«Ens hem convertit en un dels ports líders de la península i el Mediterrani, i ara treballem per ampliar aquest lideratge en els pròxims anys», explica Josep Maria Cruset, President del Port de Tarragona. La declaració d'intencions no és vana. L'Autoritat Portuària és un dels grans motors econòmics del territori —en paral·lel amb la indústria química o la Universitat Rovira i Virgili— i es troba en una fase contínua de reconversió. No funciona igual que el Port de Tarragona de 2010. Ni funcionarà igual el Port de la dècada dels anys trenta, cridat a ser la bandera tarragonina de la nova economia verda encara en camí.
La força dels temps actuals han deixat en fora de joc qui va ser una de les gallines dels ous d'or fins fa ben poc, el carbó, i ha obligat a repartir els ous en cistelles diverses per mantenir-se com a motor econòmic vigent. A canviar l'aposta i les estratègies d'aposta. «Una estratègia de diversificació és important per evitar una dependència excessiva d'un sol tràfic i és clau per mantenir una fortalesa econòmica permanent», subratlla Cruset. I aquí entra en escena el mercat dels agroalimentaris, que ha trobat a Tarragona un aliat sòlid.
Tarragona va ser porta d'entrada i sortida de 6 milions de tones de cereals durant l'any 2019
Per agroalimentaris, el Port de Tarragona entén més d'una seixantena de productes, essencialment cereals, farines, blat o moresc, que troben a les aigües de la ciutat unes portes d'entrada i de sortida fetes gairebé a mida. «Estem parlant d'un sector que no només abasteix un mercat final molt gran de fabricants de pinsos i ramaders a Espanya, sinó que també exporta a Europa, a Amèrica i a Àsia», apunta el president. Milers i milers de tones passen cada any per Tarragona per abastir a tres continents diferents. «Per la seva influència geogràfica i pel seu volum de tràfic, per nosaltres esdevé estratègic», reconeix.
La zona d'influència del Port de Tarragona no es limita a la demarcació, sinó que abraça des de Castella i Lleó fins Catalunya, tot passant per l'Aragó, la Rioja o parts de Navarra. I els tentacles internacionals topen amb l'Argentina, els Estats Units o l'Europa més oriental. L'Autoritat Portuària de Tarragona, que es reivindica capdavantera i líder, ha trobat en els tràfics agroalimentaris una font d'ingressos i una oportunitat de créixer que està decidit a aprofitar.
Un 20% dels tràfics del Port de Tarragona són productes agroalimentaris
Segons ha pogut saber TarragonaDigital, l'Autoritat Portuària de Tarragona ha incrementat el nombre de tones de cereals i farines que mou en un 25% en només quatre anys, on ha passat de carregar i carregar gairebé 5 milions de tones l'any 2015 a superar-ne els 6 milionsen un any 2019 de rècord. «Actualment, el tràfic de cereals a granel representa un 20% del tràfic total del Port de Tarragona», detalla Cruset, amb les dades de l'any passat a la mà. Un 2020 incert, però, pot fer trontollar les tendències a l'alça.
El president està convençut que «l'impacte de la pandèmia en tot el sistema portuària és evident», i vaticina que els estratègics agroalimentaris no seran una excepció. Detecta, però, que la Covid-19 no té per què ser la protagonista d'un mal any. «La reducció del tràfic per aquest 2020 serà majoritàriament deguda a que hi ha hagut una bona collita nacional de cereals», assevera, «i per tant caldrà importar-ne menys» a través del Port. Els números, encara provisionals, apunten en aquesta direcció.
Un Port en reconversió: el procés digital marcarà les regles del joc de la pròxima dècada
L'aposta, però, no desentona ni fa passes enrere. Tarragona ja ha ampliat els punts de càrrega agroalimentària a les seves terminals, ha augmentat la capacitat de magatzem i té ara entre mans un nou sistema tecnològic per millorar el sistema de lliuraments i recollides als camioners a partir del pròxim octubre, per tal de fer un salt endavant en logística, operativa i optimització de recursos. La planificació per horaris i la consulta de disponibilitats farà el procés molt més àgil, asseguren des de la institució.
«L'aplicació digital, l'aposta pel transport en ferrocarril o la col·laboració estreta amb les empreses han de contribuir a refermar aquest bon posicionalment de Tarragona», opina Cruset, qui obre la porta a «incorporar els avantatges de la digitalització» per afrontar els reptes de futur del món portuari. L'Autoritat Portuària de Tarragona creu haver trobat una nova gallina dels ous d'or per adaptar-se a uns temps actuals on jugar-ho tot a cartes úniques és un risc massa elevat.
«Som una infraestructura que tremallem activament per adaptar-nos a tots els canvis», explica el màxim repsonsable del Port, sigui a escala microscòpica o global. Els números del 2020 en són un exemple, forçats per la pandèmia. «Per canvis legislatius, per canvis tecnològics o per canvis de l'oferta i la demanda», assevera, el Port vol obrir-se a estratègies variades per garantir-se un futur segur. I és en plena dècada de canvis i en plena era de la competitivitat ferotge en què Tarragona, discreta i segura, ha trobat en els cereals a tones una eina per aconseguir fer-se un lloc entre els ports més destacats de tota la Mediterrània.