'alcaldia per preparar el dia i els temes de gestió de ciutat, perquè la ciutat continua funcionant», explica.

«A les deu fem reunió del comitè d'emergències, que és molt important, i és on es tracten les necessitats que hi ha i quins àmbits s'han de reforçar; sol durar una hora i mitja, i és on es marca la pauta de gestió, la logística i tot plegat». Aquest òrgan, que té poder de decisió, ja es reuneix telemàticament, i el formen gairebé una vintena de persones que cobreixen pràcticament totes les competències municipals.

A continuació se celebren, si cal, reunions temàtiques amb alguna regidoria concreta, com la de Benestar Social o la de Salut; «després de les reunions truco cada dia als portaveus municipals i cada dimecres fem junta de portaveus, que abans es feia una vegada al mes; i una vegada a la setmana també es fa la comissió de seguretat». 

L'alcalde de Reus durant un ple telemàtic.
L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, votant en un ple telemàtic. | Laia Solanellas

«Ha canviat tot»

«Ha canviat tot», resumeix Pellicer. «La prioritat ara mateix és la Covid-19, però la ciutat s'ha de gestionar igual, tot i que en clau Covid-19», explica. A la pràctica, «la brossa mateixa està al 50%; la recollida d'escombraries no, que està al 100%, però la neteja viària està a mínims, no arreglem  res al carrer, per exemple, perquè les obres no estan permeses».

«La qüestió telemàtica  no ha estat fàcil posar-la en marxa», admet, tot i que matisa que «ara ja la tenim per la mà». El ple telemàtic del passat tres d'abril va ser la primera prova de foc per a un sistema que, tot i que feia temps que es treballava, no  s'havia previst  posar en marxa tan  de pressa. «Malauradament per la situació, ens ha donat l'oportunitat de posar-nos-hi; ens ha donat l'oportunitat de córrer més  perquè ens hem hagut d'espavilar», exposa Pellicer.

Ajuntament de Reus.
La solitud de l'Ajuntament de Reus en moments de confinament. | Laia Solanellas

«Fem rodes  de premsa  que tot són cables, pantalles col·locades gairebé d'anar per casa, en un moble, amb un llibre a sobre i al damunt, la pantalla; arribarà el moment que tot això serà molt més fàcil», augura. Políticament també hi ha hagut canvis substancials. Els grups de l'oposició de seguida es van oferir  al govern municipal.

Quan va començar la situació d'emergència, la CUP i el PSC primer i Cs després, es van oferir  al govern municipal  per col·laborar en el que calgués, i van fer propostes de mesures a emprendre. «En aquests moments, tots els grups municipals estan sumant, i crec que més enllà de les seves discrepàncies  amb els temes de gestió diària o dels grans temes, com l'Hospital de Sant Joan o la recollida de brossa, amb la qüestió del coronavirus hem rebut propostes  i parlem cada dia», admet l'alcalde de Reus.

 

Ajuntaments de la Costa Daurada: de la centraleta a les xarxes socials 

La capital de la Costa Daurada, Salou, va enviar a més de 200 treballadors  del consistori a treballar  a casa el 16 de març. El consistori salouenc ha habilitat 8 servidors  per facilitar les connexions  dels treballadors.

Ara bé, com succeeix arreu, hi ha un part de la plantilla  que no pot fer teletreball. Es tracta, entre altres, de la brigada municipal, «que es troba en situació de reserva»; la policia local; tres conserges i ordenances; dues persones del departament de Contractes i 2 persones a Benestar i Serveis Socials. A Salou han encarat el repte de l’atenció ciutadana, habilitada una eina de videoconferència  pel que fa a l’Oficina d’Atenció Ciutadana

El regidor de Noves Tecnologies, Jesús Barragán, explica a aquest mitjà que «el teletreball  és una opció que anàvem planificant com una possibilitat d’implantació. Els treballadors  i treballadores del consistori han fet una gran tasca d’adaptació, ateses les circumstàncies actuals». 

Una funcionària de l'Ajuntament de Cambrils treballant des de casa seva
Cambrils té el 95% dels seus treballadors fent treball telemàtic | Cedida

En una línia semblant s’expressa el seu homòleg cambrilenc, Eduard Pellicer, responsable de l’àrea de Govern Obert, qui destaca «l’esforç  del personal  del departament d’Informàtica, que ha hagut de treballar a contrarellotge per implantar el sistema i el de la resta de treballadors i treballadores que s’han hagut d’adaptar  a les  noves eines en molt poc temps».

  

Cambrils té al 95% dels seus treballadors,  400 treballadors públics, fent les seves tasques de  manera remota i han desviat la centraleta, i els telèfons dels serveis essencials, a dispositius mòbils per poder prestar  atenció telefònica  a la ciutadania sense que els treballadors i treballadores s’hagin de desplaçar. 

I pel que fa a Vila-seca, la junta de govern local ha retornat les  competències a alcaldia «amb l’objectiu d’agilitzar decisions d’acords municipals».  Així mateix, Vila-seca també  potencia la gestió online dels tràmits administratius i fa un sobreesforç  en l’emissió diària de diverses comunicacions, a través de les xarxes socials, sobre recomanacions de cara a la ciutadania. 

 

«Donar imatge que el consistori està actiu»

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, explica que durant aquests dies d’estat d’alarma la tasca principal que desenvolupa és de coordinació. «Constantment cal estar en contacte  amb els cossos de seguretat, amb l’Hospital o amb altres administracions», explica en conversa telefònica amb TarragonaDigital. Martínez fa la major part del treball  des de casa, «sobretot per donar exemple i perquè, realment, a l’Ajuntament  és que no hi ha ningú». Tot i això admet que, de tant en tant, ha d’anar a la casa consistorial a fer algun tràmit, «però són visites curtes».

L’Ajuntament està obert, tot i que només hi ha una persona  que atén urgències al SAC i un operador telefònic. «Més que res per donar una imatge  que el consistori  està actiu  per qualsevol eventualitat», explica el batlle. La junta de govern segueix fent reunions de forma telemàtica, i es preveu fer un ple extraordinari  a l’abril també amb aquesta modalitat. «Té les seves complicacions, però creiem que és millor fer-ho així que presencial», conclou l’alcalde. 

L'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, treballant des de casa.
Molts alcaldes, com el del Vendrell, han optat per teletreballar des de casa. | Cedida
 

També Calafell  ha començat a fer plens virtuals, de manera que l’activitat administrativa es pugui reprendre de mica en mica. L’alcalde, Ramon Ferré, fa totes les tasques  des de casa, sense sortir. «El dia 14 ja vam tancar l’Ajuntament  i només estem fent els serveis mínims necessaris», explica el batlle a aquest diari. Actualment, ja fan teletreball  uns 60 treballadors  del consistori, tot i que encara són una part petita del total de 330. 

En aquest sentit, Ferré ha firmat un decret  que estableix les bases perquè el personal  es vagi reincorporant  de forma progressiva a mesura que s’aixequin les actuals restriccions. Pel que fa al seu treball durant les setmanes de confinament, aquest consisteix sobretot a «coordinar  la resposta  que donem des del consistori a l’actual crisi».

 

Montblanc i Valls, bolcats en seguir la crisi sanitària

L’Ajuntament de Montblanc  viu una realitat que és habitual en la majoria de les administracions. Bona part dels treballadors fan teletreball  des de casa seva i actualment només  hi ha una persona  a l’OAC i un treballador a intervenció per a tràmits urgents. Pel que fa a la brigada municipal i a la Policia Local, la totalitat de la plantilla treballa a ple rendiment, donada la situació. 

En l'àmbit polític, les juntes  de l’equip de govern dels dimecres es mantenen en el calendari, però ara de forma telemàtica. A més, les eines digitals habituals de comunicació interna funcionen a ple rendiment, i amb els temes d’urgència es convoca ràpidament una  reunió telemàtica per a tractar la qüestió. En aquest sentit, «gairebé cada dia hi ha  trobades virtuals per resoldre aspectes prioritaris», exposen fonts municipals.

En l’escala de prioritats, les regidories de Sanitat, de Seguretat i de Benestar Social són les que aquests dies centren  i absorbeixen bona part de les accions de govern. El regidor Santi Porta, per exemple, està en contacte  constant amb la directora  del CAP  per tal de fer el seguiment de l’evolució de la crisi sanitària a escala municipal. També hi ha una col·laboració molt estreta amb Protecció Civil, ja que una de les prioritats  és dur a terme una atenció personalitzada d’aquelles persones que poden patir una  situació vulnerable i que es té constància que són casos positius de coronavirus. La neteja  és un altre  focus d’actuació a la vila ducal i per això, aquests dies es prioritza la desinfecció dels carrers més transitats i els entorns del CAP i de les dues residències.

El subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté; de l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu; i de membres de l'exèrcit espanyol durant la visita al pont provisional construït a Montblanc
L'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, visitant el pont acabat de construir per part de l'exèrcit espanyol durant el confinament | ACN

A la capital de l’Alt Camp, l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, destaca que «tot i que la situació ha alterat  el funcionament ordinari com a totes les administracions, l'Ajuntament està actiu al 100%, actuant de manera ràpida i coordinada». Farré posa l’accent en el fet que «són uns dies de molta feina i molt intensos per a tots. Tots els departaments  municipals garanteixen  que l’Ajuntament  continua funcionant  en el que la ciutat més necessita ara com pot ser la neteja  i desinfecció de  carrers, la recollida d'escombraries, l'enllumenat, la via pública, i l'atenció al ciutadà des de l'OAC, entre altres». 

L’alcaldessa recorda la necessitat  de «quedar-nos a casa, per responsabilitat i per solidaritat, perquè cuidant de nosaltres, cuidem també dels que ens envolten i de tots» I de cara a una nova pròrroga de l’estat d’alarma,  Dolors Farré creu que «caldrà prendre moltes mesures, sumant a molta gent i sent a la vegada resolutius, perquè del consens  i de la rapidesa de la resposta que donem com a ciutat, en dependrà en bona part que la ciutat mantingui els nivells  de benestar  i puguem reactivar l'ocupació i l'activitat econòmica  d'una manera més ràpida».