Taules i cadires d'una terrassa de bar buides

«Ho necessitàvem!»: Els restauradors de Tarragona aplaudeixen la recuperació dels sopars nocturns

El canvi de normativa els retorna la possibilitat de servir fins les 23.00 hores | Escribano, prudent: «No oblidem que els aforaments encara ens limiten»

«Una alegria immensa», confessa el  Francesc Pintado a l'altra banda del telèfon. El president de l'Associació d'Empresaris de l'Hostaleria de Tarragona (AEHT) està relaxat, alleugerit, després que el govern català hagi confirmat que la nit del pròxim dissabte, 9 de maig, decaurà el confinament nocturn  i els negocis de restauració podran recuperar el servei de sopars  fins a les 23.00 hores. «Per nosaltres era necessari econòmicament, i també psicològicament», aplaudeix Pintado. Creu que la notícia pot tenir un efecte molt positiu per al sector a Tarragona.

«Per a nosaltres, l'àpat dels sopars  és la possibilitat de tornar a treballar amb beneficis», argumenta. «Els esmorzars o els serveis intermitents han servit a alguns per cobrir les despeses, per frenar que la pilota de deutes es faci més gran, però en cap cas per començar a recuperar  el terreny perdut», exposa. La notícia de la recuperació dels sopars implicarà que els bars i restaurants podran restablir un servei pràcticament ininterromput des de primera hora del matí fins a darrera de la nit, a les portes d'una  temporada alta que encara es dibuixa incerta.

Pintado (AEHT): «L'àpat dels sopars és la possibilitat de tornar a treballar amb beneficis»

«Sembla que tot plegat comença a agafar per fi un altre color», afegeix el Javier Escribano, representant del sector hostaler a la ciutat de Tarragona. Escribano recorda que «la majoria dels negocis  vivim dels sopars i dels caps de setmana», i es mostra optimista amb què la tornada dels sopars  signifiqui «recuperar aire, tornar a respirar i augmentar la facturació  després de molts mesos de supervivència». Resa, però, per a què la passa endavant «no suposi que demà en vinguin tres enrere». El Francesc se suma a la pregària. «Que ens assegurin que no vindran passes enrere, que si la corba canvia no ens tornin a culpar», demana. Les dades de la Setmana Santa li juguen a favor. «La hostaleria ha estat molt maltractada», protesta.

Diverses terrasses de Reus mig buides, tant pel tancament d'algun establiment com per la reducció de clientela
El canvi de les normatives permetrà estirar els sopars i evaporar el toc de queda | Àngel Ullate

L'alegria conviu amb un realisme  fred i prudent. Escribano demana «no oblidar que els aforaments  encara ens limiten» l'activitat al 30%, i que una terrassa  plena avui significa un terç dels guanys del què suposaria a ple rendiment. «Tampoc podem oblidar que sortim a treballar  amb les motxilles carregades de crèdits i deutes», explica Pintado, després de més d'un any de fer mans i mànigues per mantenir el vaixell surant. Demana a les administracions que activin els esperats ajuts directes «per no veure morir bona part dels negocis que estan en perill  seriós» de no tornar a aixecar la persiana.

Els restauradors de Tarragona demanen garanties: «Que la passa endavant no torni a suposar tres passes enrere!»

Escribano té molt clar que «la situació segueix sent crítica  i desesperada» per al sector, i aconsella «que ningú pensi que això s'ha acabat» amb l'aixecament de les restriccions  més dures. «Ara ve el més difícil», creu: «retornar els deutes pendents» del darrer any. Si bé els sopars poden ajudar a corregir els números, el Javier no espera donar per superada la muntanya  «abans del 2024» tirant curt. També demana ajuts directes «per necessitat».

La Fira Marítima de la Costa Daurada que se celebra a Cambrils
La possibilitat de sopar a fora pot esperonar l'economia hostalera dels municipis de costa, com Cambrils | Aj. Cambrils

Els hostalers  fan una crida a la ciutadania a recolzar la reactivació i a iniciar un nou capítol en positiu després de la tempesta. «Sabem que tota possible recuperació dependrà de l'èxit del procés de vacunació», assegura Escribano. El Francesc afegeix que «la percepció que avancem cap endavant ja és un canvi  important». Espera que la temporada alta i l'estiu de 2021 «siguin semblants a la demanda  de l'estiu passat», on el sector va tenir treva i va poder treballar a bon ritme. «La restauració  vol tornar a viure i vol ser un impuls per a què la gent tornem a viure» un cop passi el malson. No amaguen que la situació és delicadíssima, però avui al cel hi ha un núvol negre menys.

Pintado confia la recuperació a «la confiança» dels visitants de proximitat, i de moment veu amb distància «aquells visitants d'avió» que tan bé coneix la Costa Daurada, i que segueixen sent una incògnita en funció del desenllaç de la vacunació europea, el certificat sanitari  encara per aprovar o els detalls de com serà la mobilitat  internacional durant les pròximes setmanes i mesos. «Optimistes, però realistes», sintetitza Escribano: «La lluita és llarga però avui sembla una mica menys lluny». El sector reacciona amb ganes, però amb una  salut delicada. A partir de diumenge, i creuant els dits per no haver de recular, la restauració de Tarragona  ja sap que recupera la carta dels sopars.