Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
dipu

Calefacció sostenible i econòmica: Tarragona vol apostar per la biomassa

Un projecte de la Diputació vol reduir costos i emissions contaminants en l'energia | Una desena de municipis ja ho comencen a provar

dipu
El gran valor de la biomassa com a combustible és que no contamina | Cedida

Escalfar edificis públics d'una forma més sostenible i més econòmica.  Sota aquesta premissa neix la Xarxa de Calor de Proximitat, un projecte avalat per la Diputació de Tarragona i que vol expandir-se a través dels diversos municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. La idea proposa  aprofitar l'energia que s'acumula als nombrosos boscs del territori, a través de la llenya i l'estella,  per donar solidesa a un projecte territorial de subministrament energètic amable amb el medi ambient.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

El projecte proposa  la creació d'una xarxa de calderes que permetin, a partir d'aquesta font calorífica, proporcionar calefacció a edificis públics, propietat de la Diputació. Ja s'està començant a posar en marxa a nou localitats de la demarcació, en fase experimental i de proves, si bé l'ambició és exportar el model a la totalitat del territori tarragoní. Alcover, el Montmell, Gandesa, l'Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant són els municipis que encapçalen aquesta iniciativa pionera.

«El projecte serà una realitat el 2020»

dipu
El pavelló poliesportiu d'Alcover és un dels espais que provarà aquesta nova font energètica | Cedida

El Fons Europeu de Desenvolupament Regional està interessat en la iniciativa, i contribuirà a finançar la instal·lació d'aquestes calderes municipals que faran cremar la biomassa dels boscs del territori. La Diputació de Tarragona ja va anunciar a principis d'any que la voluntat és que «el projecte sigui una realitat l'any 2020»,  i diversos municipis fora de la llista inicial ja han fet saber el seu interès a formar part de la iniciativa.

«Ha augmentat la superfície forestal al territori en els darrers anys», explica  el tècnic de Medi Ambient de la Diputació Francesc Primé. «I tots aquests boscos forestals són una gran font d'energia neta i renovable», afegeix. La proposta de convertir aquesta biomassa en energia calorífica també és una solució per  reduir l'amenaça d'incendis en tota aquesta superfície, com a mètode de prevenció i control que, en aquest cas, es reaprofita  amb aquesta segona vida. «Cal aprofitar molt millor el potencial energètic de la fusta», insta.

«La biomassa no contamina, no genera impacte negatiu en el medi ambient»

dipu
La iniciativa de la Diputació es prova a una desena de municipis | Cedida

El principal benefici de la font energètica per la qual comença a apostar la Diputació de Tarragona és que «no contamina, no genera emissions ni impacte negatiu en el medi ambient». La voluntat és anar implementant de forma progressiva una xarxa de calderes per cada cop més punts del territori que, com a mínim, facin front a les necessitats de calefacció dels edificis municipals. «Fustes com el pi blanc són especialment útils per escalfar aigua o per a la calefacció dels edificis», matisa Montserrat Fuguet, tècnica del projecte de la Diputació.

A més, el cost econòmic d'aquesta font és molt inferior al dels combustibles fòssils o les energies no renovables. Segons l'ens supramunicipal, aquest estalvi pot arribar al 60% en alguns casos, fet que ha ajudat a materialitzar l'empenta per les energies renovables. L'etern debat sobre la posada en marxa de les energies renovables puja un nou esgraó a la demarcació de Tarragona arran de l'aposta de la Diputació, i el joc entra en una nova pantalla. Des de la sostenibilitat econòmica i mediambiental, el territori comença a disposar d'eines per refugiar-se del fred sense necessitat de malmetre el nostre entorn.

També et pot interessar