Dos treballadors de Salvament Marítim

Salvament Marítim realitza 350 intervencions a la costa de Tarragona durant el 2021

Del total d'actuacions, 225 van ser en embarcacions mercants, pesqueres o d'esbarjo

L’equip de Salvament Marítim Tarragona va dur a terme un total de 350 intervencions durant l'any 2021 en què es van atendre 530 persones, segons ha informat en un comunicat el Port de Tarragona. Actualment, el servei compta a les instal·lacions portuàries tarragonines amb un equip de 16 persones, que atenen serveis les 24 hores del dia.

Aquestes intervencions es divideixen en diferents tipologies: 225 accions de salvament marítim a embarcacions mercants, pesqueres o d’esbarjo; 66 intervencions relacionades amb temes mediambientals; 28 accions de seguretat marítima (recollir objectes flotants a la deriva, xarxes, troncs, animals...); 22 col·laboracions amb altres institucions; i nou exercicis o simulacres.

Els controladors s'encarreguen de coordinar les operacions de salvament a la mar a la zona de Tarragona i la part conveniada del tràfic portuari i fondeig a la zona del Port Tarragona. Aquest personal està ubicat, des de fa uns mesos, a la sisena planta de la seu institucional del Port Tarragona.

Una ubicació privilegiada que suposa una millora en la coordinació

Aquesta nova ubicació al capdamunt de la seu institucional incideix positivament en la coordinació i presa de decisions en les operacions de situacions d’emergències i, en la col·laboració amb altres cossos d’emergències, pràctics, etc., dins de l’esquema de funcionament establert en el model Sistema de Gestió d’Emergències del Port Tarragona.

A tota la província de Tarragona, el personal adscrit a Salvament Marítim suma un total de 80 persones. Aquest equip de professionals té la responsabilitat de vetllar per la seguretat marítima d’una important superfície de mar, en concret un total de 14.600 km² assignats. Per tal de dur a terme la seva tasca l’equip de Salvament disposa de dues embarcacions d’intervenció ràpida.

Amb una eslora de 21 metres, la primera embarcació, amb base a Tarragona, és la 'Salvamar Formalhault', mentre que hi ha una segona embarcació, la 'Salvamar Achernar', amb seu a la Ràpita i compartida amb la província de Castelló.

Així mateix, Salvament Marítim també compta amb un helicòpter, amb base a l’Aeroport de Reus, i un remolcador, el Punta Mayor, amb capacitat de lluita contra la contaminació itinerant entre Tarragona, Barcelona i Palamós.

Col·laboració i conveni amb Port Tarragona

Des de fa disset anys, la col·laboració entre Port Tarragona i Salvament Marítim és molt estreta, arran de la signatura d'un conveni de col·laboració entre ambdós organismes per a la coordinació dels serveis marítims portuaris. En aquest sentit es va crear el Tarragona Port Control, situat en un principi al Moll Catalunya, mentre que l’equip de Salvament Marítim s'ubica des de fa gairebé un any a la sisena planta de la seu institucional del Port Tarragona.

Així mateix, a causa d’aquesta sinergia, es va elaborar un manual de procediments que ha estat en constant manteniment i actualització entre els tres actors implicats; Salvament Marítim, Capitania Marítima i l'Autoritat Portuària de Tarragona. A més d’aquestes col·laboracions cal afegir-hi un concert amb Creu Roja a través del qual es disposa de tres llanxes neumàtiques de salvament tripulades per voluntaris de l'entitat.