Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La Nit del Patrimoni a Tarragona en imatges

Els guies turístics de TGN carreguen «contra l'intrusisme» i es reivindiquen com a professionals en crisi

Els ingressos cauen un 70% en un any desastrós | 24 guies confirmen la primera associació local del sector

«La veritat és que no tenim cap esperança  de recuperar, en aquesta recta final de 2020, tot el que hem perdut  des de l'esclat de la pandèmia», comenta amb to seriós la Maria del Carme Granados. «Quant hem perdut enguany? Depèn del cas», s'atura. «De mitjana, és probable que superem el 70% de la facturació  i els ingressos de l'any passat», lamenta. Granados és només una veu entre els 24 guies turístics professionals de les comarques de Tarragona que han dit prou i han decidit associar-se sota el paraigua de l'associació AGUICAT.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

«Feia temps que volíem fer el pas d'associar-nos», explica a través del telèfon, «i és evident que ara és el moment de moure'ns per defensar  la nostra professió». La Maria del Carme lamenta que la frontera entre professional i aficionat està especialment difuminada  en el seu sector i subratlla com aquesta anomalia «no només ens està fent mal, sinó que ens està absorbint  un nombre importantíssim dels clients» que arriben. Dels pocs que arriben.

Pla obert d'un dels personatges romans i del públic que han participat en una de les activitats organitzades per Tarraco Viva que s'ha fet a l'amfiteatre romà de Tarragona.
El festival Tarraco Viva, un dels grans valors de la divulgació històrica de Tarragona | ACN

Si la Covid-19 ha posat al descobert la fragilitat de la seva professió, els guies professionals de Tarragona troben en «l'intrusisme» un defecte de base que els deixa en una situació d'inferioritat. «Amb intrusisme volem denunciar les pràctiques no professionals i els tours gratuïts  que s'estan estenent des de fa un parells d'anys a ciutats com Tarragona  i que està posant en joc la nostra feina», exposa Granados. Opina que «ni és ètic, ni hi podem competir» amb el cost zero.

«No podem competir»: Els guies professionals de Tarragona demanen protecció contra l'auge dels tours gratuïts

«Quan diem que som guies professionals és perquè tenim una titulació oficial expedida per la Generalitat que ens habilita per treballar», recorda, «i uns estudis, experiència i formació  requerida» per poder-ho fer. Granados assegura que al descens de visites per les restriccions cal sumar el col·lapse de les agències de viatges —els seus principals clients—, el desconeixement de moltes institucions i el viratge cap als guies gratuïts i les propines  per la seva feina. «Nosaltres no volem una propina, volem viure de la nostra feina», reclama. I, en aquesta perspectiva, han decidit fer el pas d'associar-se.

La  temporada turística 2020 s'ha limitat a un total de cinc mesos a mig gas «amb un estiu de mínima recuperació» de la mà de visitants  de proximitat. «No només no ho recuperarem, sinó que veiem que el nostre futur perilla si no se'ns protegeix  com als professionals que som» del sector, temen. La segona onada els ha tornat a deixar sense opcions de treballar  en condicions.

Les pèrdues econòmiques durant la temporada 2020 superen el 70% dels ingressos en molts casos

En paral·lel a la reivindicació dels guies professionals com a tal, i al fet de subratllar una crisi sense precedents per al seu sector, la Maria del Carme no amaga el seu escepticisme envers «la dificultat per fer veure que Tarragona és molt més que el sol i platja», un relat a mitges que considera que «enguany s'ha vist molt clar que cal reforçar». La guia destaca que «en els últims anys s'ha fet molta feina» en aquest sentit, posa l'exemple de l'aparició de Tarragona  com a parada de referència per al mercat europeu de creuers  i alerta que això no amaga «que queden molts deures a fer» a la capital, que enguany celebra el 20è aniversari com a  Patrimoni Mundial de la Humanitat.

La Nit del Patrimoni a Tarragona en imatges
L'estàtua d'August al Passeig Arqueològic, un dels grans protagonistes de la setmana | Àngel

«Estem posicionant bé Tarragona, però hem de fer molt més per arribar allà on ens pertoca», opina. Carrega contra  «el manteniment i l'accessibilitat  dels monuments» com a grans pedres a la sabata, amb un conjunt patrimonial descuidat durant dècades, inadaptat a les necessitats de persones cegues o sordes i, en casos com el del Passeig Arqueològic, tampoc adaptats per a persones amb cadira de rodes. «Ens falta un pas més per defensar la pròpia ciutat amb el seu patrimoni», exposa.

Contra la proposta de retirar l'estàtua d'August: «Hem de saber explicar la nostra història en el seu context»

Granados reivindica els guies professionals com «una espècie de pedagogs  amb la responsabilitat de saber explicar el nostre patrimoni, la nostra història i la nostra memòria  i posar-ho tot en context». En aquest sentit, ha volgut entrar al drap d'una de les polèmiques de la setmana a Tarragona, la petició de la CUP de retirar l'estàtua d'August per ser un regal de Mussolini, de la qual s'ha mostrat absolutament contrària. «Conèixer els nostres elements històrics  i artístics mai voldrà implicar una defensa del missatge feixista», ha etzibat, «i l'estàtua d'August és un gran valor que hem de saber explicar en el seu context, com ara l'ús que en va voler fer Mussolini», exposa.

Pedagogia i context, com a part important de la feina del guia turístic. I aquesta és la demanda que fan: la de tenir l'opció de fer la seva feina. Respectada i remunerada, com la de tothom. En la dècada de la desinformació i la crisi de criteris, la Tarraco Romana, la Reus Modernista i la Tarragona Mediterrània necessiten algú que les sàpiga explicar  per mantenir-les vives. Un llegat, una tasca i un valor imprescindible que, malauradament, tampoc gaudia de tan bona salut  com semblava.