Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Palau de la Justícia a Tarragona.

La mediació, la gran via «desconeguda» per descarregar els jutjats, creix a Tarragona durant el 2020

El nombre de sol·licituds al servei de mediació del col·legi d'advocats de Tarragona va créixer un 12%

La Covid-19 ha capgirat la realitat com la coneixíem. Entre altres, la pandèmia ha generat un augment  de la conflictivitat, de la necessitat de recórrer als serveisjurídics, destacat. Mal panorama per uns jutjats  ja saturats, per manca d'equipaments i de funcionaris. Ara bé, hi ha alternatives per no haver d'acabar davant un magistrat.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Una d'aquestes alternatives, un d'aquests sistemes alternatius de resolució  de conflictes, és la mediació. Fa 10 dies, el passat dijous, 21 de gener, se celebrava el Dia Internacional de la Mediació. La mediació  és, segons paraules de María José Bertomeu, presidenta de la Comissió de Mediació de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia  de Tarragona  (ICAT), la gran via «desconeguda» per descarregar els jutjats i aconseguir resoldre conflictes satisfent a totes les parts i sense necessitat d'una resolució judicial.

«La mediació no treu clients als advocats»

Bertomeu recorda que «Catalunya va ser la primera comunitat d'Espanya que, pels volts de l'any 2000-2001, va impulsar una llei de mediació. 20 anys després, encara és una mica desconeguda». La presidenta de la comissió de mediació de l'ICAT, amb formació en els dos àmbits, lleis i mediació, tranquil·litza als seus companys de professió assegurant que «la mediació no treu clients als advocats».

María José Bertomeu defineix la mediació  com el pas de les «posicions  que ocupa cada una de les parts, a les necessitats  de cada una d'aquestes». Posa l'exemple de la parella, amb fills, que deixa de viure conjuntament i «han de passar de relacionar-se com a companys, a relacionar-se com a progenitors». «La solució jurídica», afegeix Bertomeu, «no sempre resol el conflicte  de fons. Un exemple d'això són els processos de divorci, on pot haver-hi sentència, però no solució al conflicte que viu l'exparella».

Quan la mediació va començar, ho va fer en l'entorn dels conflictes familiars i amb la voluntat que aquests processos fossin de mutu acord, perquè són procediments més lleugers, més ràpids. Aquest darrer aspecte, l'agilitat  dels processos  de mediació, s'ha de tenir molt en compte perquè resulta una ajuda per descongestionar  els jutjats. «Amb la primera onada, la justícia va estar totalment aturada. Ara, si s'ha d'esperar que es resolgui un conflicte per la via judicial, és impossible saber quan es tindrà resposta» rebla María José Bertomeu, ferma defensora dels sistemes alternatius de resolució de conflictes.

Imatge del Col·legi de l'Advocacia de Tarragona
L'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Tarragona disposa d'un servei d'orientació a la mediació | Cedida

Creix la demanda de mediacions

Entre la cartera de serveis de l'ICAT, hi ha el SOM, el servei d'orientació a la mediació. Durant l'any passat, el nombre de sol·licituds  per gestionar conflictes per aquesta via alternativa a la judicial es va incrementar  en un 12%, passant de les 118 registrades el 2019 a les 132 de 2020.

També va créixer lleugerament el percentatge de sessions informatives que acaben derivant en un procediment de mediació: des del 70% de 2019 al 74% de 2020. Un tercer indicador clarament positiu que ha pogut registrar l'ICAT és el de mediacions acabades, ja que el 2020 es va arribar a 40, una xifra per sobre del doble de la de l'any anterior (18).

Unes xifres a l'alça que s'han produït en un any en el qual el servei va estar interromput durant un mes -entre el 14 de març i el 17 d'abril, tot just en començar l'estat d'alarma provocat per la COVID-19- per reprendre's després per via telefònica.

Maria José Bertomeu clou la seva conversa amb aquest mitjà explicant que «tot s'encamina perquè la mediació guanyi pes. Ningú fa instruments legals perquè no funcionin. La mediació s'ha d'entendre com un mecanisme que dona poder a les parts, cercant el consens».