Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, durant la crisi del coronavirus

«No estem al límit, però estem en alerta»: la segona onada eleva la pressió als hospitals de la regió de TGN

Tots els hospitals del territori, amb instruccions d'ingressar pacients per Covid-19 | Els sanitaris demanen «mans i recursos» per respondre | La corba no es doblega

Imatge de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, durant la crisi del coronavirus
L'hospital Joan XXIII està preparat per viure setmanes al límit amb l'arribada de la segona onada | Àngel Ullate

No per esperat serà menys extraordinari. El focus mediàtic i sanitari torna a mirar cap als centres hospitalaris  després d'uns mesos de relativa treva —en direm distensió, per ser més precisos—, però en tot moment amb la memòria d'una primavera traumàtica que va posar a prova totes les costures del sistema i que va evidenciar una situació de col·lapse  i limitacions en la coneguda com a primera onada de la Covid-19.

En les setmanes inicials de la segona onada, Salut ja ha activat recursos i tots els hospitals de les regions sanitàries de Tarragona i l'Ebre tornen a tenir instruccions d'ingressar pacients aguts de coronavirus, després d'uns mesos on només es concentraven al Joan XXIII de Tarragona i el Sant Joan de Reus. L'etapa de la concentració ha quedat enrere. I la pressió portes endins torna a ser especialment alta.

Les UCI de Tarragona i l'Ebre acullen ara mateix una cinquantena de pacients de Covid-19

L'actualització més recent de les dades oficials exposa un risc de rebrot  altíssim que deixa la pandèmia en un escenari de descontrol, una corba a l'alça que no es doblega malgrat la implementació de les primeres mesures restrictives de la tardor i un balanç de més de 300 persones ingressades per Covid-19 al territori, 49 dels quals a les Unitats de Cures Intensives (UCI)  de Tarragona i l'Ebre.

Façana de l'Hospital de Santa Tecla, a Tarragona
Façana de l'Hospital de Santa Tecla, a Tarragona | Àngel Ullate

«No hem passat a una situació límit, però en aquestes setmanes ja estem notant com la pressió  s'eleva», expliquen fonts sanitàries de la capital. «La memòria ens comença a portar cap al mes de març», avisa una altra veu, prudent, convençuda que el marge de reacció és ara lleugerament superior. La nova fase del Pla de Contingència  als hospitals aprovat per Salut respon al patró «anticipació, mans i llits» abans de les hores més greus.

«Anticipació, mans i llits»: Salut desplega el pla específic dels hospitals per evitar el col·lapse

La principal línia mestra d'aquest pla desplegat és el fet que tots els hospitals  del territori passen a tenir capacitat per acollir pacients de Covid-19 amb la certesa que la capacitat hospitalària «té encara marge de creixement» si calgués abocar-hi més recursos per evitar el col·lapse. L'hospital de Santa Tecla  de Tarragona ha estat el primer a reactivar-se com a centre d'ingrés de malalts positius.

Pla general d'una sanitària en un Centre d'Atenció Primària
El sistema sanitari ha suportat una forta càrrega de feina en els darrers mesos | Angel Ullate

Cal matisar, però, la gran diferència òbvia respecte a la primavera: el nombre de proves PCR i controls del seguiment del virus és notablement superior al de la primera reacció, fet que dispara les xifres oficials i es predisposa a caçar els anomenats asimptomàtics. Hospitals com Joan XXIII ja han suspès cirurgies no urgents per tal de reenfocar recursos i personal cap a l'atenció de la pandèmia, i l'atenció sociosanitària també s'ha multiplicat amb reforços específics arreu de la regió.

L'Hospital Sant Joan de Reus es prepara per obrir la tercera planta Covid

La tensió al sistema sanitari ha anat a l'alça arreu, i Reus no n'ha estat una excepció. Després de convertir-se en una de les ciutats amb unes estadístiques més baixes de contagis i risc durant la primera onada, els darrers mesos la capital del Baix Camp ha ocupat la part alta d'aquesta taula.

A la pràctica, l'Hospital Sant Joan es prepara per obrir la tercera planta per a persones ingressades per Covid-19 segons confirmen des de la direcció del centre. Una part de l'equipament sanitari que ara mateix no es fa servir i que s'està preparant per poder assumir l'increment de pacients previst. 

Imatge d'una persona amb mascareta sortint de l'Hospital Sant Joan de Reus
Imatge d'una persona amb mascareta sortint de l'Hospital Sant Joan de Reus | Laia Solanellas

No serà la primera ampliació de recursos que es faci, ja que fa només una setmana es va incrementar la capacitat de la Unitat de Cures Intensives. Ara s'està preveient un increment de l'ingrés regular a planta de pacients amb Covid. Les darreres setmanes, segons detallen fonts de la plantilla, s'han estat preparant diferents protocols d'actuació adaptats a les circumstàncies canviants.

Els professionals de la salut avisen: més pressió assistencial i camí a una situació límit

Alguns dels professionals apunten que s'està arribant a una situació límit, equiparable a la de la primavera, amb moltes hores extra i que s'arriben a donar altes a persones que, sense que estiguin en situació de perill, en altres contextos es tindrien uns dies més en observació  perquè hi ha pacients que necessiten amb més urgència l'ingrés.

La radiografia que es fa des de la direcció del centre és que «és cert que hi ha més pressió assistencial, però mai, mai no es tria qui ingressa  i qui no», deixen clar. «Tothom que ho necessita ingressa» insisteixen. «Pel que fa a la jornada s'ofereixen hores de jornada complementària de forma voluntària», aclareixen.

El Club Excursionista Trail Tarraco porta roses per Sant Jordi a l'Hospital Sant Joan de Reus
Les roses per Sant Jordi a l'Hospital Sant Joan de Reus, una de les imatges d'aquest 2020 | Laia Solanellas

Les fonts sindicals  consultades, en aquest aspecte, o corroboren que la situació es manté controlada, o declinen fer declaracions al respecte perquè «la situació actual és prou complicada i la Covid, agreuja una situació que ja patia la Sanitat en general».

'Déjà vu': Els sanitaris exigeixen ampliar les plantilles per fer front a la segona onada de la pandèmia

Les mateixes fonts de la plantilla, que prefereixen mantenir-se anònimes, apunten que l'impacte del coronavirus i les quarantenes domiciliàries per possibles contagis directes o al seu entorn afecten la plantilla disminuint el nombre de professionals disponibles.

A més, afegeixen, l'Hospital Sant Joan encara té marge per ampliar els recursos i els espais per atendre pacients de Covid. La mancança, en aquest sentit, es troba en la plantilla, que caldria ampliar per dotar de professionals aquests espais. Una situació que des del centre s'estaria treballant per solucionar, però sense trobar el volum necessari de sanitaris per cobrir aquestes places.

Els hospitals de Valls i el Vendrell també tornen a la primera línia

La pressió assistencial per aquesta segona onada de la Covid-19 també s’està deixant notar amb força a l’Hospital del Vendrell, el centre de referència del Baix Penedès. Des de fa dues setmanes, l’hospital ha tornat a ingressar malalts de coronavirus, després que durant els mesos d’estiu aquests es derivessin a l’Hospital Sant Joan de Reus.

Actualment, i segons les xifres del Departament de Salut, ja hi ha una vintena d’ingressats per Covid-19 a la tercera planta del centre, entre els quals hi ha els set pacients que ja estaven hospitalitzats però que van contraure la malaltia  en el brot detectat la setmana passada al centre hospitalari. En aquell brot també es van contagiar cinc sanitaris.

Imatges de la concentració dels grups de treball en defensa de la Sanitat Pública
Imatges de la concentració dels grups de treball en defensa de la Sanitat Pública, al Vendrell | Àngel Ullate

De moment, l’Hospital del Vendrell manté la seva activitat normal, tot i que no es descarta que en els pròxims dies aquesta s’hagi de començar a reduir. Fonts del centre expliquen que els ingressos  s’han estabilitzat els últims dies, tot i que la pressió  que té l’hospital és força alta. Els pacients que necessiten ingrés a l’UCI són enviats a l’Hospital de Santa Tecla.

En la mateixa direcció s'ha mogut també l'Hospital Pius de Valls, que aquest dijous, 29 d'octubre, va anunciar que torna a ingressar pacients de Covid-19 a les seves instal·lacions convencionals. Ha estat el darrer a confirmar-ho, de manera que ja és oficial que tots els hospitals  de la Regió Sanitària de Tarragona tenen ordres d'ingressar pacients del virus. L'estratègia de concentració ja és aigua passada.

Tots els hospitals de les Terres de l'Ebre ingressaran pacients de Covid-19

Si bé la part més elevada de casos ingressats  per coronavirus al territori es concentra al Camp de Tarragona —256 ingressos, 38 UCI—, la pressió no és més lleugera a les Terres de l'Ebre. Als més de 50 ingressos i 11 pacients a Cures Intensives cal sumar els darrers brots  confirmats, de manera que la regió sanitària també està en alerta màxima. Des de mitjans de setmana, els quatre hospitals ebrencs també ingressen pacients de Covid-19.

Una infermera prenent la temperatura a dos pacients abans que entrin a consultes externes de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa
Els hospitals de l'Ebre recuperen l'activitat i tornen a ingressar pacients de coronavirus | ACN

Si bé les xifres de pressió hospitalària encara no permeten fer una comparativa entre la primera i la segona onada, Salut ha començat a activar els seus mecanismes i recursos per reforçar l'atenció hospitalària davant unes setmanes que espera de complexitat màxima.

Els professionals  tornen a avisar que, si bé estan millor protegits i formats que en la primera onada, les mans són encara justes. La tendència  és preocupant i l'angoixa torna a passejar pels passadissos. Sense cap ànim d'alarmismes, els sanitaris recorden que encara no estan al límit, però que la direcció no és bona. La pressió torna a elevar-se i apunta a una tardor tan incerta com difícil. I les sensacions  semblen esdevenir familiars.