Una infermera amb mascareta.

Una tarragonina, rècord mundial de reinfecció per Covid: només 20 dies

El cas s'ha presentat en el marc del Congrés Europeu de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses, que se celebra a Lisboa

Una treballadora sanitària tarragonina és la persona que més ràpidament s'ha reinfectat per coronavirus al món. En només 20 dies, aquesta dona, de 31 anys i amb la pauta de reforç administrada, va patir la Covid-19 dues vegades: la primera amb la variant delta i la segona amb la variant òmicron. El cas s'ha presentat en el marc del Congrés Europeu de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses (ECCMID), que se celebra a Lisboa.

Fina ara, els casos més ràpids de reinfecció per coronavirus documentat se situaven en 30 dies entre la primera i la segona infecció. Una de les autores de l'estudi, Gemma Recio, de l'Institut Català de la Salut de Tarragona, ha explicat que «la pacient tenia la pauta completa de vacunació amb les dosis de Pfizer i havia rebut una vacuna de reforç, Moderna, 12 dies abans».

La primera infecció va ser amb la variant delta, mentre que la segona amb òmicron

En aquest sentit, la dona va donar positiu per primera vegada el 20 de desembre de 2021 en el marc d'una prova PCR realitzada en un cribratge al seu lloc de treball. La sanitària es va aïllar, va passar la malaltia de manera asimptomàtica i va tornar a la feina 10 dies després. El 10 de gener, la dona va sentir-se malament, amb tos i febre, fent-se una prova PCR que va ser positiva.

Les anàlisis de seqüenciació que es van fer en aquesta treballadora sanitària mostren que es va infectar per dues variants diferents. La primera infecció, que va passar de manera asimptomàtica, va contagiar-se amb delta, mentre que la segona, durant la qual va patir diversos símptomes com tos i febre, va ser amb òmicron.

En aquest sentit, Gemma Recio ha assenyalat que «aquest cas posa de manifest el potencial de la variant òmicron per a evadir la immunitat prèvia adquirida, ja sigui per una infecció natural amb altres variants o per les vacunes». És a dir, les persones que han patit la Covid-19 no estan protegides contra una reinfecció.

Les reinfeccions continuaran produint-se

Gemma Recio ha explicat que «aquest cas també subratlla la necessitat de dur a terme una vigilància genòmica dels virus en les infeccions en aquelles persones que estan totalment vacunades i en les reinfeccions. Aquesta vigilància ajudarà a detectar variants amb capacitat d'evadir parcialment la resposta immunitària».

La investigadora de l'ICS de Tarragona ha afegit que fins ara s'han registrat diversos casos de reinfeccions i que «segur que continuaran produint-se».