Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Olives arbequines discover

Els pagesos tarragonins encaren una recollida de la oliva amb «incredulitat»

Les cooperatives adapten els molins a la Covid-19 | Es preveu un descens de la producció d'entre un 40 i un 50%

Olives arbequines
Les olives arbequines d'enguany presenten un rendiment d'entre un 13 i un 14% | Gerard Vives
 

Comença la  recollida de l'oliva, i el sector de l'oli encara una temporada on es preveu un descens de la producció general d'un 40% menys respecte a l'any passat. Això i els darrers fets succeïts les darreres setmanes, com el tancament de bars i restaurants i el plantejament d'un possible  nou confinament, fan que els  pagesos  mirin cap al futur amb  incredulitat.

L'oli de la Denominació d'Origen Siurana, que és el que es conrea majoritàriament al Camp de Tarragona, és un  producte molt preuat dins la  gastronomia catalana i, en alguns casos, considerat un producte exquisit. Malgrat tot, les cooperatives agrícoles temen que la crisi econòmica a causa del coronavirus pugui fer caure aquestes vendes.

TarragonaDigital ha parlat amb els responsables de la Cooperativa Agrícola de Riudoms i el president de CEOLPE, la cooperativa de segon grau més gran del Penedès, per saber com serà la campanya de l'oli 2020 i com preveuen vendre el producte.

Pocs litres i rendiment baix

A la Cooperativa Agrícola de Riudoms, l'any passat es van recollir  900.000 litres d'oli, però segons explica el seu president, Salvador Gras, enguany es preveu arribar com a màxim a  400.000 litres, més d'un  50% de davallada.

Per altra banda, el rendiment d'aquestes olives tampoc és el millor del món, ja que les escasses pluges durant tot l'any i els recents ruixats d'aquestes últimes setmanes han provocat que l'oliva s'infli d'aigua, «arribant a un  50% d'humitat, que ara mateix dóna un rendiment molt baix, d'entre un 13 i un 14%», detalla el president de CEOLPE, Pere Albà.

Malgrat aquesta davallada de producció, els pagesos confien a poder seguir produint i venent oli, ja que en les dues cooperatives, la principal producció es dedica a l'autoconsum. Pel que fa a la resta, els clients de les agrobotigues són els principals compradors, tot i que també alguna gran superfície i alguns bars i restaurants.

 

L'oli de Siurana, un dels més preuats, de qualitat i saludable

L'oli de Siurana és un producte de qualitat produït majoritàriament en terres tarragonines, i que alguns consideren dels millors olis del món. Tots els estàndards de qualitat i els rigorosos requisits d'elaboració justifiquen, segons les cooperatives, el seu preu, que oscil·la entre els 25 i els 30 euros per a la garrafa  de cinc litres.


La crisi del coronavirus ha comportat una crisi també econòmica, on moltes persones s'han vist afectades per un ERTO, i alguns encara esperen a cobrar el corresponent als seus mesos d'inactivitat. Davant aquest fet, els pagesos insten a seguir comprant oli verge extra, ja que es tracta de «salut i qualitat».


Salvador Gras opina que «l'oli de Siurana està, encara, infravalorat» i que molts consumidors encara compren «el més econòmic». El president explica que això és un error, ja que aquest oli és d'una molt mala qualitat i elaborat amb  processos químics.

Oli de Siurana
L'oli de Siurana és considerat un dels millors del món | Gerard Vives
 

«De cada mòlta, nosaltres extraiem un 80%  de l'oli de les olives. Aquest 20% restant, que abans es llençava, el venem a  grans productors que extreuen l'oli mitjançant processos químics» relata Gras, sobre l'anomenat 'oli refinat'.


D'aquesta manera, les cooperatives animen als consumidors a comprar producte local, sigui a les agrobotigues o, en el cas de l'oli de Siurana de la cooperativa CEOLPE, als supermercats Bonpreu i Esclat.

El tancament de bars i restaurants esquiva a les cooperatives

El tancament de bars i restaurants decretat la setmana passada per la Generalitat de Catalunya, va comportar una pèrdua de clients també per a les cooperatives. Tot i que no es tracta del seu client principal, a la Cooperativa Agrícola de Riudoms, per exemple, han deixat de comprar-hi 12 restaurants, alguns de Reus i Cambrils.

CEOLPE també ha patit el tancament de la  restauració, segons comenta Albà, però al ser una entitat que compren més de 60 municipis, existeixen moltes realitats dins la mateixa cooperativa, ja que aquesta la conformen 14 cooperatives més.

Una de les cooperatives que més clients ha perdut és la de Vila-seca, ja que servia a molts hotels i restaurants. Una pèrdua que sí que ha estat generalitzada, segons comenta Pere Albà, és la dels càterings.

«El nostre oli se servia a molts càterings escolars, a causa de la seva qualitat i a les seves propietats nutritives. Amb el tancament de les  escoles vam perdre bona part d'aquests clients», es lamenta el president.

Moldre les olives amb mascareta

Els pagesos que vagin a  moldre les seves olives a les cooperatives tarragonines es trobaran amb uns protocols de seguretat  estrictes, tal com ja es va fer amb la verema. A banda de les mesures de seguretat establertes, com l'ús de la mascareta i la desinfecció de mans, els pagesos no podran baixar del seu vehicle, cotxe o tractor, en cap moment; així com entrar dins la taquilla de la  bàscula o en qualsevol espai de les instal·lacions.


Una campanya trista, per la poca producció i les mesures contra el  coronavirus, que fan que els agricultors mirin cap al futur amb incredulitat. «És  trist  que ens hàgim de veure així, però és el que hi ha», declara Salvador Gras, a l'espera que l'any vinent, la collita sigui pròspera, el virus ja no hi sigui i l'oli de Siurana torni a valorar-se com un dels millors olis del món.