Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una client al Parc Central de Tarragona

Els centres comercials de Tarragona, desconcertats per les restriccions imposades pel govern català

Els grans establiments recorden que han fet inversions molt importants per garantir la seguretat sanitària

El procés de desescalada  de la segona onada de la Covid-19 a Catalunya està deixant preguntes sense respondre. Una d'aquestes, sens dubte, és, per quin motiu, botigues  a peu de carrer poden obrir i un altre local, que ofereixi el mateix producte però es troba en un  centre comercial, ha de tancar. Tot plegat genera «malestar», malestar i desconcert entre els representants de dos dels principals  centres comercials de les comarques de Tarragona, La Fira de Reus i Parc Central a Tarragona.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Les restriccions i la rigidesa per canviar de fase per part de les autoritats sanitàries —rigidesa que contrasta amb la mànega ampla que es va tenir a l'estiu— posen en risc seriós la campanya  de les festes de Nadal. De fet, Miguel Ángel González, gerent de Parc Central, la dona per perduda «si només podem obrir a partir del 21 de desembre. Estem contrariats perquè parlem de la segona campanya més important de l'any. A més, a Tarragona, enguany el 27 de desembre és festiu de no obertura municipal i podem enllaçar quatre dies seguits més amb el centre tancat».

La Fira Centre Comercial, a través de la seva gerent Mayte Forján, es mostra una mica més optimista, però no gaire més: «No haver canviat  de fase  significa perdre  pràcticament tota la campanya  de Nadal. Ara bé, l'esperança mai es perd i les últimes informacions apuntaven que potser s'avançaria l'autorització de reobertura, però fins que no hi hagi una comunicació i publicació oficial, seguim a l'espera de la nova data». 

Respectuosos amb les autoritats sanitàries, desconcertats amb les mesures

Tots dos, Forján i González, són conscients de la situació generada per la pandèmia. A més a més, puntualitza el màxim responsable del Parc Central, «volem ser molt respectuosos  amb les  autoritats sanitàries. Entenem que es prenen mesures per protegir el bé comú, però no compartim que els centres comercials hàgim de fer-nos càrrec de la factura  de lluitar contra les aglomeracions  de gent». Aquest desconcert també l'expressa Mayte Forján: «No entenem les qüestions de fons d’aquestes restriccions que afecten únicament a una part important del comerç com són els centres comercials».

Tots dos recorden que tant les empreses gestores de l'espai com els llogaters del local han fet destacades inversions  «per garantir  les mesures de seguretat  i higiene  que oferim als nostres visitants». La màxima responsable de La Fira posa sobre la taula que, obligar a tancar a un centre comercial, posa en risc una llarga cadena: «Els comerciants, siguin cadenes, PIMES, petits franquiciats o autònoms, es veuen directament afectats per les restriccions. Són famílies  que els seus ingressos  depenen d’obrir o no obrir. I també es veu afectat el propietari del local, que pateix una reducció de lloguers molt important»..

El prec de PIMEC Comerç Tarragona

El president de la sectorial de comerç de PIMEC Tarragona, Florenci Nieto, ha reclamat la reobertura de les grans superfícies. Nieto ha assegurat, en declaracions a aquest mitjà, que «ho estem demanant per activa i per passiva. Vivim un greuge comparatiu vergonyós, una autèntica poca-soltada, fruit de gent que no trepitja el carrer, que no toca de peus a terra». 

Segons Florenci Nieto, «el comerç de proximitat ha complert amb totes les mesures de seguretat i higiene que han posat les autoritats». «Tenir tancats els centres comercials  on hi ha petits negocis és carregar-se el petit comerç, un petit comerç que no el deixen treballar, però que es fa càrrec de tot. Vivim un greuge comparatiu, respecte a grans magatzems o altres establiments, que no és normal», ha afirmat Nieto. 

Pel president de PIMEC Comerç Tarragona, «a més a més, tot això arriba en plena campanya de Nadal, quan molts petits negocis necessiten poder facturar per salvar l'any». «Calculem», ha afegit Florenci Nieto, «que passades les festes Tarragona pot perdre el 30% del seu comerç de proximitat. Si això passa és insostenible i els problemes arriben en cadena, perquè els barris perdran qualitat, els carrers estaran foscos, la delinqüència augmentarà, la gent marxarà a viure a altres indrets... En definitiva, el comerç de proximitat aporta dignitat i experiència a la ciutat». Per tot plegat, Nieto reclama al consistori de Tarragona ajuda al comerç de proximitat de la ciutat.