Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La «fórmula Divulga»: quan la ciència trenca les barreres i aprèn a obrir-se a la ciutadania

Dues conferències mensuals al Cafè La Cantonada de Tarragona i el Cafè-Teatre del Centre de Lectura de Reus

La recerca i la ciència són un dels grans puntals del coneixement de la regió de Tarragona | TarragonaDigital

No és un secret que una gran part de la comunitat científica ha viscut molts anys d'esquena a la ciutadania. Tampoc ho és que gran part de la ciutadania ha fet exactament el mateix envers la comunitat científica. Bufen, però, tamps de canvi i col·lectius com l’Associació per a la Divulgació Científica al Camp de Tarragona (DivulgaTGN) estan disposats a fer totes les passes endavant que calgui per trencar la barrera. I van de camí.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

L'associació la conformen un total de 45 socis, la majoria dels quals investigadors,  amb el compromís comú de «seduir amb ciència als ciutadans i ciutadanes del nostre territori». Ho explica un rostre conegut, el de la vicepresidenta Lydia Gil, amb qui ja vam parlar mesos enrere de la importància de reivindicar la ciència signada amb noms femenins.  «Assumim el repte de no només compartir ciència i recerca entre nosaltres, sinó de fer-la arribar amb la mateixa il·lusió a un públic extern que hi està menys familiaritzat».

DivulgaTGN agrupa àrees com la química, l'arqueologia o la recerca sanitària

«Hem de saber explicar que  les investigacions que fem aquí, al Camp de Tarragona, són d'una qualitat i d'un valor altíssim», reivindica Gil. Ella és documentalista a l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), i els tentacles del Divulga també arriben a la química de l'ICIQ, la paleontologia de l'IPHES, la recerca mèdica del Pere Virgili o la transversalitat de la Universitat Rovira i Virgili (URV).  «Entre tots els centres configurem un poder de transmissió de coneixements transversals que ens mereixem que arribi a tothom», defensa.

DivulgaTGN, a La Cantonada
Els divulgadors volen apropar les seves recerques a la ciutadania | Cedida

«Tots aquests centres de recerca i coneixement han arribat a la nostra regió i no es deu a raons arbitràries!», recorda la Lydia. Reivindica la força de la Tarraco romana, de la química tarragonina o de l'hospital universitari, sovint pioner, de Joan XXIII.  «Hem de treure'ns els complexos de sobre i potenciar que, a casa, també sabem arribar a nivells de mèrit que acostumem a associar a les capitals», proposa.

Cada mes, un parell de xerrades - col·loqui a Tarragona i a Reus

La nova aposta de l'associació és muntar un cicle de xerrades i conferències disteses, lluny de formalitats i de no més de 40 minuts de durada,  on els mateixos investigadors puguin explicar de forma atractiva i intel·ligible els detalls de les seves investigacions. Cada primer dimarts de mes ho fan a les 19.00 hores al Cafè La Cantonada de Tarragona, i ara també ho faran cada tercer dijous de mes al Cafè-Teatre del Centre de Lectora de Reus.  «La resposta del públic està sent bona i positiva, però estem convençuts que anirà a més i serà encara millor», valora Gil.

Més enllà de la punta de llança de les xerrades - col·loqui, també són els impulsors de l'exitós Festival Pint of Science al territori, i recentment també han estrenat un programa de divulgació científica, quinzenal, a les ones de la ràdio pública de Cambrils. «Veure la resposta de la gent ens encoratja a esforçar-nos encara més, perquè tots plegats som curiosos per naturalesa», considera.

«Sense dominar la divulgació mai aconseguirem que la ciència ocupi el lloc que mereix»

DivulgaTGN, La Cantonada
Els divulgadors volen apropar les seves recerques a la ciutadania | Cedida

La Lydia reconeix que «la nostra raó de ser és trencar els estigmes i normalitzar la divulgació cap a la ciutadania; només així aconseguirem que la ciència ocupi el lloc que mereix». Matisa que «és tan important que ens esforcem en explicar com que la ciutadania s'esforci en entendre». I avança que les accions del Divulga tenen voluntat de consolidar-se i ja miren a dates assenyalades com l'11 de febrer, Dia Mundial de la Nena en la Ciència.

La Lydia és molt clara, com sempre, i recorda que l'objectiu d'aquesta jornada és «que les dones del futur puguin decidir en llibertat què i qui volen ser; perquè mai podran convertir-se en allò que no hagin pogut veure abans». «Ens queda molt camí per recórrer, i la manca de referents científiques és un fre i un perjudici per elles», insisteix. Creu que, des de la divulgació i la voluntat de contruir sinergies, tot és susceptible de millorar.

«Com podem esperar que la gent  es manifesti en contra de les retallades que vindran en ciència si no som capaços d'explicar bé qui som i què fem?»

DivulgaTGN, La Cantonada
Els divulgadors volen apropar les seves recerques a la ciutadania | Cedida

Gil resol que «si divulguem ciència amb encert, aspirarem a crear una societat més informada, molt més crítica i, per tant, molt més lliure». En temps de 'fake news', diu que el valor esdevé doble. «Hem de saber transmetre que invertir en ciència és invertir en progrés, i només ho aconseguirem quan la ciutadania a on pertanyem faci seva també la nostra ciència». Per a la Lydia, és elemental: «com podem esperar que la gent  es manifesti en contra de les retallades que vindran a la ciència si no som capaços d'explicar bé qui som i què fem?», es pregunta. «Ens hi va molt, certament ens hi va molt».

La documentalista de l'ICAC, en la mateixa línia que opinava l'investigador Francisco Algaba uns mesos enrere en una entrevista amb TarragonaDigital, recorda que  tot esforç d'investigació necessita finançar-se amb fons públics i, per tant, aquesta divulgació és «un retorn» a la societat, a qui no li ha de ser aliena la inversió. Un Algaba que és, precisament, l'actual president del DivulgaTGN. Aquesta és la fòrmula: portes obertes i fora barreres. Ciència accessible, recerca oberta. Voluntat pública. Els investigadors del Camp de Tarragona ho tenen clar, molt clar. L'aposta és definitiva.

També et pot interessar