Qualsevol qui hagi passat pel Campus Sescelades de la URV sap que, a tocar de la carretera d'entrada a Sant Pere i Sant Pau, s'aixequen blocs i blocs de ciment fins a configurar l'estructura d'una universitat oberta. Diverses facultats, especialment les de ciències, enginyeries i educació, s'estructuren al voltant d'un recinte obert que ja fa més de vint anys que monopolitza l'ensenyament universitari de la ciutat. I entre blocs i blocs de ciment, des del 2018, un petit espai verd.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
«El Jardí de les Papallones és un monument viu que vam estrenar l'any passat amb motiu del 25è aniversari de la universitat», explica l'Olga Busto, vicedegana de la Facultat d'Enologia de la Rovira i Virgili. L'assenyala. Un bon grapat de metres quadrats de plantes i més plantes envoltades de grava i ciment, a pocs metres de la porta del CRAI —la biblioteca de la universitat—. «És una iniciativa que engeguem amb la voluntat d'obrir la URV a Tarragona, sense limitacions», afegeix.
El Jardí de les Papallones de Sescelades supera les 500 plantes autòctones i salvatges
És la mateixa universitat, amb el suport econòmic de Repsol, qui fa front a les despeses i a la posada en marxa de la iniciativa. «Abans de construir el Campus, tot això era natura salvatge», explica el biòleg Toni de la Torre. «Hem creat un petit jardí per recuperar aquesta natura, aquestes espècies autòctones, com un petit espai més amable i simpàtic dins un entorn de grava i ciment», somriu. Són més de 500 plantes d'una trentena d'espècies diferents.
«No estem restaurant res natural, però sí que aconseguim crear un espai de desconnexió i natura a partir de recuperar el que antigament era aquesta zona», indica el Toni mentre assenyala l'amplada de la universitat. D'on ve el nom? De l'objectiu principal del jardí: atraure insectes —papallones, però també altres espècies—. «Està pensat per a què insectes pol·linitzadors de la zona que ja no tenen espai natural on viure, reproduir-se i desenvolupar-se puguin aconseguir-ho», explica. «No hi havia millor lloc per posar el jardí que al nostre campus científic!», s'afegeix Busto.
El Jardí de les Papallones de la URV és el gran protagonista de la fira infantil de ciències 2019
«Aconseguim generar un entorn i un ambient amable amb la universitat, la ciutadania i també amb els insectes i el medi ambient», agraeix De la Torre. «Hem aconseguit un equilibri entre les espècies que plantem per garantir que hi hagi flors i nèctar durant tot l'any, de manera que el pas dels insectes no és puntual sinó que s'estabilitza», matisa. Ara també estan treballant per inaugurar un segon jardí al Campus Bellissens de la URV, a Reus. Ens avancen que encara s'està plantant tot plegat, que no siguem impacients.
Un altre dels ventalls que s'obren a tocar del jardí és l'educatiu. Aquest divendres, 31 de maig, més de 100 estudiants dels graus d'educació han organitzat l'edició anual de la fira de ciències al campus, amb més de 150 alumnes de primer i segon de primària de l'escola Pràctiques (Tarragona) i el col·legi Prat de la Riba (Reus). Veiem com s'acosten, juguen, experimenten i es belluguen per l'entorn del jardí durant tot el matí. «Enguany hem muntat la fira al voltant dle Jardí de les Papallones com a eix temàtic», confirma la Maite Novo, professora de Ciències de l'Educació a Sescelades. Està atenta i somriu, però no para quieta en tot el matí.
La Rovira i Virgili vol obrir-se a la ciutadania de Tarragona amb iniciatives infantils com la Fira de la Ciència
«És important ser sensibles amb el medi ambient: les papallones són una espècie en clara fase de regressió, les abelles ja es troben en perill d'extinció... calia tenir present la biologia a tocar de les aules», somriu la vicedegana. «Sabíeu que, abans que arribés el ciment a Sescelades, els nostres despatxos estaven plens d'abelles?», ens pregunta el Toni, amb un ull posat al jardí i l'altre a la canalla que l'envolta. L'ambient és de festa total. La universitat està oberta com poques vegades la veiem.
En pocs metres quadrats, el campus Sescelades ha aconseguit reservar un espai natural al bell mig dels edificis. Un raconet salvatge i dispers, que recorda com era l'avinguda universitària abans de ser avinguda universitària. La URV s'obre als més petits, i els més petits s'obren a la URV. Les papallones i les abelles en són testimoni. La vida del peculiar jardí de Sant Pere i Sant Pau tot just acaba de començar.