Diversos operaris carreguen el bot de cadenes en un camió per transportar-lo a les drassanes de Cambrils

Restauren el bot de cadenes que presideix l'entrada del Museu del Port de Tarragona

El procés es realitza a les drassanes de Cambrils i tindrà una durada de tres mesos

El Port de Tarragona ha encarregat la restauració del bot de cadenes que es troba ubicat al Moll de Costa, just davant de l’entrada del Museu del Port. Aquest procés, el tercer que pateix l'embarcació des de la seva construcció l'any 1949, es durà a terme a les drassanes de Cambrils i anirà a càrrec de l'empresa Carpinteria Naval Juan Llaves.

Segons ha explicat el Port de Tarragona en una nota de premsa, l'actuació està justificada perquè «el pas del temps i el deteriorament per l’exhibició a l’aire lliure fa necessària una altra intervenció general, sobretot a les quadernes, part del folre i pallol, zones més afectades per a les inclemències meteorològiques».

En aquest sentit, una vegada estigui enllestida la restauració, el bot de cadenes tornarà a la seva ubicació al Moll de Costa. Cal recordar que entre 1996 i 1997 es va fer una primera actuació al bot, mentre que la segona intervenció va tenir lloc l'any 2008 a càrrec del Gremi de Fusters.

Una embarcació amb una llarga història

El bot de cadenes es va construir l'any 1949 amb fusta de roure (quilla, roda i quadernes), olivera (quadernes) i pi. Es va bastir a les drassanes Astilleros Tarragona SA (antiga Unión Naval de Levante SA) pel mestre d’aixa Pau Fèlix Martínez. En un primer moment, l'embarcació es va destinar a exercir les funcions de càbria o grua de mar amb la tasca d'arreglar les boies i altres elements instal·lats al mar.

En aquest sentit, cal recordar que, l'any 1951, aquest bot de cadenes va realitzar l'extracció d'unes columnes romanes a la platja del Miracle. Aquests elements es troben ara ubicats al passeig Arqueològic. Amb el pas del temps, l'embarcació va deixar d'estar operativa, convertint-se un element patrimonial del fons del Museu del Port.