La revista acadèmica Science of the Total Environment ha publicat un nou estudi de la Universitat Rovira i Virgili. La recerca és una disecció sobre els mètodes de Repsol per avaluar la qualitat de l'aire del Camp de Tarragona, gràcies a una metodologia innovadora més precisa, i ha estat dirigit pel catedràtic en Química Analítica per la URV Francesc Borrull.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
El mètode que fa servir Repsol es basa en recollir mostres passives que permeten identificar els compostos volàtils a l'aire en zones pròximes als polígons de la indústria petroquímica. Aquesta metodologia d'anàlisi «proporciona dades úniques per a la qualitat de l'aire, i proporciona informació sobre els compostos presents», ha explicat el gegant de la petroquímica tarragonina. El reconeixement i l'aval de la comunitat científica arriba un any després de la posada en marxa d'aquest mètode sense precedents.
L'estudi a Tarragona ha detectat la presència de més de 50 compostos a l'aire, tots sota el límit legal
Repsol ha volgut fer explícit el seu compromís per «estudiar i millorar la qualitat de l'aire», i «liderar, des del punt de vista científic i acadèmic, el coneixement de tots aquests components orgànics volàtils» presents a l'ambient. L'estudi ha detectat la presència d'un total de 53 compostos a l'aire, tots ells en quantitats inferiors al llindar legal que marquen les administracions públiques.
D'aquests 53 compostos volàtils detectats, alguns ni tan sols estan subjectes a normatives. «Per tant, fins ara mai havien estat objecte d'estudis tan intensius», expliquen des de Repsol. Les mostres preses i analitzades corresponen als perímetres de les plantes petroquímiques, i als termes municipals del Morell, Constantí, la Pobla de Mafumet, Prades i Barcelona.
Malgrat els estudis encarregats per Repsol, administracions com l'Ajuntament del Morell ho consideren anàlisis insuficients, i es mostren molt preocupats amb la qualitat de l'aire. El consistori morellenc va encarregar setmanes enrere un altre estudi sobre la qualitat de l'aire a tocar del Polígon Nord de la petroquímica, els resultats del qual encara no s'han fet públics.