L'aposta de Tarragona —i del Port de Tarragona, en particular— per atraure desenes de creuers i milers de creueristes ha arribat aquest 2019 a màxims històrics i a superar tot sostre fins ara conegut. Des que es va presentar la temporada anual de creuers, tota xifra apuntava a un cicle rècord per a l'Autoritat Portuària, i aquest 16 de setembre toca el cim amb l'inici de la setmana més potent del 2019, on espera rebre més de 10.000 visitants en només set dies.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Cada cop és menys estrany trobar alguns d'aquests gegants marins ancorat al moll de la ciutat. El primer arribarà dimarts al matí, el segon ho farà dissabte, el tercer vindrà diumenge i el quart en discòrdia ho farà dilluns 23. Cap dels creuers farà una escala inferior a les vuit hores, i és en aquest context quan a l'Autoritat Portuària s'activa un engranatge de precisió que abraça molt més enllà de la mar. «Un engranatge d'unes 70 persones on tot ha d'anar rodat i on tothom sap perfectament què ha de fer», explica a TarragonaDigital.com el responsable de l'operativa de creuers al Port de Tarragona, Jordi Sendra.
Una setantena de professionals s'articula a l'ombra de cada creuer per gestionar tota l'operativa amagada
«En el moment que el creuer arriba a port, és on comencem a funcionar plegats i tothom es col·loca a lloc fins que el vaixell s'acomiadi del moll a la tarda», raona. Comença a desplegar la magnitud de la cadena. Manteniment, logística portuària, trànsit. Seguretat, policia, immigració. Autobusos, taxistes, informadors turístics. La resposta s'articula a tots els nivells en una suma d'instal·lacions i serveis plenament conscients del repte que tenen al davant.
«Sabem que ens toca gestionar una activitat importantíssima per al territori, i que de la nostra bona capacitat de coordinació depèn que Tarragona se situï o no se situï al mapa», assevera Sendra. «El nostre èxit ha de ser assegurar que tot el que està en les nostres mans és una garantia d'èxit per a totes i cadascuna de les persones que hem de rebre», explica. Fa cinc anys, el 2014, eren gairebé 2.000 creueristes. Aquest 2019 s'espera que freguin els 110.000.
El Port de Tarragona rebrà aquest 2019 un total de 65 creuers i 110.000 passatgers, més que mai
L'operativa ho és tot, des de la gestió dels equipatges fins a les excursions programades que els creueristes duran a terme durant les sis, vuit, deu o dotze hores que durarà la seva escala respectiva a la ciutat de Tarragona. «El 30% dels visitants ja les duen tancades: a PortAventura, a Poblet, la ruta romana, la vinícola, a les platges de la Costa Daurada...», explica l'Alejandro Prieto, de l'operadora Intercruises. «I el 70% restant?», preguntem amb innocència. «Van per lliure».
Això implica descobrir Tarragona per lliure. Assessorar-se al Welcome Center que el Port els ha habilitat a l'històric Refugi 1 del Moll de Costa, però per lliure en definitiva. És aquí on entren en escena sectors com els autocars o els taxis, en un escenari on no cal afegir els vehicles VTC perquè, com sabeu, no han arrelat amb força a la demarcació de Tarragona. «Per a nosaltres, també és un impuls més que positiu», confessa a aquest mitjà el president del gremi local de taxistes, David Navarro.
Taxistes o personal de seguretat: les peces annexes de l'engranatge per gestionar l'arribada dels creuers
Navarro matisa que l'arribada d'aquests creuers «no és una taula de salvació per a nosaltres, que seguim treballant cada dia», però reconeix que «és una novetat que ens va molt bé especialment els diumenges, que era el dia on sempre feien festa molts taxistes i ara poden treure un guany extra». Es desmarca sobre la polèmica de les curses de taxis al Port per captar més clients. «No és cert que es produeixi cap estampida, però és cert que tots hem d'adaptar-nos a la novetat: crec que anem pel bon camí», pensa.
Sendra explica que la majoria dels visitants són espanyols, francesos i italians. També arriben russos i britànics. S'esforça i també recorda americans i canadencs. «El nostre repte no és absorbir quantitats ingents de persones, sinó gestionar les que vénen amb uns requeriments de qualitat que són el nostre gran segell d'identitat», explica el responsable de l'operativa portuària. «Hem d'aprendre a crèixer tranquils, a no donar res per definitiu i a confiar en nosaltres mateixos: estem preparats ara, i també estem preparats per millorar en el futur», rebla.
El Port de Tarragona ja treballa en la construcció de la nova terminal de creuers de cara al 2021
Amb el matís de «no donar res per definitiu», Sendra fa referència a la nova terminal de creuers al Moll de Balears. Avança pel bon camí, tal com va confirmar a aquest mitjà el president del Port, Josep Maria Cruset, en una entrevista recent. «Calculem que a finals d’aquest any podran començar les obres d’aquesta nova terminal de creuers, i que estarà enllestida l’any 2021», explicava Cruset en l'entrevista citada.
L'àmbit de la seguretat tampoc passa desapercebut com un dels grans accents de l'operativa. El responsable d'aquesta gestió policial, Joan Bergadà, matisa que «no es produeix cap situació alarmant en forma de repunt de robatoris ni de denúncies» mentre s'allarga l'estada dels passatgers. «Aquestes queixes es produeixen, però dintre de la proporció dels paràmetres habituals», confirma. El seu operatiu el conformen una vintena de persones.
«Heu de pensar que la seguretat és àmplia: regular el trànsit, els controls d'accés, els passaports, les patrulles mòbils...», explica. «Parlem d'un dispositiu de creuers molt complet, i on hem de treballar en comú els diferents cossos de seguretat per tal de gesionar amb èxit tota l'operativa», es reafirma. Li preguntem sobre el 'feed-back' rebut per part dels turistes, i la veu telefònica li canvia per perdre tot rastre de tensió. «Et puc dir que rebem molts ímputs de satisfacció, sí», celebra amb prudència.
Jordi Sendra: «Els nostres visitants volen descobrir nous destins atractius i diferents que surtin de l'òptica de Barcelona»
Sendra defineix l'operació global com «una responsabilitat a l'altura d'un territori magnífic i una destinació magnífica que han de saber lluir, per fi». «Hem de pensar que les persones que venen aquí no ho fan de pas per anar a Barcelona, en un 90%, sinó que volen descobrir nous destins atractius, diferents, fora d'allò típic i tòpic que saben que trobaran a les grans capitals».
Aquesta setmana, gairebé 10.000. Gairebé igual que en tot el 2015, o en tot el 2016. L'aposta del Port per l'arribada de creuers va fer el primer salt endavant el 2017, quan passa de 13.000 a 50.000 persones, i el 2018 afronta una segona tongada que l'eleva als 98.000. Enguany superarà el llindar dels 100.000, i al futur mitjà ja s'albira la nova terminal al Moll de Balears. Mira que és gran, l'ombra de cadascun d'aquests monstres de mar, i encara es tornaria ben petita si no fos per aquest engranatge humà que allà hi habita.